Lovitură de teatru în dosarul Turceni-Rovinari: DNA susține că achitarea fostului premier Ponta este nulă, pentru că a fost decisă de un complet nespecializat pe fapte de corupție / Instanța pune în discuție sesizarea CJUE
La Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) este programat un nou termen în dosarul în care Victor Ponta a fost, în primă instanță, achitat. Judecătorii sunt așteptați să decidă dacă procesul Turceni-Rovinari va fi reluat, în contextul în care verdictul în primă instanță a fost dictat de un complet de trei judecători, declarat nelegal de Curtea Constituțională.
Update/ Dosarul Turceni-Rovinari: DNA susține că achitarea fostului premier este nulă, pentru că a fost decisă de un complet nespecializat pe fapte de corupție / Instanța pune în discuție sesizarea CJUE
Decizia dictată în primă instanță în dosarul Turceni-Rovinari este nulă, a spus, în sala de judecată, procurorul care reprezinta DNA în proces. El a inovat decizia CCR prin care completurile de trei judecători de la Instanța Supremă au fost declarate nelegale pentru că nu au fost specializate pe fapte de corupție. Potrivit CCR, dosarul ar urma să fie reluat de la zero.
În paralel, judecătorii au pus în discuție sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene, pentru ca magistrații europeni să spună dacă decizia CCR trebuie aplicată.
Procesul va fi reluat pe 11 noiembrie.
Știrea inițială
Reluare sau suspendare
O primă variantă ar fi reluarea, de la zero, a procesului. Asta ar însemna anularea deciziei din primă instanță. În cazul lui Victor Ponta, s-ar traduce în anularea achitării.
Cea de-a doua opțiune a judecătorilor ar fi suspendarea procesului, în ipoteza în care vor decide sesizarea Curții de Justiţie a Uniunii Europene. O decizie similară a fost luată într-un alt proces vizat de verdictul CCR: dosarul în care, în primă instanță, Darius Vâlcov a fost condamnat la opt ani de închisoare. În acel caz, Instanța Supremă a cerut CJUE să tranșeze situația aplicabilității deciziei CCR.
Acuzațiile DNA
Fostul premier a fost trimis în judecată în 2015 pentru fals în înscrisuri, complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani. Procurorii susțin că Ponta ar fi falsificat rapoarte de activitate care atestă că a prestat servicii ca avocat pentru Casa de avocatură a lui Şova, și el judecat în proces. De fapt, spun anchetatorii, Ponta nu ar fi prestat serviciile, ci ar fi încasat banii care ar reprezenta un comision pentru sprijinul pe care i l-ar fi oferit lui Șova în obținerea de contracte cu Complexurile energetice Turceni și Rovinari. Ambii au negat acuzațiile.
sursa foto: Inquam Photos/Lucian Rădulescu
Comentarii
… [Trackback]
[…] Read More Info here to that Topic: mainnews.ro/zi-decisiva-in-procesul-lui-ponta-instanta-suprema-decide-daca-reia-judecata-de-la-zero-in-urma-deciziei-ccr-pe-tema-completurilor-de-trei-judecatori/ […]