Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Propunere cu impact bugetar imens a lui Florin Cîțu. Peste 10% din totalul veniturilor la buget s-ar evapora

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 13 februarie 2022

PSD și PNL se iau la trântă în privința sistemului de taxare. După ce ministrul finanțelor, Adrian Câciu, autodeclarat keynesian, le-a pus gând rău cetățenilor care dețin mai multe case sau autoturisme, liderul PNL, Florin Cîțu, lansează pe piața publică ideea reducerii TVA și a Contribuției pentru Asigurări Sociale (CAS). 

Într-un mesaj publicat pe Instagram, Cîțu susține că reducerea TVA ar aduce mai mulți bani în buzunarele românilor și va tempera inflația, iar cea a CAS – de la 25% la 20% – va avea ca efect majorarea salariilor. Nu este clar la care dintre români se referă liderul PNL și nici modul în care Guvernul i-ar putea convinge pe comercianți/angajatori să aplice aceste măsuri, singurul lucru cert fiind impactul bugetar.

După ce s-a guvernul Dăncilă s-a angajat cheltuieli peste măsură, România a depășit în anul 2019 deficitul bugetar de 3% din PIB. La începutul anului 2020, Consiliul Uniunii Europene a adoptat o recomandare adresată României pentru ca aceasta să pună capăt deficitului excesiv până în 2022. A urmat pandemia de coronavirus, pe parcursul căreia autoritățile au fost nevoie să efectueze cheltuieli extraordinare, așa că în iunie 2021 Consiliul a revenit cu recomandarea ca deficitul să fie corectat până în anul 2024. Guvernul și-a asumat acest angajament pentru că în caz contrar ar fi riscat sancțiuni economice.

Calculele pe care Florin Cîțu ar fi trebuit să le facă

Pe hârtie, inițiativa lui Florin Cîțu arată excelent. Pe termen scurt inflația ar putea fi stăvilită, iar unele salarii ar putea crește. Cealaltă fațetă nu arată însă tot atât de roz. Un calcul grosier ne arată că reducerea reducerea CAS de la 25 la 20% ar costa bugetul asigurărilor sociale 17 miliarde lei anual, în vreme ce reducerea TVA, chiar și cu un punct procentual – de la 19% la 18% -, ar avea un impact de aproape 5 miliarde lei.

Un total de 22 miliarde lei, în condițiile în care Guvernul estimează pentru 2022 venituri la buget de 216 miliarde lei. Cu alte cuvine, vorbim despre un cost de peste 10% din veniturile la buget, iar strategia fiscal-bugetară prin care România și-a stabilit ca țintă reducerea deficitului sub pragul de 3% ar sări în aer.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW