Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Marea Neagră, regiune de interes strategic pentru NATO. Schimbări la nivelul Grupurilor de Luptă / Președintele: Toate obiectivele propuse au fost atinse

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 29 iunie 2022

Klaus Iohannis a declarat miercuri, 29 iunie, la finalul primei reuniuni din cadrul Summitului NATO de la Madrid, că toate obiectivele României au fost atinse „în sensul sperat și solicitat de noi”. Marea Neagră a fost numită zonă de importanță strategică pentru NATO, au fost adoptate schimbări la nivelul Grupurilor de Luptă, iar liderii Aliați au decis să acorde sprijin Ucrainei și celorlalte state din Estul Europei, printre care se regăsește Republica Moldova. 

A fost o reuniune cu o profundă însemnătate pentru Alianță și pentru România în contextul actual de securitate. Aș dori să subliniez că acest Summit reprezintă una dintre cele mai semnificative reuniuni aliate din ultimii ani, în ceea ce privește rezultatele pentru România, pentru țara noastră. Toate obiectivele propuse au fost atinse și rezolvate în sensul solicitat și sperat de noi”, a declarat Klaus Iohannis, la Madrid, în urma primei reuniuni a Summitului NATO.

Șeful statului a subliniat că deciziile adoptate la Summitul de la Madrid sunt strict politice.

Noi știm că toate aceste decizii implică cheltuieli suplimentare, personal suplimentar, specializare suplimentară pentru foarte mulți militari, implică o asumare a multor sarcini care trebuie făcute de cel care găzduiește aceste trupe. Suntem dispuși și sunt convins că această creștere a bugetului (n.r. la 2,5% din PIB pentru MApN începând cu 2023)  va crea un cadru bugetar suficient pentru a realiza ce am propus noi și ce așteaptă alții de la noi”, a explicat președintele.

Zona Mării Negre, de importanță strategică pentru NATO

Noul Concept Strategic al Alianței, consolidarea sprijinului acordat Ucrainei în contextul invaziei ruse, declararea regiunii Mării Negre drept zonă de importanță strategică și alocarea unor trupe suplimentare pe teritoriul României sunt printre măsurile decise de liderii NATO cu impact asupra țării noastre.

Noul Concept Strategic reflectă adecvat situația actuală de securitate, fiind puternic ancorat în realitate, cum a solicitat România. Rusia este definită ca principala amenințare la adresa NATO, așa cum a cerut România(…)Am reușit să avem o reconfirmare puternică a importanței strategice a Mării Negre pentru securitatea NATO. Marea Neagră este menționată într-un Concept Strategic NATO, asigurând vizibilitate fără precedent”, a transmis șeful statului.

Anterior, înaintea reuniunii liderilor NATO, președintele spunea că dotarea forțelor navale române și exercițiile militare vor continua în regiunea Mării Negre.

Dacă vedem ce se întâmplă, Rusia a pornit războiul împotriva Ucrainei de pe Marea Neagră. Marea neagră e zonă de război, nu ne place acest lucru. Trebuie o abordare mai largă, aprofundată(…)Facem ce putem face la nivel de dotare, au fost multe exerciții și dotări specifice pentru zona litoralului, acestea toate vor continua”, a precizat Iohannis cu puțin timp înainte de reuniunea de miercuri.

Creșterea prezenței NATO în România

Liderii NATO au reconfirmat angajamentul pentru securitatea aliaților de pe flancul Estic, a mai explicat Klaus Iohannis.

Ca parte a întăririi, se face referire la o prezență terestră substanțială și persistentă la întărirea apărării anti-aeriene și anti-rachetă, îmbunătățirea infrastructurii pentru asigurarea întăririlor, aspecte importante pentru România. Nordul și sudul Flancului Estic au structură asemănătoare, se asigură coerența posturii pe întregul flanc”, a precizat președintele.

Președintele i-a mulțumit lui Joe Biden pentru anunțul legat de suplimentarea militarilor SUA de pe teritoriul României cu încă 5.000.

Exprimă soliditatea parteneriatului nostru strategic cu SUA. Suplimentarea prezenței americane va avea un rol benefic pentru România și pentru securitatea întregii regiuni”, a mai transmis Iohannis.

Întrebat când vor ajunge militarii SUA în România, șeful statului a precizat că a purtat „o scurtă discuție cu președintele Biden”, în urma căreia i-a transmis că este vorba de un comandament de brigadă.

Comandamentul înseamnă că pe parcurs se va constitui o brigadă condusă de la acest comandament. Detaliile tehnice urmează în următoarele zile și săptămâni să fie negociate și discutate între diplomați și militari, să știm în ce orizont ne încadrăm”, a menționat liderul de la Cotroceni.

În plus, Grupul de Luptă, condus de Franța pe teritoriul României, va putea fi crescut la nivel de brigadă „dacă situația de securitate o va impune”, potrivit președintelui.

„Avem o schimbare de paradigmă, până acum prezențele aliate s-au realizat pe bază de înțelegeri bilaterale, dacă a fost nevoie de o acțiune, fiecare comandat lua legătura cu comandamentele naționale și organiza o acțiune. Se intenționează să fie centralizată la comandamentul suprem, o schimbare foarte importantă, dar decizia sau, mă rog, propunerea de a veni cu noi militari, de a veni cu alte arme, prezențe, aceste chestiuni sunt propuse de militari și sunt aprobate de structurile consiliului nord atlantic, nu sunt decizii politice”, a transmis Klaus Iohannis.

Ajutor pentru Ucraina și partenerii din regiunea de Est

Liderii NATO au mai stabilit, miercuri, că Ucraina, Republica Moldova și Georgia, printre altele, vor beneficia de măsuri suplimentare de sprijin din partea Alianței Nord-Atlantice.

România este decisă să se implice activ în implementarea pachetelor de asistență(…)Se știe ce facem pentru Ucraina și vom continua, îi primim pe refugiați, ajutăm pe cei care rămân în Ucraina, sprijinim instituțiile de stat și așa mai departe.

Nu toată lumea a ajuns în Europa la nivelul la care să ajute efectiv Ucraina, a apărut un sector nou unde putem deveni actori relevanți, vorbesc despre exportul de grâu din Ucraina, unde noi ne-am oferit să ne implicăm semnificativ, Guvernul lucrează la îmbunătățirea liniilor logistice necesare acestui lucru. Nu doar că vom fi buni vecini, vom ajuta foarte mult Ucraina”, a precizat Klaus Iohannis.

CITEȘTE ȘI: Klaus Iohannis, la Summitul de la Madrid: România are așteptări foarte concrete. NATO să arate că este puternică și unită

Sursă foto: Administrația Prezidențială

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] There you can find 82985 more Info to that Topic: mainnews.ro/marea-neagra-regiune-de-interes-strategic-pentru-nato-schimbari-la-nivelul-grupurilor-de-lupta-klaus-iohannis-toate-obiectivele-propuse-au-fost-atinse/ […]

  • … [Trackback]

    […] Information on that Topic: mainnews.ro/marea-neagra-regiune-de-interes-strategic-pentru-nato-schimbari-la-nivelul-grupurilor-de-lupta-klaus-iohannis-toate-obiectivele-propuse-au-fost-atinse/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More Info here on that Topic: mainnews.ro/marea-neagra-regiune-de-interes-strategic-pentru-nato-schimbari-la-nivelul-grupurilor-de-lupta-klaus-iohannis-toate-obiectivele-propuse-au-fost-atinse/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *