Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Peste 40% din decesele induse de cancerul pulmonar se produc din cauza poluării/ Nicolae Ciucă: Au existat o serie de întârzieri nepermise în implementarea Planului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Cancerului

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 5 februarie 2024 Etichete: , , ,

Pe 4 februarie, în fiecare an, se sărbătorește Ziua Mondială a Luptei împotriva Cancerului, o zi care îndeamnă oamenii să conștientizeze și să contribuie la un efort global pentru reducerea impactului cancerului în lume.

Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, a declarat duminică, în contextul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului, că cel mai letal tip de cancer este cel pulmonar și a subliniat importanța aerului curat pentru menținerea sănătății plămânilor, reiterând că fiecare respirație este esențială.

„Creșterea deceselor prin cancer pulmonar ca urmare a nivelului crescut de poluanți în aerul exterior, depășește în ultimii ani mortalitatea secundară poluării casnice, determinată în mare parte de fumul de țigară. Asocierea cancer pulmonar – fumat nu mai surprinde pe nimeni, și totuși o mare parte din pacienții cu cancer pulmonar sunt nefumători. Este firesc să ne întrebăm ce și mai ales când o persoană nefumătoare are risc de cancer pulmonar.

Expunerea la particule poluante poate provoca modificări ale celulelor căilor respiratorii care declanșează cancer pulmonar. Studiile au arătat că aceste schimbări sunt vizibile la aproximativ jumătate dintre persoanele cu cancer pulmonar care nu au fumat niciodată.

Unul din mecanismele descrise indică că particulele PM2.5 provoacă inflamație în plămân. Inflamația ”trezește” celule în mod normal inactive din plămâni, celule care au mutații și care cauzează cancer. Combinația de mutații care cauzează cancer și inflamație poate declanșa aceste celule să crească necontrolat, formând tumori. Mutațiile genei EGFR sunt frecvent întâlnite în cancerul pulmonar la persoanele care nu au fumat niciodată.

Unul din studii care a prelucrat datele a peste 400.000 de oameni din Marea Britanie și țări din Asia, compară ratele de cancer pulmonar mutant EGFR în zone cu diferite niveluri de poluare cu particule PM2,5, evidențiând rate mai mari de cancer pulmonar mutant EGFR la persoanele care trăiesc în zone cu niveluri mai mari de poluare cu PM2,5.
43% din decesele induse de cancerul pulmonar, se produc din cauza poluării, din care doar poluarea aerului determină până la 29%.

Cancerul care induce cea mai mare mortalitate este cel pulmonar, deci este esențial să recunoaștem că aerul curat este soluția pentru un plămân sănătos, și fiecare respirație contează.

Respectarea normelor de calitate a aerului ale Organizației Mondiale a Sănătății par dificil de realizat, însă efectele negative ale poluării casnice, ambientale și industriale sunt reale și se traduc în ani de viață pierduți.”, este postarea făcută de Dr. Beatrice Mahler pe Facebook.

Nicolae Ciucă: Au existat o serie de întârzieri nepermise în implementarea Planului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Cancerului

Liderul PNL și Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a menționat luni că au întâmpinat întârzieri inadmisibile în punerea în practică a Planului Național pentru Prevenirea și Combaterea Cancerului, întârzieri pe care speră să le depășească până în 2024. În cadrul unei dezbateri, el a evidențiat că „dispunem de resursele necesare pentru a sprijini măsurile de luptă împotriva cancerului, iar în acest cadru, ministrul Sănătății s-a angajat să pornească primele programe de screening în 2024”. Totuși, a subliniat el, este esențial ca aceste programe de screening să fie completate cu alte acțiuni de prevenire și tratament al cancerului, incluzând și măsuri specifice pentru femei.

În cadrul mesei rotunde „Cancerele în rândul femeilor – direcții de acțiune pentru îmbunătățirea prevenției, a diagnosticului precoce și a accesului timpuriu la tratament”, Președintele Senatului a menționat că Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, care se sărbătorește pe 4 februarie, reprezintă un moment oportun pentru a discuta și analiza măsurile de combatere a acestei boli.

”Cancerul este o problemă tot mai acută la nivelul societăţilor. Numărul bolnavilor de cancer creşte de la an la an la nivel global şi vorbim despre o problemă reală, ale cărei efecte, din păcate, se măsoară în vieţi omeneşti. Cancerul este a doua cauză de mortalitate la nivel global. Potrivit datelor OMS, în anul 2022, la nivel mondial au fost estimate 20 de milioane de noi cazuri de cancer şi 9,7 milioane de decese. Totodată, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Cercetarea Cancerului (IARC) din cadrul OMS, în următorii 20 de ani numărul de noi cazuri de cancer ar putea creşte cu 55% la nivel global, iar în Europa cu 22,5%”, a spus liderul PN,

Nicolae Ciucă a arătat că ”România nu este ferită de creşterea incidenţei cancerului, boală care ia, anual, zeci de mii de vieţi”.

”Cancerul este a doua cauză principală de deces în România, după bolile cardiovasculare, reprezentând 19% din totalul deceselor. În anul 2019, în ţara noastră au murit din cauza cancerului 50.324 de persoane. Avem, însă, instrumente prin care să luptăm împotriva acestei maladii necruţătoare: prin prevenţie, aşa cum menţionam, prin diagnosticare precoce şi prin tratamentele propriu-zise”, a arătat Ciucă în intervenţie.

Preşedintele Senatului a subliniat că, potrivit specialiştilor în domeniu, circa 40% din cazurile de cancer pot fi prevenite. Iar aici trebuie să avem în vedere factorii principali de risc care contribuie la incidenţa cancerului, şi anume – tutunul, alcoolul şi poluarea – şi care pot fi modificaţi prin combaterea lor.

”Pe de altă parte, depistarea timpurie a cancerului permite o rată de succes mai mare de vindecare. Iar aici, desigur, avem nevoie de programe naţionale de screening prin care să putem face o diagnosticare precoce a bolii. În fine, un alt instrument de luptă este tratamentul bolii de cancer. Iar aici, este necesar să putem oferi un acces mai facil al bolnavilor la tratamentele împotriva cancerului într-o fază timpurie”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Potrivit lui Nicolae Ciucă, ”combaterea cancerului implică, aşadar, un efort colectiv şi este bine să folosim astfel de momente, ca cel oferit de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, pentru a genera dezbateri în jurul acestui subiect”.

”Prin informarea opiniei publice, prin campanii de conştientizare a factorilor care contribuie la incidenţa cancerului, putem reduce numărul bolnavilor şi, implicit, al numărului de decese. Totodată, prin susţinerea şi punerea la aceeaşi masă a specialiştilor în domeniu, a reprezentanţilor pacienţilor, a decidenţilor putem discuta potenţiale soluţii care să fie puse la baza unor politici publice de combatere a cancerului Salut, aşadar, iniţiativa organizatorilor acestui eveniment: cele două comisii ale Senatului României, respectiv Comisa pentru Sănătate şi Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, împreună cu European Cancer Organisation. Cancerul în general, aşa cum spuneam, este o problemă asupra căreia trebuie să ne aplecăm tot mai mult şi mai ţintit”, a spus Ciucă.

Preşedintele Senatului a ţinut să aprecieze demersul de a pune în dezbatere potenţialele direcţii de acţiune pentru îmbunătăţirea prevenţiei, a diagnosticului precoce şi a accesului timpuriu la tratament a cancerelor în rândul femeilor.

”Este o problemă arzătoare, având în vedere că România are o rată de mortalitate prin cancer situată peste media UE cu circa 7%. România a întreprins o serie de paşi pentru îmbunătăţirea măsurilor de luptă împotriva cancerului în rândul femeilor. În ultimii ani s-au alocat resurse şi s-au depus eforturi pentru dezvoltarea unor programe de screening pentru cancerul de col uterin şi de sân, în acest sens fiind puse în aplicare programe-pilot finanţate cu fonduri europene. Totodată, au existat şi o serie de întârzieri nepermise în implementarea Planului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Cancerului, care sper să fie depăşite în anul 2024”, a spus preşedintele PNL.

El a subliniat că ”PNL a pledat pentru creşterea bugetului alocat Sănătăţii, astfel că bugetul pentru anul în curs al Ministerului Sănătăţii este cu 40% mai mare decât în 2023”.

”Aşadar, avem resurse disponibile pentru a susţine măsuri de combatere a cancerului. Iar în acest sens, avem angajamentul ministrului Sănătăţii de a demara în 2024 primele programe de screening. Este necesar, însă, ca programele de screening să fie dublate şi de alte măsuri pentru prevenirea şi tratarea cancerului, inclusiv în rândul femeilor”, a arătat Nicolae Ciucă.

foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii