Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Vladimir Putin urmează să ia o decizie în legătură cu independența regiunilor ocupate de separatiști în Ucraina

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 21 februarie 2022

Președintele Federației Ruse va lua luni, 21 februarie, o decizie în legătură cu cererea parlamentarilor ruși de a recunoaște independența regiunilor Donetsk și Lugansk, relatează agenția de presă de la Moscova, Ria Novosti.

Dragi colegi, v-am ascultat opiniile. O decizie va fi luată astăzi. Vreau să vă mulțumesc pentru întâlnire”, a spus Vladimir Putin, la finalul întâlnirii Consiliului de Securitate al Federației Ruse.

La ședința Consiliului de Securitate, convocată luni de Vladimir Putin, au participat, printre alții, ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, ministrul rus al Apărării, Sergei Shoigu sau prim-ministrul Mikhail Mishustin.

Potrivit publicației Kiev Independent, toți reprezentanții autorităților ruse, prezenți la întâlnire, s-au poziționat în favoarea recunoașterii independenței celor 2 regiuni ocupate de separatiștii pro-ruși.

Context

Când fostul președinte al Ucrainei, Viktor Yanukovich, a refuzat să semneze pactul politic și economic cu Uniunea Europeană în anul 2013, cetățenii din întreaga țară au ieșit în stradă și au denunțat apropierea sa de Federația Rusă, în încercarea de a face autoritățile de la Kiev să înțeleagă că își doresc să lase în urmă orice relație cu Estul și să înceapă un nou capitol, de data asta alături de Europa.

Intervenția forțelor de ordine a dat startul uneia dintre cele mai sângeroase mișcări de stradă, iar ceea ce avea să fie doar un protest pașnic s-a transformat într-o revoluție. Sute de protestatari au fost uciși atunci de gloanțele celor care ar fi trebuit să îi protejeze, iar alte mii au fost rănite în ciocnirile violente.

Deși, într-un final, Yanukovich a demisionat, țara a fost slăbită din toate punctele de vedere. A fost contextul potrivit ce i-a permis Federației Ruse să profite, separatiștii pro-ruși începând la rândul lor mai multe acțiuni de protest, încheiate cu implicarea armatei ruse și anexarea Crimeei și a regiunilor Donetsk și Lugansk.

CITEȘTE ȘI: REPORTAJ Ucraina, între Uniunea Europeană și Rusia: Dacă noi picăm, nimic nu îl va opri pe Putin

Generalul Ștefan Dănilă, fost șef al Armatei Române, a explicat, pentru Main News, că scenariul din anul 2022 este asemănător cu anul 2014, când, după ce a recunoscut independența Crimeei, Rusia a anexat peninsula de la Marea Neagră.

Pe 15 februarie, Duma de Stat a Federației Ruse a aprobat proiectele de rezoluție pentru recunoașterea independenței republicilor Donetsk și Lugansk.

Cred că, odată cu decizia Dumei de Stat, greul abia începe. Acțiunile Federației Ruse împotriva Ucrainei se vor concentra, într-o primă etapă, pe zonele din Est și din Sud, dar acest lucru nu este singura parte din planul Kremlinului. Rusia încearcă să distrugă independența Ucrainei, având în vedere planul lor pentru a crea noi sfere de influență în Europa sau a le restaura pe cele vechi”, a spus Volodymyr Ariev, parlamentar ucrainean, în cadrul unui interviu acordat Main News.

Duminică, oficialii Statelor Unite ale Americii au avertizat că Vladimir Putin s-ar fi hotărât să invadeze Ucraina, iar recunoașterea independenței regiunilor Donetsk și Lugansk ar putea reprezenta formalizarea deciziei.

Foto: Pixabay

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More here on that Topic: mainnews.ro/vladimir-putin-urmeaza-sa-ia-o-decizie-in-legatura-cu-independenta-regiunilor-ocupate-de-separatisti-in-ucraina/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW