Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Războiul continuă în Ucraina / S-a încheiat a treia rundă de negocieri

By Redactia , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 7 martie 2022

Situația pe teren nu s-a schimbat semnificativ în a 12-a zi a războiului din Ucraina, în vreme ce a treia rundă de negocieri s-a încheiat fără progrese notabile. Aviația rusă și-a continuat bombardamentele, provocând pierderi de vieți omenești. Cel puțin 15 persoane au murit și 5 au fost răniți în urma unui atac efectuat la o fabrică de pâine situată în regiunea Kiev. Și la Harkiv, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, trei oameni au murit iar alți 15 au fost răniți, printre care și un copil de 4 ani, ca urmare a unui atac efectuat de aviația rusă. Luni a avut loc și a treia rundă de negocieri între cele două părți, însă nu s-au înregistrat progrese notabile. 

Vezi cum s-au desfășurat primele zile ale războiului din Ucraina:

24 februarie             25 februarie             26 februarie             27 februarie              28 februarie              1 martie              2 martie                   3 martie              4 martie             5 martie              6 martie

Main News a transmis LIVE cele mai importante momente din a 12-a zi de război în Ucraina:

21:32 – Federația Rusă și-a angajat aproape toată puterea de luptă în Ucraina, a declarat un înalt oficial din cadrul Departamentului Apărării al SUA pentru televiziunea CNN. Mai multe detalii aici.

20:14 – După circa 4 ore s-a încheiat a trei rundă de negocieri între Ucraina și Federația Rusă. Printr-un mesaj publicat pe Twitter, Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Zelenski și membru în echipa de negociere, a transmis că nu s-a înregistrat niciun progres notabil

18:55 – Uniunea Europeană (UE) a lansat luni procedura de examinare a cererilor de aderare Ucrainei , Georgiei și Republicii Moldova, a anunțat luni, 7 martie, președinția franceză a Consiliului Uniunii Europene, potrivit BFMTV.

16:09 – Joe Biden, Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Boris Johnson vor avea o videoconferință începând cu 17:15, conform unui anunț făcut de Palatul Elysee, citat de BFMTV.

15:45 – Delegația Ucrainei ar fi ajuns în Belarus pentru o nouă rundă de negocieri cu Federația Rusă, potrivit informațiilor prezente în media rusă.

15:30 – Charles Michel, președintele Consiliului European, a purtat o nouă discuție telefonică cu Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.

Solidaritatea Uniunii Europene, prietenia și asistența fără precedent pentru Ucraina sunt în creștere. O să discutăm cererea Ucrainei de a adera de urgență la Uniunea Europeană în următoarele zile”, a scris președintele Consiliului European, pe Twitter.

14:59 – Trei dintre companiile de audit din „Big Four” au ieșit de pe piața din Federația Rusă, a anunțat ministrul ucrainean al Digitalizării, Mykhailo Fedorov, citat de Babel.ua.

Este vorba de PwC, KPMG și Ernst&Young. Singura companie din „Big Four” care a rămas în Rusia este Deloitte.

14:37 – Cei doi miniștri de Externe ai Rusiei și ai Ucrainei vor avea o întâlnire în Turcia, pe 10 martie, a transmis omologul lor turc, Mevlut Cavusoglu, citat de Kyiv Independent.

14:25 – Federația Rusă a aprobat luni, 7 martie, o listă de state și teritorii străine „care comit acte neprietenoase împotriva țării, a companiilor și a cetățenilor ruși”.

Mai multe detalii, aici. 

14:10 – Ministerul rus de Externe a transmis că, în aceste zile, se planifică o întâlnire între Sergei Lavrov, șeful diplomației ruse, și Dmytro Kuleba, șeful diplomației europene, în marja Forumului Antalya, relatează RIA Novosti.

13:30 – Negocierile de pace dintre Federația Rusă și Ucraina ar urma să înceapă la ora 16:00.

13:08 – Vitali Klitschko, primarul orașului Kiev, susține că se dau lupte grele în nord-vestul capitalei Ucrainei.

Cu o furie de nedescris, dușmanul distruge localitățile Bucha, Gostomel, Vorzel, Irpin. Ucid civili într-un mod intenționat”, a spus Klitschko, citat de Kyiv Independent.

12:50 – Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, a cerut, din nou, Occidentului să închidă spațiul aerian al Ucrainei și să impună o serie nou de sancțiuni împotriva Federației Ruse.

12:00 – Vicepremierul ucrainean, Irina Vereșciuk, a transmis că autoritățile din Ucraina resping culoarele propuse de Federația Rusă, relatează News.ro.

Aceasta nu este o opţiune acceptabilă”, a transmis Vereșciuk.

Mai multe detalii, aici.

11:00 – Primele audieri din procesul de la Tribunalul Internațional de la Haga, în care Federația Rusă este acuzată de genocid, în urma invaziei în Ucraina, au început.

10:28 – Armata Federației Ruse a anunțat că va deschide mai multe coridoare umanitare luni, 7 martie, pentru evacuarea civililor din Kiev, Mariupol, Harkiv și Sumy, relatează agenția de presă TASS.

Primele 2 operațiuni, de la finalul săptămânii trecute, au eșuat, după ce militarii ruși nu au respectat armistițiul. În Irpin, în timpul evacuării, o familie civilă ar fi fost omorâtă de ruși.

Mai multe detalii, aici.

10:18 – Potrivit datelor publicate de Armata Ucrainei, peste 11.000 de soldați ruși și-au pierdut viața de la începutul invaziei. Alte 290 de tancuri, 999 de vehicule blindate, 23 de sisteme anti-aeriene, 68 de elicoptere, 3 nave și 46 de aeronave au fost distruse.

10:10 – Aproximativ 30 de elicoptere ruse ar fi fost doborâte în cursul nopții de armata ucraineană, potrivit informațiilor din presa ucraineană.

10:08 – Cel puțin 9 persoane (cinci civili și patru militari) și-au pierdut viața în bombardamentele de la Aeroportul Vinnytsia, potrivit babel.ua. În total, 15 persoane au fost blocate sub dărâmături.

9:57 – Statele Unite ale Americii, Canada, Australia, Noua Zeelandă și Marea Britanie au cerut suspendarea Federației Ruse din Interpol, potrivit unui anunț făcut de ministrul britanic de Interne, Priti Patel, pe Twitter.

CITEȘTE MAI MULTE AICI.

9:21 – Potrivit datelor transmise de ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov, aproximativ 140.000 de cetățeni ucraineni s-au întors în țară de la debutul invaziei, menționând că zeci de mii dintre aceștia s-au alăturat forțelor armate.

Totodată, pentru Legiunea Internațională au aplicat peste 20.000 de cetățeni străini, ce își doresc să lupte pentru Ucraina.

9:00 – „O să îi pedepsim pe toți cei care au comis atrocități în timpul acestui război. Vom găsi fiecare nemernic care ne-a bombardat orașele, cetățenii, care trăgea cu rachete, care dădea ordine. Nu veți găsi un loc liniștit pe acest pământ – altul decât un mormânt”, a spus Volodymyr Zelenskiy, duminică seară.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, le-a trimis o scrisoare omologilor care reprezintă țările membre G7 cu o listă specifică de sancțiuni ce ar urma să fie „ultima lovitură aplicată economiei Federației Ruse care va pune capăt războiului din Ucraina”, relatează Kyiv Independent.

Între timp, un oficial american specializat în apărare, citat de CNN, susține că Armata Rusă ar fi lansat nu mai puțin de 600 de rachete și și-ar fi trimis în Ucraina 95% din trupele masate la graniță.

Sursă foto: UNIAN

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW