Monday, May 27, 2024
Jurnalism corect


BREAKING NEWS Elena Udrea, condamnată la 8 ani de închisoare. Ioana Băsescu a primit o pedeapsă de 5 ani de detenție/ Dan Andronic, achitat

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 2 martie 2021

Magistrații de la Curtea de Apel București au condamnat-o marți pe Elena Udrea, fost ministru al dezvoltării, la 8 ani de închisoare cu executare pentru instigare la luare de mită și spălare de bani. În același dosar, Ioana Băsescu, fiica cea mare a lui Traian Băsescu, a fost condamnată la 5 ani de închisoare cu executare pentru instigare la delapidare și instigare la spălare de bani. Sentința pronunțată nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Dan Andronic, directorul publicației Evenimentul Zilei, a fost achitat. Victor Tarhon, fost președinte al Consiliului Județean Tulcea, a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită. De asemenea, Gheorghe Năstăsia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării, a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Silviu Wagner, fost șef al Oil Terminal, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare.

„În ceea ce privește natura folosului si discuția daca plățile vizau organizarea referendumul, instanța a constata că e de necontestat că în 2009 cele doua campanii s-au suprapus, că inițiatorul pentru referendum era președintele, potrivit Constituției. În opinia instanței, câștigarea alegerilor prezidențiale de președintele în funcție (n.r. – Traian Băsescu), susținut de PDL, inițiator al campaniei pentru referendum, ar fi fost benefică pentru a foloase nepatrimoniale tuturor inculpaților”, a motivat instanța.

Instanța a decis confiscarea sumei de 1 milion de lei de la Elena Udrea

Totodată, instanța a decis și confiscarea sumei de 1 milion de lei de la Elena Udrea, precum și a unor bunuri care îi aparțin Ioanei Băsescu.

„În baza art. 397 C.proc.pen. rap. la art. 1349 şi urm. C.civ. admite acţiunea civilă formulată de partea civilă S.C. OIL TERMINAL S.A. şi obligă în solidar pe inculpa?ii Wagner Silviu Ioan și Băsescu Ioana la plata sumei de 119.000 lei către aceasta. C. Menţine măsura asigurătorie instituită asupra bunurilor aflate în proprietatea inculpatei BĂSESCU Ioana instituită prin ordonan?a nr.121/P/2015 din 16.03.2017. În baza art. 254 alin. (3) C.pen. (1969) confiscă de la inculpata Udrea Elena Gabriela sumele de 691.029,63 lei şi 918.864 lei ce au făcut obiectul luării de mită. În baza art. 33 din Legea nr.656/2002 republicată confiscă de la inculpata Udrea Elena Gabriela suma de 305.118 lei. Menţine măsura asigurătorie instituită asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea inculpatei Udrea Elena Gabriela, măsura dispusă prin ordonanţa nr.121/P/2015 din 16.03.2017 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Direcţia Naţională Anticorupţie, Secţia de Combatere a Infrac?iunilor Asimilate Infrac?iunilor de Corupţie. În baza art. 274 alin. (1), (2) C.proc.pen. obligă pe inculpata Udrea Elena Gabriela la plata sumei de 15.000 lei, pe inculpata Băsescu Ioan la plata sumei de 13.000 lei şi pe fiecare dintre inculpaţii Nastasia Gheorghe, Tarhon Victor şi Wagner Ioan Silviu la plata sumei de 12.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. În baza art. 275 alin. (3) C.proc.pen. cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea cauzei privind pe inculpatul Andronic Dan Cătălin rămân în sarcina statului”, se arată în decizia judecătorilor.

Bani pentru campania electorală a lui Traian Băsescu

Elena Udrea a fost trimisă în judecată de DNA pentru că, în perioada în care era ministru al dezvoltării, l-a determinat pe inculpatul Gheorghe Nastasia, secretarul general al ministerului, să ceară și să primească 918.864 lei de la un om de afaceri, în schimbul asigurării plății unor contracte pe care societatea respectivă le avea în derulare.
Contractele, în valoare de aproape 50 de milioane de euro, fuseseră încheiate cu autorități locale finanțate de Ministerul Turismului privind construirea de domenii schiabile și telegondole, în cadrul programului „Schi in România”. În perioada 27 noiembrie – 21 decembrie 2009, omul de afaceri ar fi virat în contul firmei indicate, în două tranșe, suma de 918.864 lei, în baza unui contract fictiv ce avea ca obiect prestarea unor servicii de publicitate, deși societățile administrate de omul de afaceri nu aveau nevoie de o campanie națională de publicitate pentru promovarea unor proiecte locale. În realitate, banii ar fi fost folosiți pentru plata unor servicii de publicitate stradală pentru campania electorală a lui Traian Băsescu. 

În aceeași perioadă (octombrie – noiembrie 2009), Elena Udrea l-a determinat pe Tarhon Victor, președintele Consiliului Județean Tulcea, să pretindă și să primească de la un alt om de afaceri suma de 691.029 lei, pentru a asigura buna derulare a unor contracte și efectuarea la timp a plăților.

Societatea omului de afaceri încheiase anterior cu Consiliul Județean Tulcea mai multe contracte finanțate de Ministerul Dezvoltării, condus de Udrea. Astfel, în perioada 26 octombrie – 23 noiembrie 2009, societatea omului de afaceri a virat în conturile a patru firme, în baza unor contracte fictive de consultanță și servicii de publicitate suma totală de 691.029 lei. Nici de această dată, serviciile respective nu ar fi fost realizate în realitate, iar sumele de bani au fost folosite pentru plata unor servicii prestate în timpul campaniei electorale a lui Traian Băsescu. 

DNA susține că Ioana Băsescu a fost în Cuba pe banii luați de la stat

Ioana Băsescu, fiica cea mare a lui Traian Băsescu, i-a cerut lui Silviu Wagner, director al Oil Terminal la vremea respectivă, să achite o factură despre care a spus că reprezintă cheltuieli restante din campania pentru alegerile prezidențiale, care se desfășurase în toamna aceluiași an.

Compania de stat condusă a încheiat un contract fictiv de prestări servicii cu o anumită firmă, în valoare de 419.000 lei, prețul menționat în cuprinsul contractului fiind indicat de Ioana Băsescu, care a și intermediat tranzacția.

În baza acestui contract, pe 16 februarie 2010 s-a realizat plata sumei de 119.000 lei, diferența de 300.000 lei nemaifiind virată din dispoziția lui Silviu Wagner, pe motiv că nu ar fi primit nici un document justificativ pentru suma achitată în avans.

Și de această dată, serviciile respective nu au fost prestate, Oil Terminal neavând nevoie reală de publicitate, având un obiect de activitate cu consumatori captivi și nu mai achiziționase niciodată publicitate de asemenea valoare.

La data de 19 februarie 2010, la două zile de la încasarea banilor, firma respectivă ar fi virat suma de 100.000 lei către o societate administrată de inculpatul Francesco Giovanni, care era în acea perioadă concubinul Ioanei Băsescu.
Între cele două societăți nu ar fi existat în realitate nici un fel de operațiuni comerciale, iar prin transferul bancar s-a urmărit exclusiv ascunderea originii infracționale a banilor proveniți din prejudicierea companiei de stat Oil Terminal.

Cu banii obținuți fraudulos, Ioana Băsescu și Francesco Giovanni și-ar fi achitat o excursie în Cuba, unde au participat la festivalul internațional al trabucurilor.

Sursa foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW