Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

7 ani de la tragedia din Clubul Colectiv. Tatăl unui tânăr mort în incendiu: Justiția ar fi trebuit să provoace un șoc / Supraviețuitor: Nu a învățat nimeni nimic

By Matthew Garvey , in Analize & Investigatii Stirile zilei , at 30 octombrie 2022 Etichete: , , , , , , ,

Pe 30 octombrie 2015, trupa Goodbye to Gravity se pregătea să lanseze cel de-al doilea album al formației, printr-un concert organizat în Clubul Colectiv, din București, începând cu ora 21:00. O oră și jumătate mai târziu, artificiile montate în zona scenei au provocat un incendiu în interiorul clubului. Cea de-a 65-a victimă a murit în 2016, la 9 luni de la tragedie. Peste 100 de persoane au fost rănite. 

Pe 31 octombrie 2015, numărul persoanelor care și-au pierdut viața în incendiu a fost de 27, dar rănile provocate de arsuri, lipsa condițiilor din spitale și întârzierile cu care autoritățile au decis să trimită mai mulți pacienți în străinătate au dus la moartea altor 38 de persoane.

Acesta a fost și cazul lui Alexandru, un tânăr de 22 de ani care și-a pierdut viața trei săptămâni mai târziu, din cauza infecțiilor nosocomiale cu care a intrat în contact pe durata internării la un spital din București.

Pe 30 octombrie, devenită între timp „Ziua pacientului cu arsuri”, se împlinesc 7 ani de la tragedia din Colectiv. Tatăl lui Alexandru, Eugen Iancu, este de părere că sistemul de sănătate se confruntă cu aceleași probleme ca în anul 2015.

Durerea pierderii este amplificată și păstrată de această nepăsare, care mă uimește, mă întristează, mă dezamăgește. Mă uit la ce se întâmplă în jurul meu – oamenii aleg să plece, nu văd de ce ar mai rămâne într-o țară care refuză să se schimbe”, a spus Eugen Iancu, președinte al Asociației Colectiv GTG 3010, într-o declarație acordată Main News.

În prezent, România nu are niciun centru specializat în tratarea marilor arși, iar spitalele din țară au la dispoziție puțin peste 20 de paturi specializate în tratarea unor astfel de cazuri.

Îmi este greu de fiecare dată să înțeleg ce s-a întâmplat, pentru că – ok – a fost un accident, accidente se întâmplă, după care a ajuns într-un spital în care, în afară de medicii care au făcut eforturi să îl țină în viață, nu a beneficiat decât de substanțe. Au fost medicamente puse la dispoziție, dar condițiile din spitalele noastre…”, a adăugat Eugen Iancu.

De aceeași părere este și regizorul Mihai Grecea, supraviețuitor al incendiului. El a fost chemat în seara de 30 octombrie 2015 de membrii formației Goodbye to Gravity pentru a coordona filmarea concertului de lansare al albumului Mantras of War.

Nu vedem mai multă responsabilitate la clasa politică, la cetățeni, nu a învățat nimeni nimic din tragedia asta. Spațiul public e la fel de periculos, dar vedem că oamenii nu ies să protesteze că școlile, liceele, facultățile în care învață copiii lor nu au aviz de securitate la incendiu. 

E o lejeritate în tot și în toate. Românii nu au înțeles nimic de la o tragedie care ar fi putut să reprezinte un punct minim din care puteau conștientiza că este nevoie de o schimbare majoră”, a transmis Mihai Grecea, pentru Main News.

Condamnări definitive după 7 ani

2022 a fost anul în care Curtea de Apel București a finalizat procesul Colectiv, la 7 ani de la primele dosare penale deschise în cazul incendiului.

Procurorii au trimis în judecată mai mulți funcționari, un primar de sector și pe patroni, după ce au descoperit că autorizațiile clubului au fost obținute ilegal, dar și un reprezentant al firmei de artificii și doi pirotehniști:

  • Fostul primar al Sectorului 4 și, ulterior, primar al Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare;
  • Costin Mincu, unul dintre patronii Clubului Colectiv, a fost condamnat definitiv la 8 ani de închisoare cu executare, în timp ce asociatul lui, Paul Cătălin Gancea, a primit o condamnare de 6 ani și 4 luni de închisoare;
  • Alin Anastasescu, un alt fost patron al clubului, a primit 11 ani și 8 luni de închisoare cu executare;
  • Pompierii trimiși în judecată, Antonina Radu și Matei George Petrică, au fost condamnați amândoi la câte 8 ani și 8 luni de închisoare;
  • Cristian Niță, reprezentant al firmei de artificii, a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare;
  • Pirotehniștii Viorel Zaharia și Marian Moise au primit câte 6 ani și 10 luni de închisoare cu executare;
  • Fostele angajate ale Primăriei Sectorului 4, Aurelia Iofciu și Luminița Ganea, au fost achitate;

Pe lângă condamnări, instanța a decis că victimele incendiului din Clubul Colectiv, aparținătorii acestora și spitalele care le-au îngrijit vor primi daune morale și materiale în cuantum total de zeci milioane de euro din partea persoanelor și instituțiilor condamnate definitiv(Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov și Primăria Sectorului 4).

Justiția și-a făcut treaba atât cât s-a putut face. N-am rezolvat, însă, ce s-a întâmplat în etapa a doua, din momentul în care s-a stins incendiul și au ieșit oamenii afară și au intervenit prost pompierii, până când (…) au ieșit din spital ultimii supraviețuitori”, este de părere Mihai Grecea.

Justiția ar fi trebuit să provoace un șoc în societate, pentru a produce schimbarea(…)Nu vrem să arestăm, vrem să se schimbe România. Vrem spitale noi, legi care se respectă și să te duci în spital și fii tratat cum ar trebui în 2022”, a adăugat Eugen Iancu.

O altă plângere penală, îndreptată împotriva instituțiilor care au coordonat intervenția din seara de 30 octombrie 2015 și asistența medicală acordată ulterior victimelor, se află pe masa procurorilor de la Parchetul General, a menționat președintele Asociației Colectiv GTG 3010.

Anchetatorii cercetează fapte de abuz în serviciu și ucidere din culpă, potrivit unui răspuns transmis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție la solicitarea Main News, în luna mai.

În dosar, este în curs de administrare un probatoriu complex, aflat într-un stadiu avansat de efectuare, inclusiv prin mijlocirea unor ordine europene de anchetă, în vederea stabilirii tuturor cauzelor și mecanismelor care au condus la moartea victimelor și a împrejurărilor privind transferul acestora la unități sanitare din afara țării. De asemenea, au fost audiate peste 300 persoane, în calitate de părți civile, persoane vătămate, respectiv de martori”, a mai transmis sursa citată.

Sursă foto: Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW