Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Zeci de diplomați și ofițeri de informații ruși au fost expulzați din mai multe țări europene

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 29 martie 2022

Țările de Jos, Belgia, Irlanda și Republica Cehă au anunțat marți, 29 martie, că au decis să expulzeze zeci de diplomați și ofițeri de informații ruși, mulți dintre ei fiind acuzați direct de spionaj, relatează CNN.

17 ofițeri de informații ruși ce lucrau cu mai mulți diplomați ai Ambasadei Federației Ruse din Țările de Jos au fost acuzați de serviciile secrete că sunt o amenințare la adresa securității țării, potrivit Ministerului olandez de Externe.

Alți 21 de diplomați din cadrul Ambasadei Rusiei și ai Consulatului au fost expulzați din Belgia, fiind acuzați că au fost implicați în activități de spionaj, potrivit ministrului belgian de Externe, Sophie Wilmes.

Ambasada Rusiei în Belgia a catalogat decizia autorităților drept „o lovitură serioasă pentru relația dintre Belgia și Federația Rusă”.

Această acțiune neprietenoasă din partea Belgiei nu va rămâne fără un răspuns”, potrivit unui comunicat al Ambasadei Rusiei în Belgia.

Irlanda a luat decizia de a expulza 4 diplomați ruși, argumentând că activitatea lor în țară „nu era în concordanță cu standardele internaționale”.

Această decizie arbitrară, fără bază, ce va deteriora relația dintre Federația Rusă și Irlanda, afectată oricum de participarea Irlandei în sancțiunile ilegitime aplicate de UE împotriva Rusiei”, se arată într-un comunicat al Ambasadei Rusiei în Irlanda.

Cehia, în schimb, a luat decizia de a declara un diplomat rus „persona non grata”, în ceea ce Ministerul ceh de Externe a descris o acțiune de a „reduce prezența serviciilor de informații ruse în UE”.

Foto: Pixabay

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *