Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


1 Mai, Ziua Internațională a Muncii. Care este semnificația acestei sărbători

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 1 mai 2020 Etichete: ,

Anual, la data de 1 mai, cetățenii din peste 80 de state sărbătoresc Ziua Internațională a Muncii. Această sărbătoare a proletariatului își are originile la sfârșitul secolului al XIX-a, în orașul american Chicago. În țara noastră, a fost introdusă în anul 1980 de regimul comunist, iar până la Revoluție, a fost marcată de parade ale muncitorilor și petreceri câmpenești. Ulterior, după 1989, s-a renunțat parade, iar românii au rămas să sărbătorească prin ieșiri la picnic în natură.

Istoria ne spune că la 1 mai 1886, între 300.000 şi 500.000 de muncitori de pe tot cuprinsul Statelor Unite au mărşăluit pentru a-şi susţine cauza. Cea mai mare demonstraţie a avut loc la Chicago, unde au participat 90.000 de muncitori, dintre care circa 40.000 se aflau în grevă. Însă, trei zile mai târziu, în Piaţa Haymarket din Chicago, unde numărul greviştilor ajunsese la peste 65.000, lucrurile au escaladat şi poliţia a intervenit cu brutalitate. S-au înregistrat morţi şi răniţi, scrie Agerpres.

La primul Congres al Internaţionalei a II-a întrunit la Paris, la 20 iulie 1889, s-a stabilit ca la data de 1 mai să fie sărbătorită Ziua internaţională a muncii, cu acest prilej fiind organizate demonstraţii pentru a marca evenimentele tragice de la Chicago dar şi de a determina autorităţile să accepte ziua de lucru de opt ore. În 1890 au avut loc manifestaţii atât în SUA, cât şi în principalele ţări europene.

Ziua internaţională a muncii a fost recunoscută drept un eveniment anual la cel de-al doilea Congres al Internaţionalei a II-a din 1891, de la Bruxelles. De atunci, an de an, la 1 Mai, muncitorii au avut prilejul să-şi exprime public cererile privitoare la condiţii mai bune de muncă şi la salarii decente.

Îngrijorat de ameninţarea politică a acestei sărbători create de socialişti, preşedintele american Grover Cleveland (1885-1889 şi 1893-1897) a decretat, în 1894, ca Ziua muncii să fie marcată în prima zi de luni a lunii septembrie. Preşedintele Dwight D. Eisenhower (1953-1961) a continuat aceeaşi politică, declarând această zi drept Ziua loialităţii în SUA. Şi Canada sărbătoreşte Ziua muncii, începând din 1894, în prima zi de luni a lunii septembrie.

Sursa foto: aradon.ro

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More here to that Topic: mainnews.ro/1-mai-ziua-internationala-a-muncii-care-este-semnificatia-acestei-sarbatori/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *