Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


Ziua Națională a României, marcată și la Chișinău. Mesajele transmise de oficialii țării vecine

By Matthew Garvey , in Republica Moldova Stirile zilei , at 1 decembrie 2022 Etichete: , , , , ,

Ziua Națională a României a fost marcată și de oficialii de peste Prut, fie că a fost vorba de o ceremonie organizată în Parlament, de un mesaj video transmis de Președinte sau de mesaje transmise de delegația Republicii Moldova la reuniunea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), prezentă alături de delegația României.

Mesajele au venit din partea oficialilor Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), partid aflat la guvernare în Republica Moldova.

Președintele țării vecine, Maia Sandu, a transmis, în mesajul adresat la recepția organizată de 1 Decembrie, că România este „umărul pe care ne putem baza când ne este greu” și a mulțumit pentru „ajutorul imens și necondiționat oferit cetățenilor noștri, pentru susținerea puternică acordată aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană”.

Lista e lungă – pentru grădinițe, microbuze școlare, burse studențești, motorină, vaccin, ajutor umanitar, sprijin pentru modernizarea satelor, comunicare mai ușoară cu cei dragi datorită eliminării tarifelor de roaming, pentru susținerea adusă culturii din Republica Moldova și construcției de poduri care ne leagă. Și pentru lumină, într-o perioadă în care rachetele rusești aduc întunericul în regiune”, a transmis președintele Maia Sandu.

Maia Sandu a mai amintit că România și Republica Moldova împărtășesc „aceleași lecții ale istoriei care ne învață unde am greșit și cum putem fi mai puternici” și menționează că „astăzi, cu războiul lângă noi, este mai important ca oricând să ne ținem împreună”.

Împreună să întărim democrația, să combatem propaganda și dezbinarea, să îmbunătățim condițiile de viață ale oamenilor, să le oferim siguranță(…)Și pe o parte, și pe cealaltă parte a Prutului, oamenii își doresc aceleași lucruri – să trăiască în pace și libertate, într-o casă europeană comună prosperă. Așa ne vom simți cu toții ca acasă, oriunde ne-am afla, la Chișinău sau București, Bălți sau Timișoara, Cahul sau Iași. Pentru că și la Chișinău, și la București, „vorba lungă – sărăcia omului”, voi încheia prin a vă spune, încă o dată, „Mulțumesc!”. La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români!”, se mai arată în discursul președintelui R.Moldova, prin care le-a mulțumit și oficialilor de la București „pentru receptivitatea și promptitudinea” cu care răspund la nevoile țării pe care o reprezintă.

„Mesajul l-am înțeles, trebuie pregătite lucrurile”

Șeful Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a susținut joi dimineață un discurs prin care a mulțumit României pentru ajutorul și susținerea oferită Republicii Moldova, potrivit Deschide.Md.

Ultimii doi ani, cu crize peste crize, ne-au arătat cine ne este prieten adevărat și cine nu. Și noi o spunem de fiecare dată cu voce tare, nu în șoaptă, cum o făceau alții: mulțumesc, România, pentru sprijinul dezinteresat, pentru școli și grădinițe, pentru donații, pentru gaz, pentru lumină, în specială în această perioadă complicată, pentru că putem reuși în mod practic să ne conectăm la Europa. Vom munci în continuare împreună pentru ca cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului să trăiască în pace și bunăstare. La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români”, a fost discursul lui Igor Grosu, aplaudat de restul deputaților Partidului Acțiune și Solidaritate, citat de publicația de peste Prut.

La finalul discursului, elevii unui liceu româno-francez din Chișinău au interpretat o melodie dedicată României și au scandat „Trăiască, trăiască, trăiască și-nflorească / Ardealul, Moldova și Țara Românească! / Jos vama de pe Prut, jos vama de pe Prut!”.

Mesajul l-am înțeles, trebuie inițiativă legislativă, trebuie pregătite lucrurile”, a fost răspunsul șefului Parlamentului din Republica Moldova.

„La mulți ani!” transmis de la OSCE

La o zi după participarea în premieră a unui ministru moldovean de Externe la un Summit NATO de nivel înalt, ministrul Nicu Popescu se află, alături de delegația Republicii Moldova, la reuniunea OSCE, unde s-a întâlnit cu omologul de la București, Bogdan Aurescu.

La Mulți Ani, România! La Mulți Ani, dragi români! Delegațiile Republicii Moldova și României, împreună de 1 decembrie, la reuniunea ministerială a Organizației pentru Cooperare și Securitate în Europa. Ziua Națională a României reprezintă un moment de perspectivă și de speranțe pentru toate lucrurile bune pe care le vom dezvolta împreună de aici încolo, întărind pentru totdeauna comunitatea de istorie, cultură și limbă care ne unește în drumul nostru ireversibil spre Uniunea Europeană” a scris transmis Popescu, pe Facebook.

Tot pe 1 decembrie, România și Republica Moldova au obținut victorie comună la UNESCO, unde a fost aprobată cererea de includere în patrimoniul cultural imaterial al umanității arta cămășii cu altiță.

CITEȘTE ȘI: Apropiată a Kremlinului, prezentă la recepția dedicată Zilei Naționale la Ambasada României la Chișinău

Sursă foto: Maia Sandu / Facebook

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW