Saturday, March 25, 2023
Jurnalism corect


Ziua moțiunii | Ultimele negocieri și jocuri de culise din Parlament. Chiar vrea Opoziția să dea jos Guvernul? Semne de întrebare legate de cvorum – SURSE

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Politic Stirile zilei , at 31 august 2020 Etichete: , , , , , , , ,

Guvernul Orban dă, luni, testul în Parlament. Aleșii neamului ar urma să dezbată și să voteze moțiunea „PNL – de la pandemie la pande-mită generalizată”. Surse politice au declarat, însă, pentru Main News, că PSD ar putea avea serioase probleme în asigurarea cvorumului. Asta în contextul în care, oricum, atingerea numărului de voturi necesar pentru ca Guvernul să pice este sub semnul întrebării, în contextul în care, în ciuda declarațiilor oficiale, moțiunea riscă să nu aibă nici măcar susținerea tuturor social-democraților. Balanța ar putea fi înclinată de votul minorităților, dacă se va ajunge, în cele din urmă, la vot.

Pentru ca Opoziția să dărâme Guvernul este nevoie de cel puțin 233 de voturi.

Cine (teoretic) votează

PSD susține, la nivel declarativ, că moțiunea se bucură de sprijinul tuturor parlamentarilor săi. Surse politice, însă, susțin că unii vor lipsi, alții nu susțin moțiunea.

Potrivit acestor surse, PSD s-ar baza, în teorie, pe numărul suficient de voturi (din PSD, Pro România, ALDE și PPUSL, minorități). Fără acestea din urmă, ar fi cel puțin 234 de voturi, dacă toți ar vota pentru debarcarea Executivului Orban.

Deși Pro România a anunțat că susține moțiunea, este posibil ca unii aleși ai partidului să nu o voteze. De altfel, chiar liderul formațiunii, Victor Ponta, a spus că Guvernul nu va pica și a acuzat un blat între PSD și PNL.

CITEȘTE MAI MULTE AICI: Victor Ponta, despre moțiunea de cenzură: Rămânem cu Orban

UDMR nu a anunțat, încă, cum vor vota parlamentarii formațiunii.

Dreapta nu participă

Potrivit unor surse, liberalii nu vor participa la votul moțiunii de cenzură. Informația a fost confirmată, oficial, de Florin Roman, liderul deputaților PNL.

Anterior, atât USR, cât și PMP au anunțat că refuză să ia parte la votul din Parlament.

CITEȘTE ȘI: Călin Popescu Tăriceanu: Noi, cei de la ALDE, vom vota moțiunea cu 2 mâini!

Va fi cvorum?

Surse politice susțin că, pe lângă cele trei partide care au afirmat oficial că vor lipsi de la vot, unii parlamentari social-democrați sau ai altor partide care susțin moțiunea ar putea face și ei același lucru.

În aceste condiții, cvorumul de ședință (de 233 de parlamentari) riscă să nu fie atins și astfel, să nu se dea niciun vot.

Main News va transmite principalele momente din Parlament.

Moțiunea, trimisă la CCR

Guvernul a depus o sesizare la CCR cu privire la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Executiv şi Parlament. Palatul Victoria acuză faptul că nu putea fi depusă moțiune de cenzură în vacanţa parlamentară, în sesiune extraordinară, așa cum s-a întâmplat.

CCR a stabilit ca până la 1 septembrie părțile să își exprime punctul de vedere. Termenul pentru ședința de judecată se stabilește ulterior.

E pentru prima oară în 30 de ani când se depune o moțiune de cenzură în vacanța parlamentară. Sigur că în vacanța parlamentară se poate convoca o sesiune parlamentară, două, trei sesiuni extraordinare, dar e vacanță parlamentară. În conformitate cu Constituția, care face referire la sesiuni, e clar că un parlamentar poate să semneze o moțiune pe sesiune, or sesiunea extraordinară vine ca o prelungire a sesiunii ordinare. Nu înțeleg, mai mult, moțiunea a fost depusă într-o sesiune extraordinară, după care Birourile Permanente Reunite au convocat numai pentru data de 20 sesiune extraordinară doar pentru citirea moțiunii, moment în care s-au prins ei că ceva e in neregulă și în Birourile Permanente Reunite au prelungit sesiunea până pe 31 august (…) Din punctul meu de vedere nu e constituțională depunerea de moțiuni de cenzură în vacanță parlamentară”, a declarat Ludovic Orban la Realitatea Plus.

CITEȘTE ȘI: Augustin Zegrean: Cine spune că nu se poate depune moţiune de cenzură în timpul vacanţei parlamentare este în afara Constituţiei

Foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com