Tuesday, April 23, 2024
Jurnalism corect


Apropiată a Kremlinului, prezentă la recepția dedicată Zilei Naționale la Ambasada României la Chișinău

By Ana Teșcan , in Republica Moldova Stirile zilei , at 1 decembrie 2022

Ambasada României în Republica Moldova a organizat în seara zilei de miercuri, 29 noiembrie, o recepție oficială cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României. Între invitați s-a aflat și Irina Vlah, bașcan (guvernator) al Găgăuziei și apropiată a Kremlinului, potrivit imaginilor apărute în spațiul public.

La evenimentul găzduit de Cristian-Leon Turcanu, ambasadorul României în Republica Moldova, au mai participat Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, totodată fiind prezenți și membri ai Parlamentului și Guvernului țării vecine.

Irina Vlah, coordonată de Kremlin

Potrivit unor documente publicate de publicația Rise, Irina Vlah ar fi fost ajutată direct de Moscova să ajungă bașcan al Găgăuziei, regiune autonomă în Republica Moldova populată majoritar de etnici turci rusificați. Astfel, când, în ianuarie 2015, Vlah și-a înaintat candidatura pentru funcția de bașcan, ea a ținut un discurs de aproape șapte minute redactat de „subdiviziunea moldovenească” a Kremlinului. Mai exact, acesta a fost completat cu expresii pro-ruse, antieuropene și antiromânești, inserturi marcate cu roșu.

Situația este agravată de Acordul de Asociere cu UE, un acord de aservire care ne-a fost impus din exterior și care a dus la ruperea relațiilor economice vitale cu Rusia, atât ale autonomiei, cât și ale Moldovei în general.

Chemăm toți locuitorii din Găgăuzia, toți patrioții autonomiei noastre, să susțină echipa noastră și să voteze pentru un viitor demn alături de Rusia! Viitorul Găgăuziei este decis astăzi!”, au fost câteva dintre replicile transmise de Kremlin și recitate de Vlah.

Pe lângă redactarea discursurilor, angajații „subdiviziunii moldovenești” a Kremlinului au mai generat și sloganuri anti-românești pentru manifestații desfășurate în Republica Moldova. Potrivit informațiilor apărute în presă, respectivele mesaje într-adevăr au fost scandate la mitingul de la Comrat. Printre participanții de vază ai evenimentului s-a numărat Irina Vlah, deja bașcan al UTA Găgăuzia, precum și Igor Dodon, la acel moment deputat și lider al Partidului Socialiștilor.

Sura foto: Facebook / Ambasada României în Republica Moldova

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW