Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

144 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, o sărbătoare marcată de premiere: Hologramă 3D cu sculptorul, în valoare de 40 000 de euro / Cumințenia Pământului, ținută ascunsă pentru că statul nu a plătit asigurarea de 2 000 de euro

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 19 februarie 2020 Etichete: , , , ,

Acum 144 de ani, în 1876, în localitatea Hobiţa, se năștea sculptorul român Constantin Brâncuşi. Miercuri, pe 19 februarie, în ziua care a fost declarată Zi Națională în România, sărbătorim nașterea unuia dintre cei mai mari sculptori din istoria modernă a Europei într-un mod inedit.

Muzeul Naţional „Constantin Brâncuşi”, inaugurat la 144 de ani de la nașterea sculptorului

Miercuri, la Târgu Jiu, va fi inaugurat Muzeul Naţional „Constantin Brâncuşi”, în casa Barbu Gănescu, locul în care a locuit sculptorul în perioada în care a lucrat la ansamblul monumental „Calea Eroilor”.

La acest eveniment ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, nu va participa, întrucât astăzi va fi audiat în Parlament pentru un nou mandat în fruntea ministerului.

Proiecții de 40 000 de euro cu holograma lui Brâncuși

Un alt eveniment care marchează Ziua Națională Constantin Brâncuși este un spectacol de proiecții care va avea loc în curtea Muzeului Naţional de Artă al României, care va începe la ora 19.00.

În curtea MNAR oamenii pot vedea lucrări consacrate ale sculptorului român, dar și o hologramă 3D cu Brâncuși pentru care, conform informațiilor Digi24, Ministerul Culturii a plătit 40 000 de euro.

La Muzeul Național de Artă al României vor avea loc și tururi ghidate în sala Brâncuși, dar și tururi ghidate pentru oficialități.

„Cumințenia Pământului”, ascunsă la cutie

Celebra operă a sculptorului, „Cumințeania Pământului”, pentru care statul român a organizat o strângere de fonduri, nu va putea fi văzută anul acesta întrucât Ministerul Culturii nu a plătit 2 000 de euro, asigurarea lucrării pentru ca aceasta să fie expusă.

Sculptura se află în proprietatea Paulei Ionescu şi a Alinei Şerbănescu, moştenitoarele inginerului Gheorghe Romaşcu.

Într-un interviu acordat pentru Cultura la Dubă,  avocatul proprietarilor, Bogdan Grabowski, a spus că statul român nu poartă niciun fel de discuție pentru cumpărarea Cumințeniei Pâmântului, infirmând astfel declarațiile ministrului Culturii, care a anunțat fix contrariul.

Cumințenia pământului se află în acest moment într-un depozit, într-o locație necunoscută, și nu va putea fi văzută pentru că Ministerul Culturii nu a plătit cei 2 000 de euro pentru ca lucrarea să fie expusă.

Statul român nu știe unde este și nici nu poate afla, decât dacă își dorește ca ea să fie expusă public.

„Cuminţenia pământului” a fost cumpărată, în 1911, de inginerul Gheorghe Romaşcu chiar de la Constantin Brâncuși.

Lucrarea a fost confiscată abuziv, în 1957, de conducerea comunistă a Muzeului de Artă. Abia după 51 de ani și după un proces greu între familia colecţionarului și Muzeul Naţional de Artă al României, sculptura a fost retrocedată.

„Cuminţenia pământului” a fost realizată în calcar crinoidal  și a fost evaluată la suma de 20 de milioane de euro.

Irina Rimes, controversa anului

Ministerul Culturii a anunțat că a desemnat-o pe Irina Rimes, cântăreață din Republica Moldova, Ambasador Onorific al Zilei Constantin Brâncuşi 2020. Bogdan Gheorghiu și-a explicat decizia prin faptul că a vrut ca tinerii să fie mult mai conectați cu arta și cultura, argumentând prin faptul că o consideră de Irina Rimes „un liant între generații”. Anunțul ministrului a născut mai multe controverse în spațiul public.

„Vrem ca tinerii să devină consumatori de produse culturale, să fie atrași de cultură. Colaborăm cu modelele tinerilor, care se bucură de încrederea și simpatia lor.(…)Intenționăm să schimbăm modul de comunicare cu tinerii, să schimbăm canalele. Am implicat reprezentanți din medii diferite. (…) Facem și noi pași înspre tineri înainte de a-i judeca că nu sunt atrași de fenomenul cultural. Este doar un prim pas. Important e că am creat dezbatere, multă efervescență în jurul acestui subiect. Am încercat să profităm de popularitatea Irinei Rimes pentru a promova fenomenul cultural”, spunea ministrul Culturii.

Întrebată cum se va implica în acest eveniment, Irina Rimes a răspuns: „probabil o să postez despre asta. O să vorbesc cu oamenii mei printr-o postare.”

„Eu sunt mai mainstream. De mică am știut de Coloana Infinitului și m-a fascinat. Am fost la Târgu Jiu, am vizitat unele dintre lucrările domnului sculptor”, a declarat Rimes.

Cântăreața susține că nu a avut mereu tangență foarte mare cu cultura, însă, în momentul când l-a descoperit pe Brâncuși au fascinat-o lucrările acestuia pentru că „nu reprezentau neapărat cum se numesc”.

 

sursa foto: identitatea.ro

 

 

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Info on that Topic: mainnews.ro/144-de-ani-de-la-nasterea-lui-constantin-brancusi-o-sarbatoare-marcata-de-premiere-holograma-3d-cu-sculptorul-de-40-000-de-euro-cumintenia-pamantului-tinuta-ascunsa-pentru-ca-statul-nu-a-platit-a/ […]

  • … [Trackback]

    […] Read More to that Topic: mainnews.ro/144-de-ani-de-la-nasterea-lui-constantin-brancusi-o-sarbatoare-marcata-de-premiere-holograma-3d-cu-sculptorul-de-40-000-de-euro-cumintenia-pamantului-tinuta-ascunsa-pentru-ca-statul-nu-a-platit-a/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More on to that Topic: mainnews.ro/144-de-ani-de-la-nasterea-lui-constantin-brancusi-o-sarbatoare-marcata-de-premiere-holograma-3d-cu-sculptorul-de-40-000-de-euro-cumintenia-pamantului-tinuta-ascunsa-pentru-ca-statul-nu-a-platit-a/ […]

  • … [Trackback]

    […] Read More here on that Topic: mainnews.ro/144-de-ani-de-la-nasterea-lui-constantin-brancusi-o-sarbatoare-marcata-de-premiere-holograma-3d-cu-sculptorul-de-40-000-de-euro-cumintenia-pamantului-tinuta-ascunsa-pentru-ca-statul-nu-a-platit-a/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW