Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ciucă, de Ziua Marinei: Securitatea Mării Negre este vitală pentru garantarea securității noastre / Mesajul ministrului Dîncu

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 15 august 2022

Premierul Nicolae Ciucă a transmis luni, 15 august, de Ziua Marinei Române și a Forțelor Navale Române, că această sărbătoare a marinarilor militari și civili, a constructorilor navali și a lucrătorilor portuari, are valoare de simbol pentru români. „Marea Neagră, fluviul Dunărea și râurile care brăzdează întinsul țării au reprezentat elemente esențiale de referință ale unui spațiu de existență și de identitate națională”, adaugă acesta.

„Este prilej să ne cinstim înaintașii, să aducem omagiul nostru eroilor marinari care odihnesc în adâncuri de ape”, a subliniat șeful Guvernului.

Prim-ministrul României a declarat, totodată, că marinarii din Forțele Navale au dovedit din nou în fața românilor profesionalismul și măiestria, calități care i-au consacrat ca simbol al securității naționale la mare și fluviu și ca parteneri de încredere pentru aliați.

„În contextul dificil pe care îl traversăm, regiunea Mării Negre a devenit zonă de interes strategic a NATO, prin noul Concept Strategic al Alianței adoptat la summitul de la Madrid, în timp ce Congresul Statelor Unite a luat în dezbatere noua lege bipartizană ce consacră Strategia SUA pentru Marea Neagră.

Securitatea acestei zone, marcată de provocări complexe și în continuă evoluție, este vitală pentru garantarea securității noastre, a tuturor. Prin misiunile îndeplinite cu succes, România contribuie la asigurarea libertății de navigație, libertății comerțului și circulației în Marea Neagră și la siguranța traficului naval, dovedind capacitatea țării noastre de a fi un furnizor de securitate și garant al stabilității în regiunea extinsă a Mării Negre și în bazinul mediteranean”, conchide mesajul.

La rândul său, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, le-a transmis marinarilor militari:

„Conflictul din Ucraina ne arată, în fiecare zi, ce importanță are pentru România, o țară riverană Mării Negre, capacitatea de a-și proteja apele teritoriale și zona economică exclusivă. Forțele Navale sunt vârful nostru de lance în acest spațiu și vreau să vă felicit pe fiecare dintre dumneavoastră pentru profesionalismul și dedicarea de care dați dovadă în fiecare zi, cu fiecare misiune îndeplinită la standarde excelente.

Vă asigur că la nivelul echipei pe care o conduc la vârful Ministerului Apărării Naționale cunoaștem în detaliu situația înzestrării Forțelor Navale și înțelegem urgența cu care trebuie implementate programele esențiale de achiziții care să vă ofere instrumentele moderne, eficiente și interoperabile cu care să vă puteți îndeplini misiunile încredințate.

Vorbim aici despre sistemele de instalații mobile de lansare rachete antinavă (SIML), program aflat în derulare, de corvetele multifuncționale, a căror procedură de achiziție sperăm să o finalizăm în cel mai scurt timp, dar și de alte proiecte care vizează modernizarea capacităților și infrastructurii și asigurarea unei dotări corespunzătoare forțelor noastre navale, la nivelul provocărilor de securitate actuale și viitoare. Ridicarea nivelului de alocare pentru bugetul apărării de către Guvernul României de la 2 la 2.5% din PIB ne va permite alocarea unor resurse suplimentare pentru înzestrarea cu echipamente noi și accelerarea ritmului achizițiilor.

Îmi exprim convingerea că, începând chiar de anul viitor, Ziua Marinei Române va găsi Forțele Navale mai bine echipate și pregătite decât în acest an, iar în fiecare an care va trece vom putea adăuga noi și noi realizări”.

Amintim că Marea Neagră a fost declarată regiune de interes strategic pentru NATO, la summit-ul din luna iunie, care a avut loc la Madrid.

Noul Concept Strategic al Alianței, consolidarea sprijinului acordat Ucrainei în contextul invaziei ruse, declararea regiunii Mării Negre drept zonă de importanță strategică și alocarea unor trupe suplimentare pe teritoriul României sunt printre măsurile decise în luna iunie de liderii NATO cu impact asupra țării noastre.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] There you can find 33585 additional Info to that Topic: mainnews.ro/ziua-marinei-2022-ciuca-securitatea-marii-negre-este-vitala-pentru-garantarea-securitatii-noastre/ […]

  • … [Trackback]

    […] Info on that Topic: mainnews.ro/ziua-marinei-2022-ciuca-securitatea-marii-negre-este-vitala-pentru-garantarea-securitatii-noastre/ […]

  • … [Trackback]

    […] There you will find 20343 additional Information to that Topic: mainnews.ro/ziua-marinei-2022-ciuca-securitatea-marii-negre-este-vitala-pentru-garantarea-securitatii-noastre/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *