Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Zi de foc la CSM | Magistrații decid dacă se reia concursul pentru șefia Secției Speciale. Avalanșă de critici după ce s-a aflat de discuțiile din Consiliu

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 7 mai 2020 Etichete: , ,

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) va dezbate, în ședința de joi, reluarea concursului pentru șefia Secției pentru investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Încă de săptămâna trecută, când au apărut primele informații despre discuțiile dintr-o comisie a CSM, mai mulți magistrați au reacționat dur. Anul trecut, plenul CSM a încercat, de șapte ori, să o valideze pe Adina Florea la șefia Secției Speciale, însă fără success. În cele din urmă, aceasta s-a retras din cursă.

Ședința plenului Consiliului Superior al Magistraturii este programată să aibă loc la ora 10. Pe ordinea de zi se află atât reluarea concursului pentru funcția de procuror-șef cât și pentru cele de execuție din cadrul SIIJ:

– Organizarea concursului pentru numirea în funcţia de procuror şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
– Organizarea concursului pentru numirea procurorilor cu funcţii de execuţie din cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, potrivit documentului.

CITEȘTE ȘI: Prima reacție a Adinei Florea, după ce s-a aflat că CSM pregătește reluarea concursului pentru șefia Secției Speciale | Procurorul evită să spună dacă ar candida din nou: Ce fac eu e treaba mea

Taberele din CSM

Încă de la anteriorul concurs, încheiat după retragerea Adinei Florea, membrii Consiliului Superior al Magistraturii s-au împărțit în două tabere.

Jumătate au boicotat ședințele de plen, astfel că Florea nu a putut fi validată la cârma SIIJ.

Tensiunile au dus la un război între ministrul Jusitiției de atunci, Ana Birchall și fostul președinte al CSM, Lia Savonea.

Între timp, ministrul Justiției, procurorul general și președintele CSM s-au schimbat. Savonea are, însă, în continuare influență în rândul unei importante părți a membrilor CSM.

Contactată de Main News, Gabriela Scutea a declarat că Secția Specială este ”o creație artificială”, însă structura trebuie să funcționeze, câtă vreme este prevăzută de legislația în vigoare.

Critici pentru reluarea concursului

Mai multe asociații profesionale ale magistraților au cerut CSM să nu reia concursul.

„AMASP solicită membrilor C.S.M. amânarea susținerii acestor concursuri până la momentul pronunțării de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene a unei iminente decizii în cauzele conexate C-83/19,C-127/19,C-195/19 ce au ca obiect, printre altele, pronunțarea unei decizii de interpretare cu privire la compatibilitatea legislației române privind înființarea și funcționarea S.I.I.J. cu Tratatul privind Uniunea Europeană”, precizează Asociația „Mișcarea pentru apărarea statutului procurorilor”. Citește AICI mai multe informații.

Secția Specială, criticată în raportul MCV

Multe dintre criticile aduse României în raportul MCV sunt îndreptate chiar către Secția Specială.

Experții au susținut că structura „a intervenit pentru a schimba cursul anchetelor penale într-un mod care ridică îndoieli serioase cu privire la obiectivitatea sa”.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *