Tuesday, April 23, 2024
Jurnalism corect


Marian Vanghelie, despre ancheta DNA: E un mister de unde au scos prejudiciul. Economatul era pe profit

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 15 ianuarie 2022

Marian Vanghelie a făcut sâmbătă, 15 ianuarie, primele declarații referitoare la dosarul în care este acuzat de DNA că ar fi condus o grupare care ar fi fraudat bugetului statului, prin achiziții la suprapreț efectuate de compania Economat Sector 5. 

Fostul primar al Sectorului 5 se consideră nevinovat și îl acuză pe procurorul de la DNA că ar fi încercat să pună presiuni asupra fratelui său, cercetat și el în dosar, alături de alte 20 de persoane, funcționari publici sau administratori ai unor firme.

„E o mizerie mai mare și mai urâtă decât prima pe care mi-au făcut-o. Imaginați-vă unde s-a ajuns. În timpul anchetei la DNA, procurorul i-a propus fratelui meu să scrie de mine și el nu a vrut. Dar au încercat asta. Să știți că pe unii dintre cei care sunt în dosarul ăsta nu i-am văzut în viața mea!”, a declarat Marian Vanghelie, pentru Gândul.

Vanghelie s-a referit apoi la persoana care l-a denunțat, acuzând-o că ar avea mai multe dosare pe rol de care ar încerca să scape prin intermediul plângerilor.

Denunțătoarea (…) cu asta se ocupă. Face denunțuri la toată lumea, ea a făcut și denunțul în cazul fostului general de la STS (n.r. – Florin Mihalache), acuzat acuma de luare de mită, numai că, ce să vezi, generalul a venit în instanță, când să fie arestat, cu contractul prin care dovedea că banii primiți de la ea erau de fapt datorie a ei către general și el a depus contractul de împrumut la instanță. De aia nici nu l-au arestat”, susține fostul edil.

Fostul primar al Sectorului 5 contestă și prejudiciul indicat de procurorii DNA în dosar, de 256 de milioane de lei.

Am întrebat cum calculează DNA ce e mai mare sau mai mic la un preț, de ce e atâta un produs și nu doar atâta? Dar cu facturile la energie de șapte ori mai mari de ce nu se pune problema la fel?(…)E un mister de unde au scos ei prejudiciu. Nici nu există expertiză. Iar Economatul, pe perioada aia, a avut profit. Cum adică a fost prejudiciat? Sunt multe lucruri în neregulă”, a adăugat Vanghelie.

Context

Tribunalul București a decis să îl plaseze sub control judiciar pe Marian Vanghelie pentru 60 de zile, fiind acuzat de procurorii DNA că ar fi condus o grupare care ar fi adus un prejudiciu de 256 de milioane de lei la bugetul statului, prin achiziții la suprapreț efectuate de compania Economat Sector 5.

Fostul edil al Sectorului 5 este acuzat de trafic de influență în formă continuată, constituire a unui grup infracțional organizat și instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, potrivit unui comunicat de presă transmis joi, 13 ianuarie.

În același dosar este vizat și Marian Leonard Petre, director general al SC Economat Sector 5, fiind acuzat de 57 de acte materiale de abuz în serviciu, constituire a unui grup infracțional, două infracțiuni de luare de mită și complicitate la abuz în serviciu.

Procurorii susțin că Vanghelie, în timpul mandatului de consilier local, se folosea de influența pe care o avea în fața directorilor companiilor din subordinea Primăriei pentru a determina achiziția, de la anumite firme, a unor produse la prețuri și de 31 de ori mai mari. Ulterior, administratorii i-ar fi virat lui Vanghelie, direct sau prin intermediul unor tranzacții, jumătate din profit.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com