Friday, November 29, 2024
Jurnalism corect


Programul de 50 miliarde lei pentru autoritățile locale, comparat cu PNDL. Ce spunea Florin Cîțu despre celebrul program al PSD

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 16 august 2021

În urma analizării noului program „Anghel Saligny”, destinat autorităților locale, reprezentanții asociației Expert Forum au concluzionat că acesta este asemănător cu controversatul Program Național de Dezvoltare Locală, lansat în timpul guvernării PSD.

Cu mai puțin de două luni rămase până la congresul în care va fi ales viitorul președinte al PNL, premierul Florin Cîțu, care este și candidat, a propus adoptarea programului „Anghel Saligny”, care ar urma să fie al treilea proiect al Guvernului în ultimii șase ani de finanțare a investițiilor autorităților locale, după PNDL 1 și 2, prin care s-au alocat aproape 50 miliarde lei.

Prin programul „Anghel Saligny” ar urma să fie finanțate lucrări pentru alimentarea cu apă și stații de tratare a apei, sisteme de canalizare și stații de epurare a apelor uzate, drumurile publice, poduri, podețe, pasaje sau punți pietonale și sisteme de distribuție a gazelor naturale și a racordului la sistemul de transport al gazelor naturale. Cu toate acestea, nu este încă clar care vor fi criteriile pe baza cărora Guvernul va realiza aceste alocări de fonduri care ar urma să provină exclusiv de la bugetul de stat.

Programul Anghel Saligny, criticat de societatea civilă

Reprezentanții Expert Forum susțin că, până în acest moment, programul Anghel Saligny reia multe dintre mecanismele de implementare ale PNDL și prelungește unele dintre tarele identificate în rapoartele Curții de Conturi și cele independente, pornind de la modul de elaborare și ajungând la punerea în practică.

În opinia acestora, propunerea actuală de program poate continua practicile netransparente și ineficiente din perspectiva finanțelor publice și dezvoltării comunităților în care se investește.

Cîțu, despre PNDL: Șpagă pentru hamsterii PSD

În perioada în care liberalii se aflau în opoziție, tocmai mecanismele netransparente prin care PSD a făcut alocări prin PNDL au reprezentat subiectul multor critici. Nici Florin Cîțu nu a făcut notă discordantă de colegii săi.

USR PLUS nu susține forma actuală a programului

În plus, nici colegii de coaliție de la USR PLUS au declarat public că nu susțin adoptarea programului „Anghel Saligny” în forma actuală, despre care susțin că ar fi extrem de asemănătoare cu PNDL.

„Având în vedere ceea ce s-a întâmplat cu PNDL 1 și 2, nu putem să ne bate joc în continuare de banii oamenilor, de aceea USR PLUS cere criterii foarte clare de acordare a banilor publici și un mecanism transparent de alegere a proiectelor care să nu depindă de pixul politic al ministrului Dezvoltării. Dezvoltarea locală se face doar cu cofinanțare locală pentru orice fel de investiție din bugetul național”, au susținut reprezentanții USR PLUS.

Sorin Ioniță, despre PNDL: Sunt în lucru vreo 12.000 de proiecte. Nimeni nu știe în ce stadiu sunt

Într-o declarație acordată Mainnews.ro, expertul ȋn reforma administraţiei publice Sorin Ioniță, director al think tank-ului Expert Forum, a explicat că marea problemă a PNDL a fost lipsa totală de transparență, fapt ce a dus clientelism politic.

„Problemele la PNDL. În primul rând impredictibilitatea. Faptul că de la un an la altul nimeni nu știe cât se aprobă. Nu există o listă a proiectelor finanțate prin PNDL 1 și 2. Sunt în lucru vreo 12.000 de proiecte. Nimeni nu știe, nici măcar Ministerul Dezvoltării, în ce stadiu sunt acestea. Este o devălmășie totală pentru că așa s-a vrut, iar în situația asta de lipsă de transparență apare clientelismul. Nu se știe de ce a primit un primar și nu a primit celălalt. Nu există nicio explicație rațională”, a explicat Sorin Ioniță

Ce ar trebui făcut

În opinia expertului, aprobarea proiectelor printr-un astfel de program ar trebui făcută de o comisie independentă, pe criterii transparente, așa cum se întâmplă în cazul fondurilor europene.

„Aceste programe trebuie făcute transparent, cu aplicabilitate multianuală, cu niște formule de alocare și cu comisie independentă în Guvern. Proiectele trimise de primari ar trebui să primească niște note, ierarhizate, iar cele bune să fie finanțate. Trebuie să se facă cu banii de la buget așa cum se întâmplă cu banii europeni”, a subliniat Sorin Ioniță.

Sursa foto: Inquam Photos / Justinel Stavaru

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *