Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Zsolt Torok a murit la o lună după ce s-a căsătorit. Prietenii povestesc despre omul din spatele performanțelor: „Era mai român decât mulți români”

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 22 august 2019 Etichete: , ,

O mare pierdere a alpinismului mondial și o legendă a României, Zsolt Torok este descris de prieteni și de oamenii care l-au cunoscut ca fiind a o persoană extrem de complexă, pozitivă și calmă și un om care iubește România. Prietenii se consolează cu gândul că alpinistul a murit fericit, fiind proaspăt căsătorit.

„Zsolt unea alpiniștii. El e omul care făcea echipe. Întodeauna a încercat să facă echipe românești cu care să facă performanțe și chiar a reușit. A fost un model, un om legendă. Știa să mobilizeze oamenii și să pună în valoare ce aveau ei mai bun”, a povestit Marius Iliescu, un apropiat al alpinistului.

Zsolt Torok s-a căsătorit cu o lună înainte de accident

Zsolt Torok s-a stins din viață la doar 45 de ani. Alpinistul s-a căsătorit pentru a doua oară pe 14 iulie 2019, cu doar o lună înainte de tragicul accident. Prietenii spun că alături de Laura, profesoară de engleză și inspector școlar în Arad, a trăit o frumoasă poveste de dragoste.

„Cu Laura a avut o superbă poveste de iubire. Ceea ce ne mai consolează un pic durerea este faptul că a murit fericit. Povestea cu Laura a determinat starea lui de bine din ultima vreme. Ea i-a adus un echilibru, o liniște, o nouă dorință de a face performanță. Era mult mai liniștit. Acum o lună eram la nunta lor, iar acum s-a întâmplat asta”, povestește Marius Iliescu.

Zsolt Torok are un copil de 6 ani din prima căsătorie.

Prieten: A dus drapelul românesc pe cele mai înalte creste ale lumii

Zsolt Torok s-a născut în Arad și avea origini maghiare, însă cu toate acestea el purta drapelul românesc în toate expedițiile sale.

„Era de etnie maghiară însă a dus drapelul românesc pe cele mai înalte creste ale lumii, asta în condițiile în care a atras foarte multe critici din partea etniei lui. Conaționalii lui îi reproșau că de ce nu merge cu drapelul Ungariei”, spune Alexandru Boru, alpinist și ghid montan.

Cei care l-au cunoscut pe Torok spun despre acesta că era „mai român decât mulți români” și că era o persoană care se implica în problemele locale.

„Era un om cald care emana energie pozitivă în jurul lui. Pot spune că era un naționalist convins, chiar dacă era maghiar. Era mai român decât mulți români”, spune Mihai Heroiu.

„E foarte complex ca om, foarte calm și extrem de calculat. Pentru orice expediție sau traseu el făcea calcule, schițe, fotografii, analiza traseul în detaliu înainte. Era un profesionist, se antrena continuu”, a povestit Marius Iliescu.

Zsolt Torok a terminat Facultatea de Stomatologie și a obținut diplomă de tehnician dentar. Acesta a ales să-și părăsească profesia și să se dedice cu totul muntelui. Vorbea fluent patru limbi, respectiv română, maghiară, germană și engleză.

Prietenii și apropiații lui Torok povestesc că alpinistul era un om extrem de altruist care mereu se preocupa să le fie bine celor din jur: „Marea lui grijă era legată de ceilalți oameni. Un prieten povestea ca într-o expediție făcută anul trecut cu Zsolt, unul dintre șerpași mergea în șlapi, pe munte, la peste 4 500 de metri. Torok i-a dat bocancii lui, iar el a rămas cu cei de rezervă. De multe ori se lăsa pe sine pentru ceilalți. Avea un altruism deosebit”, a mai spus Marius.

Zsolt și-a găsit sfârșitul în Făgăraș

Miercuri, pe 14 august, Zsolt Torok trebuia să se întâlnească cu mai mulți prieteni alpiniști, în zona vârfului Negoiu, pentru a pleca în expediție în munții Făgăraș.

Sâmbătă prietenii săi i-au găsit bagajul la refugiul Călțun, moment în care au anunțat faptul că Torok a dispărut.

Zsolt a fost găsit decedat între stânci, fără a purta ham, ceea ce îi face pe oamenii din domeniu să creadă că incidentul nefericit a fost doar o întâmplare și că Torok nu avea intenția de a se aventura.

„S-a dus singur. Nu prea făcea asta. El aștepta niște amici cu care urma să facă un traseu destul de banal pentru ei, pot spune. Muchia Fierăstrău nu prezintă în general probleme. Părerea mea este că el s-a dus mai repede la refugiul Călțun care este în zonă, a ajuns mai repede decât amicii lui și cred că s-a dus în recunoaștere. E foarte greu de spus ce s-a întâmplat mai încolo.

Cer e că nu avea ham, iar atunci când ești singur trebuie să te autoasiguri. Faptul că nu avea ham mă face pe mine să cred că el a fost într-o tură de recunoaștere, fără intenția de a face vreo năzdrăvănie”, a spus Alexandru Boru, pentru mainnews.ro.

Zsolt Torok a fost decorat post-mortem de către preşedintele Klaus Iohannis, cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler. Alpinistul a fost înmormântat marți, la Arad, cu onoruri militare.

Printre cei mai buni alpiniști ai lumii

Arădeanul cu origini maghiare a pus România pe harta internațională a performanțelor din alpinism. Profesionist în domeniu, cu o experienţă de 30 de ani, Torok are cinci vârfuri cucerite în Himalaya și are atinse mai multe premiere naționale și internaționale.

Torok  a urcat cinci vârfuri în Himalaya, în trei dintre acestea fiindu-i alături și Vlad Căpuşan. În 2016, în Himalaya, cei doi au realizat împreunp două premiere naţionale şi o premieră mondială. Aceștia au fost primii oameni care au ajuns pe Peak 5 din Makalu, la o altitudine de 6.421 de metri.

Vârful a fost deschis ascensiunii în anul 2003, însă nimeni înanintea lor nu a reușit să ajungă până în vârf.

Torok Zsolt a condus expediţia românească din 2013 care a ajuns pe Nanga Parbat, un vârf de 8 126 de metri. Aceasta este considerată cea mai mare performanţă în alpinismul românesc.

sursa foto: Facebook

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *