Sunday, May 19, 2024
Jurnalism corect


Poliția de Frontieră confirmă că Elena Udrea a plecat din România: A părăsit teritoriul ţării în mod legal

By Diochetanu Andreea , in Justitie Stirile zilei , at 7 aprilie 2022

Poliția de Frontieră a transmis joi, 7 aprilie, că Elena Udrea a părăsit România în această dimineață „în mod legal, deoarece nu avea restricţionat dreptul la liberă circulaţie de către instituţiile competente”. 

Precizările sunt făcute în contextul în care fostul ministru al Turismului a fost condamnat astăzi de Înalta Curte de Casație și Justiție la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute”, decizia fiind definitivă. Ulterior, ea nu a fost găsită de polițiști la domiciliul din Corbeanca pentru a fi încarcerată, astfel că a fost dată în urmărire generală.

„Persoana în cauză a părăsit teritoriul ţării în cursul dimineţii de 07.04.2022, pe cale terestră, în mod legal, deoarece nu avea restricţionat dreptul la liberă circulaţie de către instituţiile competente.

Precizăm faptul că, Poliţia de Frontieră Română pune în aplicare, potrivit atribuţiilor stabilite de legislaţia naţională privind organizarea şi funcţionarea instituţiei, măsurile de restricţionare a dreptului la liberă circulaţie a persoanelor în condiţiile art. 40-41 din Legea 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, cu modificările şi completările ulterioare.

Astfel, din punct de vedere al atribuţiilor instituţionale, dacă o persoană, cetăţean român, se prezintă la ieşirea din ţara şi îndeplineşte condiţiile prevăzute de legislaţia în domeniu, acesteia i se permite continuarea călătoriei”, sunt precizările făcute de Poliția de Frontieră.

Context

Fostul ministru al dezvoltării și turismului Elena Udrea a fost condamnată joi, 7 aprilie, de Înalta Curte de Casație și Justiție la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute”, decizia fiind definitivă.

Alături de Elena Udrea au fost condamnați la închisoare cu executare Rudel Obreja, dar și Tudor Breazu – la 3 ani -, asistentul fostului ministru.

Pedepse cu suspendare au primit Ştefan Lungu, fost consilier – 1 ani și 6 luni, Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării, – 4 ani, Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naţionale de Investiţii -3 ani, Dragoş Botoroagă, administratorul unei firme – 2 ani și 6 luni. Fostul ministru al economiei Ion Ariton a fost achitat.

Dosarul penal a pornit de la o investigație publicată în 2011 de ziarul Gazeta Sporturilor. Potrivit procurorilor DNA, Elena Udrea a hotărât organizarea Galei Bute, în care Lucian Bude, campion mondial la box la acea vreme, urma să își apere titlul, după discuții cu Rudel Obreja.

Conform anchetatorilor, Udrea le-ar fi cerut subordonaților din minister să găsească soluții pentru finanțarea meciului, „urmărind obţinerea unor beneficii electorale, prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute”.

Procurorii au susținut că sumele obținute de Udrea au intrat fie în patrimoniul ei (în numerar ori prin plata unor bunuri și servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de ea (Organizația București a unui partid și Rudel Obreja).

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW