Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Zeci de localități și gospodării din șase județe, afectate de furtunile și vijeliile din ultimele 24 de ore

By Preda Maria , in Stirile zilei , at 5 iunie 2024 Etichete: , ,

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a anunțat că furtunile și vijeliile din ultimele 24 de ore au provocat daune majore peste zeci de localități și gospodării din șase județe.

15 localități din 6 judeșe, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Harghita, Suceava și Vaslui, au fost afectate masiv de furtuni. Pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din casă și de pe stradă și pentru a înlătura copacii căzuți pe partea carosabilă.

IGSU a informat cu privire la faptul că pompierii au intervenit în ultimele 24 de ore la peste 1.700 de cazuri înregistrate pe teritoriul național.

Intervenții ale echipajelor SMURD și pompierilor

Potrivit IGSU, pompierii au intervenit în ultimele 24 de ore la peste 1.700 de cazuri înregistrate pe teritoriul național, dintre care:

  • echipajele SMURd au efectuat 1.394 misiuni
  • 1.391 de misiuni au fost acordate pentru măsuri de prim ajutor
  • 3 misiuni acordare pentru descarcerare
  • 1.400 de persoane au beneficiat de asistență medicală

În același interval, pompierii au acționat pentru localizarea și stingerea a 62 de incendii la nivel național, prevenind extinderea flăcărilor și limitând pagubele materiale. Aceștia au intervenit în 250 de operațiuni de sprijin.

Efectele furtunilor în șase județe

În ultimele 24 de ore au fost raportate efecte ale fenomenelor hidrometeorologice în 15 localităţi din judeţele Bacău, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Harghita, Suceava şi Vaslui. Echipajele operative au intervenit pentru evacuarea apei din 5 case, o anexă, 19 curţi, un beci, de pe o stradă şi pentru îndepărtarea a 7 copaci căzuţi pe carosabil.

Pagube provocate de grindină și trafic îngreunat

În localitatea Săsarm din județul Bistrița-Năsăud, grindina a afectat aproximativ 240 de gospodării, avariind acoperişuri, ferestre şi izolaţii exterioare, fără a se înregistra victime. În judeţul Bacău, traficul pe DN 2 a fost îngreunat în localitatea Răcăciuni din cauza acumulării de apă şi aluviuni pe carosabil, circulaţia desfăşurându-se pe o singură bandă de mers.

Informare la nivel național prin mesaje RO-Alert

În același interval de timp, au fost transmise 44 de mesaje RO-ALERT pentru informarea cetăţenilor şi luarea măsurilor de autoprotecţie. Dintre acestea, 33 au avertizat asupra posibilităţii producerii unor fenomene hidrometeorologice periculoase în judeţele Bacău, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Buzău, Cluj, Covasna, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Sălaj, Suceava, Timiş, Vrancea şi Vaslui.

Sursă foto: ISU Bistrița-Năsăud

Comentarii