Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


100 de proiecte de vaccinuri anti-COVID-19, înregistrate la nivel mondial / Câte dintre ele au ajuns în studii clinice

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 28 aprilie 2020 Etichete: , ,

Există peste 100 de proiecte de vaccinuri anti-COVID-19 pe plan mondial, din care opt au ajuns în faza studiilor clinice, potrivit unor date publicate de

Conform datelor furnizate de London School of Hygiene & Tropical Medicine, există peste 100 de proiecte de vaccinuri anti-COVID-19 pe plan mondial.

Din acest total, doar opt vaccinuri au ajuns în faza studiilor clinice, relatează AFP.

Conform școlii britanice de medicină, sunt aproape 120 de proiecte diferite de vaccinuri împotriva SARS-CoV-2. Dintre acestea,110 se află într-un stadiu de dezvoltare pre-clinic.

Opt proiecte au ajuns în stadiul studiilor clinice de fază 1, fiind realizate pe pacienţi umani.

Unul din aceste vaccinuri este produs de chinezi, mai exact de CanSino, o companie cotată la Bursa din Hong Kong. Vaccinul a ajuns într-un stadiu şi mai avansat, cel al studiilor clinice de fază 2 şi de fază 3, relatează Agerpres.

Alte trei proiecte chineze sunt în faza 1 de testare: unul desfăşurat de gigantul farmaceutic Sinovac, cotat pe bursa Nasdaq, şi alte două conduse de Institutul medical din Shenzhen, potrivit informaţiilor publicate de London School of Hygiene & Tropical Medicine.

În faza 1se testează securitatea și eficacitatea unui produs medical. Studiile de fază 2 şi de fază 3, realizate pe scară mai largă, au ca scop evaluarea eficacităţii, înainte de eventuala obţinere a autorizaţiei de comercializare din partea autorităţilor sanitare.

Conform unei liste furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), sunt trei proiecte chineze ajunse în faza studiilor clinice în data de 23 aprilie, respectiv cele demarate de CanSino şi de Sinovac, dar şi un proiect coordonat de Institutul de produse biologice din Beijing şi de Institutul de virusologie din Wuhan.

În alte zone ale lumii, se remarcă un proiect britanic condus de Universitatea Oxford şi un proiect german condus de laboratorul BioNTech, ambele aflate în faza 1.

Statele Unite au deocamdată două proiecte de vaccinuri ajunse în faza 1 de testare.

sursa foto: Inquam Photos / Alexandru Prepel

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *