Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Nicușor Dan: Primăria și Guvernul vor plăti cel puțin două treimi din prețul gigacaloriei

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 4 noiembrie 2021

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, în urma discuțiilor purtate joi, 4 noiembrie, cu prim-ministrul interimar, Florin Cîțu, dă asigurări că municipalitatea și Guvernul vor suporta cel puțin două treimi din prețul gigacaloriei. 

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a majorat miercuri, 27 octombrie, tarifele de producție a energiei termice livrate operatorilor de transport şi distribuție în mai multe orașe din țară, printre care și București, ca urmare a exploziei prețurilor la gaze naturale. În cazul Elcen, principalul producător al energiei termice în București, tariful a crescut de la 176 lei/MWh la 325 lei/MWh, ceea ce reprezintă o majorare de 86,5%.

Cu toate acestea, edilul dă asigurări că o parte importantă a scumpirii va fi suportată de autorități.

„Până la 1 noiembrie 2021, pe Municipiul Bucureşti (n.r. – raportul dintre preţul suportat de autorităţi şi cel suportat de populaţie) era doi la unu. Adică două părţi plătea Primăria, o parte plătea cetăţeanul. Ce am spus eu este că raportul acesta nu o să fie mai mic. Adică, Primăria plus Guvernul o să plătească cel puţin două treimi”, a explicat Nicuşor Dan, într-o declaraţie acordată presei, citat de Agerpres.

În solicitarea adresată Guvernului, primarul general susține că are nevoie de acordarea unui ajutor de 368 milioane lei în primul trimestru al anului viitor pentru subvenționarea prețului energiei termice.

Cum ar putea veni ajutorul Guvernului

Nicușor Dan a explicat că executivul ar putea veni în sprijinul bucureștenilor racordați la sistemul centralizat de termoficare prin subvenționare tarifului stabilit de ANRE.

„Soluţia cea mai echitabilă este ca Guvernul să intervină astfel încât acel preţ fixat de ANRE, de producţie, care este obligatoriu pentru toate sistemele oraşelor care transportă şi distribuie mai departe, să coboare. Ceea ce poate să facă Guvernul, subvenţionând gazul pe care aceşti producători de energie îl primesc, să scadă preţul de producţie care este furnizat de către ANRE”, a indicat el.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More Info here to that Topic: mainnews.ro/nicusor-dan-primaria-si-guvernul-vor-plati-cel-putin-doua-treimi-din-pretul-gigacaloriei/ […]

  • … [Trackback]

    […] Info on that Topic: mainnews.ro/nicusor-dan-primaria-si-guvernul-vor-plati-cel-putin-doua-treimi-din-pretul-gigacaloriei/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *