Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

ANALIZĂ BBC: Vor duce ultimele tensiuni dintre Varșovia și Bruxelles la un așa numit Polexit?

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 10 octombrie 2021

Disputa dintre Polonia și Bruxelles a luat amploare. Într-un gest fără precedent, premierul polonez Mateusz Morawiecki a contestat vehement chiar unul dintre principiile juridice fundamentale ale Uniunii Europene, ceea ce a dus la o escaladare serioasă a tensiunilor dintre guvernul său și UE. Totodată, a alimentat îngrijorările că Polonia se îndreaptă spre același drum precum Regatul Unit, eveniment ce a fost botezat „Polexit”, după modelul „Brexit”.

Franța spune că o astfel de ieșire este acum un „risc de facto”. Vineri târziu, miniștrii de externe francezi și germani au certat Polonia, spunând că aderarea la UE se bazează pe „aderarea completă și necondiționată la valorile și regulile comune” și că acesta nu este „doar un angajament moral. Este, de asemenea, un angajament legal”. Comisia Europeană a avertizat că își va folosi toate puterile împotriva Poloniei,  dacă este nevoie.

Joi, Curtea Constituțională a Poloniei a decis că articolele-cheie ale unuia dintre tratatele primare ale UE erau incompatibile cu legislația poloneză, respingând, de fapt, principiul conform căruia dreptul UE are întâietate asupra legislației naționale în anumite domenii judiciare.

„În termeni practici, această hotărâre introduce aspecte ale unui Polexit legal, deoarece va aprofunda problema cooperării judiciare între instanțele poloneze și europene, în special recunoașterea reciprocă a deciziilor”, a declarat Patryk Wachowiec, cercetător la Bingham Center în domeniul Statului de drept.

„Cred că încearcă să protejeze schimbările pe care le-au adus sistemului judiciar”, a subliniat el.

Premierul Poloniei Morawiecki a încercat, de asemenea, să oprească judecătorii polonezi din a utiliza legislația UE pentru a pune la îndoială statutul colegilor lor. Comisia Europeană a afirmat că modificările au subminat independența judiciară și au făcut vulnerabile instanțele la ingerințe politice.

Curtea constituțională a fost prima țintă a reformei partidului Lege şi Justiţie (PiS). Acum, instanța este dominată de judecători care au conexiuni cu partidul, iar unul dintre ei chiar a fost numit ilegal în funcție, potrivit Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Fake News

Atât Morawiecki, cât și cel mai puternic om politic din Polonia, președintele PiS, Jaroslaw Kaczynski, insistă că Polonia vrea să rămână în Uniunea Europeană și nu se pune problema de un Polexit.

Aceștia acuză opoziția că a răspândit „știri false”, pentru a speria un electorat care susține în mod covârșitor calitatea de membră UE a țării, chiar dacă acum mai mulți polonezi își exprimă îngrijorarea cu privire la pierderea suveranității față de UE. Aceștia recunosc că poziția a oferit Poloniei acces la miliarde de euro pentru a investi în proiecte care au transformat vizibil țara, precum și accesul la piața unică.

Donald Tusk, fostul președinte al Consiliului European și acum șeful celui mai mare grup de opoziție din Polonia, Coaliția Civică, i-a îndemnat pe polonezi să protesteze față de hotărâre, la un miting în Varșovia, duminică. „Operațiunea planificată de Jaroslaw Kaczynski pentru scoaterea Poloniei din UE a început!. Dacă rămânem pasivi, nimic nu îl va opri”, a spus el într-un videoclip postat pe Twitter.

„Dictatura de la Bruxelles”

Deci, dacă liderii polonezi sunt fermi și nu vor un „Polexit”, de ce doi dintre confidenții pe termen lung ai lui Kaczynski, Marek Suski și Ryszard Terlecki, au sentimente anti-UE? Luna trecută, Suski a evocat combaterea „ocupantului de la Bruxelles”, iar Terlecki a spus că Marea Britanie a arătat că „dictatura birocrației de la Bruxelles” ar putea fi înfrântă prin ieșirea din UE.

Terlecki, șeful grupului parlamentar al partidului PiS de la guvernare, a insistat că Polonia nu vrea să părăsească UE, însă a afirmat că ar trebui căutate „soluții drastice” dacă acest conflict nu va fi rezolvat. BBC comentează că, cel mai probabil, partidul pregătește terenul pentru o eventuală ieșire, odată ce Polonia trebuie să plătească mai mulți bani bugetului UE decât ia.

Sau poate joacă dur pentru a încerca să obțină cel mai bun compromis posibil cu Bruxelles-ul. Poate ambele variante.

Comisia Europeană nu a aprobat încă PNRR-ul Poloniei, în valoare de 57 de miliarde de euro, bani de care guvernul are nevoie pentru a-și finanța „Acordul polonez”. Negocierile sunt în curs de desfășurare și unele voci sugerează că guvernul folosește hotărârea ca pârghie pentru a obține unda verde pentru plan.

„Mândră ca UK”

Jacek Karnowski, redactor-șef al săptămânalului pro-guvernamental Sieci, a declarat pentru BBC că Polexit este un eveniment „inimaginabil și nerealist”, deși a subliniat că această chestiune este acum un subiect de discuție.

Polonia, la fel ca Marea Britanie, este o națiune mândră și independentă, a spus el, dar „mult mai slabă și nefericită”. PiS credea că Polonia trebuie să-și apere suveranitatea și să nu fie tratată ca un membru de clasa a doua, a completat specialistul. El vede Bruxelles-ul ca pe un agresor care-și depășiește puterile și inventează noi instrumente pentru a constrânge Polonia să retragă reformele făcute.

„Oficialii guvernamentali simt că sunt înșelați de Bruxelles. Hotărârea de joi a fost decisă într-un anumit sens de poziția UE”, a mai explicat Karnowski, care a opinat că Bruxelles-ul a prins Polonia în capcană.

„Există posibilitatea ca Polonia să fie alungată din UE, deoarece putem vedea deja că suntem alungați”, a comentat ziaristul, adăugând că Varșoviei i se oferă posibilitatea de a fi „o colonie legală” a Bruxelles-ului sau de a părăsi UE.

„Dacă guvernul ar spune că vrem să plecăm din UE, ar exista o schimbare de guvern, deci este o capcană pusă de Bruxelles”, a conchis Jacek Karnowski.

Foto: Pixabay

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *