Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


80 de milioane de euro, fonduri europene pentru sprijinirea agriculturii din România în criza COVID-19

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 5 mai 2020 Etichete: , ,

România poate cheltui 80 de milioane de euro, reprezentând 1% din totalul fondurilor alocate pentru dezvoltare rurală, pentru sprijinirea fermierilor şi agricultorilor afectaţi de criza COVID-19, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii, Adrian Oros. Totodată, oficialul a anunțat lansarea unor noi scheme de sprijin pentru fermierii afectați de secetă.

Adrian Oros a precizat că sprijinul va fi sub forma unei sume forfetare, iar rambursarea ulterioară de către Comisia Europeană se va face în conformitate cu creditele bugetare şi sub rezerva disponibilităţii fondurilor. De asemenea, ministrul a precizat că pentru fermieri suma alocată nu va depăși 5.000 de euro, în schimb pentru procesatori plafonul va fi de 50.000 de euro.

„Ieri am primit o comunicare a Comisiei prin care ne spune că s-a aprobat modificarea Regulamentului 1305/2013 privind sprijinul pentru dezvoltare rurală, acordat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală referitor la măsuri specifice, temporare, excepţionale ca răspuns privind răspândirea COVID-19. Noi am cerut acest lucru la sfârşitul lunii martie printr-o scrisoare, unde sigur am solicitat mult mai multe lucruri, s-a aprobat, astfel încât sumele pe care nu le-am utilizat până acum, şi nu au fost accesate, să le putem dirija în măsuri de sprijin care au aplicabilitate până în 31 decembrie 2020. Cei mai afectaţi de această criză sunt fermierii şi agricultorii. Vom lucra acum să definim condiţiile de eligibilitate şi eventual criteriile de selecţie, astfel încât să fie obiective şi nedescriminatorii pe baza dovezilor disponibile.

Sprijinul va avea forma unei sume forfetare, iar rambursarea ulterioară de către Comisie se face în conformitate cu creditele bugetare şi sub rezerva disponibilităţii fondurilor. Ne este permis să cheltuim cu această măsură până la 1% din total alocare fonduri pentru dezvoltare rurală, adică în cazul României 80 de milioane de euro, aproximativ cam atât mai avem noi, între 72 şi 80 de milioane de euro neutilizate din alte măsuri care au fost mai puţin accesate. Valoarea maximă a sprijinului nu va depăşi 5.000 euro la fermier şi 50.000 de euro la procesator”, a spus Adrian Oros, citat de Agerpres.

Fonduri pentru fermierii afectați de secetă

În același timp, Adrian Oros a anunțat lansarea unor măsuri de sprijin, în valoare totală de 16,7 milioane de euro, pentru investiţii în procurarea de instalaţii de dezinfecţie, autoutilitare pentru probe şi dotarea laboratoarelor, dar şi pentru refacerea terenurilor agricole şi a potenţialului de producţie afectat de dezastrele naturale.

„Continuăm cu măsurile de sprijin şi lansăm două submăsuri în această perioadă. Submăsura 5.1 care se referă la sprijin pentru investiţiile în măsuri preventive destinate să reducă dezastrele naturale ale fenomenelor climatice nefavorabile şi ale evenimentelor catastrofale probabile. Aici sunt şi beneficiari publici, iar plafonul este de 4,750 milioane de euro, unde aceşti beneficiari pot să îşi procure instalaţii de dezinfecţie, autoutilitare pentru probe şi dotare laboratoare şi camere frigorifice. Măsura are un plafon maxim de 100.000 de euro/proiect, respectiv în cazul camerelor frigorifice maximum 200.000 de euro pe proiect. Şi beneficiarii privaţi ai acestei măsuri au destinată o sumă de 8,2 milioane de euro, fiecare proiect beneficiind de o sumă maximă de 250.000 de euro”, a declarat Adrian Oros într-un briefing de presă.

De asemenea, el a precizat că pe submăsura 5.2 dedicată investiţiilor privind refacerea terenurilor agricole şi a potenţialului de producţie afectat de dezastrele naturale, de condiţiile de mediu adverse şi de evenimente catastrofale, suma alocată este de 3,6 milioane de euro, iar plafonul maxim pentru fiecare proiect este de 200.000 de euro.

Suma disponibilă pentru selecţia proiectelor va fi de 16.717.235 euro, depunerea urmând a se face la nivel naţional, în perioada 11 mai, ora 9:00 – 31 iulie 2020, ora 16:00.

Sursa foto: Inquam Photos / Daniel Stoenciu

 

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *