Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Ziua sentinței în dosarul #Colectiv. Patronii clubului, pompierii și fostul primar Piedone așteaptă verdictul tribunalului

By Robert Madaianu , in Stirile zilei , at 16 decembrie 2019 Etichete: , ,

Primul verdict în cazul celei mai mari tragedii postdecembriste este așteptat de la Tribunalul Capitalei. Judecătorul va dicta pedepsele pentru patronii clubului Colectiv, cei ai firmei de artificii, pirotehniști, pompieri și pentru fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. La ultimele termene din proces, procurorii au cerut pedepse dure, de până la 14 ani de închisoare. Decizia, amânată săptămâna trecută pentru astăzi, nu va fi definitivă.

Acum patru ani pentru 64 de oameni care au fost în #Colectiv, timpul s-a oprit. Brusc, nedrept. Pe unii i-a omorât focul, pe unii i-au răpus bacteriile din spitale. Sau, mai scurt, pe unii i-a omorât statul. Al 65-lea și-a pus capăt zilelor. Zeci au rămas mutilați pe viață. Sute de mame, tați, frați, surori, prieteni suferă. Tuturor, justiția românească trebuia să le facă, atât cât se mai putea, dreptate. În tot acest timp, n-a reușit. Abia acum a venit momentul primei decizii. După patru ani, pentru #Colectiv n-a plătit nimeni.

O sentință, o speranță

Dincolo de aspectul juridic, verdictul din procesul Colectiv este întruchiparea speranței pe care supraviețuitorii, rudele celor morți, societatea în general, încă o au. Speranța că se va face, pe cât posibil, dreptate.

La capătul unui proces care a durat trei ani și jumătate, procurorii au cerut pedepse dure. Câte 12 ani pentru patronii clubului, până la 14 pentru pompieri și pentru fostul primar Piedone, 14 pentru administratorul firmei de artificii, 12 pentru pirotehniști.

Toți cei 13 inculpați s-au declarat nevinovați.

,,Nu am greșit cu nimic. Dacă în seara aceea în club erau și copiii mei la fel v-aș fi spus, că nu am greșit”, a spus Piedone în ultimul cuvânt luat în fața instanței.

În proces au fost cerute daune record, de sute de milioane de euro. Instanța a decis, însă, ca statul să nu participe la plata despăgubirilor, dacă ele vor fi acordate, la final.

Început cu amânări

Judecata a început cu mare dificultate, după luni de amânări. Deși, în ultimul an, procesul a înaintat și au fost acordate termene săptămânale, s-au făcut patru ani fără ca instanța să fi dat măcar acest prim verdict.

Mărturii cutremurătoare au fost făcute, în sala de judecată de la Tribunalul București, de victime și de rudele celor decedați.

„Am avut coșmaruri, nu am rămas cu sechele psihice, m-am îngrășat într-o perioadă foarte mult. Nu respiram bine după externare și a trebuit să cumpăr din banii mei aparat de ionizare, la fel mănuși și creme”, a povestit unul dintre supraviețuitori.

,,Lumea m-a perceput altfel, că mă vedeau cu mănuși. Erau mai reticenți, mai rezervați, eu imi pierdusem increderea in mine. Familia m-a ajutat foarte mult. Am platit din banii mei masajele pentru mobilitatea mainilor, creme, materiale de compresie, plasturi, pansamente”, a povestit, de asemenea, una dintre supraviețuitoare.

„Era singurul copil. (…) Eram și mamă și prietenă pentru ea. (…) Dupa moartea ei, nimic nu mai este la fel. (…) Am dureri foarte mari de cap, apar, dispar”, a declarat, în lacrimi, mama unei tinere care a decedat.

În dosar sunt judecați cei trei patroni ai clubului Colectiv (Alin Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu), reprezentanții firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL (Daniela Niță și Cristian Niță) și pirotehniștii (Viorel Zaharia și Marian Moise). Persoanele juridice SC Colectiv Club SRL și SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL au fost, de asemenea, trimise în judecată. Totodată, sunt judecați fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, trei angajați ai primăriei (Aurelia Iofciu, Larisa Luminita Ganea, Ramona Sandra Motoc) și pompierii Antonina Radu și George Petrica Matei.

În paralel, continuă anchetele. Procurorii încă investighează cum au fost tratați răniții în spitale și cum s-a intervenit, la club, în primele minute de după tragedie.

,,Tatae” a murit așteptând să se facă dreptate.

Una dintre cele mai vocale rude ale victimelor din Colectiv, Jean Chelba, cunoscut ca ,,tatae”, a murit în ianuarie. Fiul său, Alex, a pierit în incendiul din Colectiv.

Jean Chelba și-a dedicat ultimii ani demersurilor care au vizat tragerea la răspundere a celor responsabili de tragedie. În 2016 a fost printre cei care au depus plângeri la Parchetul General. Chelba a fost prezent la aproape toate protestele antiguvernamentale din ultimii ani.

,,Vorbesc cu tine, Dadule. Așa cum ți-am promis, în curand poate ne vom vedea. Dar cât mai stau pe aici o să încerc să fac tot posibilul ca cei care te-au dus dincolo să fie pedepsiți”, declara Jean Chelba într-un interviu.

Nu a mai apucat să-i vadă pedepsiți.

sursa foto: Inquam Photos/ Florin Cornel

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *