Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Un deţinut din colonia „Lupul polar” a povestit ce s-a întâmplat în ziua morţii lui Aleksei Navaln

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 18 februarie 2024 Etichete: , ,

Un deținut de la colonia penitenciară IK-3 „Lupul Polar” a sugerat, sub protecția anonimatului, că decesul opozantului Aleksei Navalnîi s-ar fi produs cu mult înainte de momentul anunțat oficial de Serviciul Federal Penitenciar, potrivit unei declarații pentru Novaia Gazeta Europe, relatează The Moscow Times.

Potrivit mărturiei deţinutului, „o agitaţie de neînţeles a început în colonie încă din seara zilei de 15 februarie”: verificarea de seară, care are loc între orele 20:00 şi 20:30, „a fost mult accelerată”. Apoi, toată lumea a fost închisă în barăci, avertizată să nu facă nicio mişcare, iar securitatea a fost întărită.

„S-a auzit cum nişte maşini au intrat pe teritoriul zonei (penitenciare) seara târziu şi noaptea, de trei ori, dar ce fel de maşini, nu se poate vedea pe geam”, a spus deţinutul.

Conform relatării unui deținut, ziua de 16 februarie a debutat cu o percheziție amănunțită în colonie, în timpul căreia personalul a confiscat diverse obiecte precum telefoane mobile, cărți și chiar fierbătoare, care până atunci fuseseră ignorate. Din discuțiile paznicilor, deținuții au dedus că era anticipată o inspecție în unitatea penală.

Sursa citată de Novaia Gazeta Europe, un ziar de opoziție care publică din exil deoarece este interzis în Rusia, a menționat că administrația penitenciară este de obicei informată despre astfel de inspecții cu aproximativ o lună în avans și începe pregătirile necesare din timp.

Informația privind moartea lui Aleksei Navalnîi a ajuns la cunoștința coloniei penitenciare în jurul orei 10.00, ora locală (08.00, ora Moscovei).

Unitatea de tip celulă unică, unde era ţinut în izolare politicianul, se află departe de cazarmă, dar în apropierea acesteia nu se aflau, totuşi ambulanţe. O ambulanţă a apărut abia după aflarea veştii morţii opozantului. „Cred că Navalnîi a murit mult mai devreme decât ora anunţată. Cel mai probabil, încă de seara. Altfel, de ce a fost necesar să ne închidă bine în cazarmă, iar dimineaţa să organizeze un raid?”. – a spus deţinutul.

În acelaşi timp, el a precizat că moartea lui Navalnîi a fost o surpriză pentru autorităţile coloniei. „Încă de dimineaţă, atât ‘stăpânul’ (şeful coloniei), cât şi ‘kum’ (şeful părţii operaţionale a coloniei) umblau ca şi cum ar fi avut o pungă pe cap”, a declarat interlocutorul pentru publicaţie.

El a mai spus că în jurul orei 13:00, ora Moscovei, mai multe maşini au sosit la administraţie: una de la IK-18 „Bufniţa polară” – o colonie penitenciară pentru condamnaţi pe viaţă -, alte două de la Labitnanghi – cel mai apropiat oraş de aşezarea din Harp – şi una de la Salehard – capitala districtului autonom Iamalo-Neneţ. Deţinutul a sugerat că participanţii la întâlnire „elaborau o poziţie comună în faţa comisiei de la Moscova”.

Vestea privind sosirea unei comisii din cadrul biroului central al Serviciului Federal Penitenciar în colonie a coincis aproximativ cu momentul decesului lui Navalnîi, ceea ce, conform unui deținut, sugerează că politicianul ar fi decedat cu mult înainte de a fi oficial anunțat.

Conform declarațiilor oficiale, pe 16 februarie, Aleksei Navalnîi a avut probleme de sănătate după ce a fost la plimbare și a leșinat scurt timp după. Tentativele de resuscitare nu au fost fructuoase, iar medicii de urgență au constatat decesul.

Site-ul rusesc Baza, cunoscut pentru legăturile sale cu serviciile secrete ruse, raportează că Navalnîi a început să se simtă rău pe 16 februarie, în jurul orei 13:00, ora locală (11:00, ora Moscovei). A fost chemată o ambulanță, dar, în ciuda eforturilor medicilor de a-l resuscita, Navalnîi a decedat la ora locală 14:17. Surse de înalt nivel din cadrul Comitetului de Investigații au informat SOTA, un canal media de opoziție, că Navalnîi a fost supus unei otrăviri lente în detenție începând din august, cu scopul de a-i provoca moartea. Se sugerează că Aleksandr Bastrîkin, șeful Comitetului de Investigații, ar fi fost principalul instigator, având o vendetă personală împotriva lui Navalnîi din cauza investigațiilor acestuia.

foto: Business Insider

Comentarii