Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Zeci de dosare, în lucru de peste 10 ani la marile parchete din România

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 5 septembrie 2021

32 de dosare penale mai vechi de 10 ani se află pe rolul marilor parchete din România, transmit Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Direcția Națională Anticorupție (DNA) și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) pentru Main News. 

La data de 31 august, la nivelul DIICOT se aflau în lucru 15.273 de dosare penale, dintre care 1.145 figurează în evidența pasivă, este răspunsul instituției la o solicitare Main News.

Dintre acestea, 6.544 sunt mai vechi de un an. DIICOT arată că mai are de soluționat 938 de dosare penale mai vechi de 5 ani și alte 18 dosare mai vechi de 10 ani, dintre care 630 figurează în evidența pasivă.

Într-un alt răspuns acordat Main News, DNA arată că are în lucru 3.179 de dosare și explică modul prin care se calculează „vechimea” acestora.

Calculul „vechimii” unui dosar curge de la data primei înregistrări, indiferent că acest dosar s-a aflat pentru întreaga perioadă la DNA ori că s-a aflat în lucru la o altă unitate de parchet, fiind ulterior declinat în favoarea DNA, în unele situații, în mod succesiv”, se arată în răspunsul DNA, transmis Main News.

Concret, la data de 30 iulie, pe rolul parchetului anticorupție se află 1.892 de dosare penale mai vechi de un an de la data primei sesizări. În cazul dosarelor mai vechi de 5 ani, instituția arată că mai are de soluționat 372, în timp ce 23 de dosare penale sunt mai vechi de 10 ani de la data primei sesizări.

Ca nivel de comparație, DNA a a soluționat 1.770 de dosare penale în primele 7 luni ale anului 2021.

Ca tendință pentru primele șapte luni ale anului în curs, numărul dosarelor mai vechi este în descreștere față de perioadele anterioare, de exemplu, la 31 decembrie 2019, numărul dosarelor mai vechi de un an era de 2.329 dosare, din care mai vechi de cinci ani 433 de dosare penale; în continuare, la 31 decembrie 2020, numărul dosarelor mai vechi de un an scăzuse la 1968 dintre care 455 de dosare mai vechi de cinci ani de la data sesizării organului prim sesizat”, explică DNA.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție sau „Parchetul General” avea, pe 30 iunie, un total de 4.495 de dosare mai vechi de un an de la data sesizării.

Cele mai multe aparțin Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), anume 4.339. Pe rolul Secției de Urmărire Penală și Criminalistică (SUPC) se află 138 de dosare penale mai vechi de un an, iar la nivelul Secției parchetelor militare sunt 18.

SIIJ are în lucru și 72 de dosare penale mai vechi de cinci ani de la data sesizării, SUPC are 45, iar Secția parchetelor militare are 6.

În cazul celor mai vechi de 10 ani de la data sesizării, SIIJ și SUPC au câte două dosare penale pe rol.

La nivelul Secției parchetelor militare nu este în curs de soluționare niciun dosar mai vechi de zece ani de la data sesizării”, arată Parchetul General.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More on to that Topic: mainnews.ro/zeci-de-dosare-in-lucru-de-peste-10-ani-la-marile-parchete-din-romania/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *