Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Decizii de ultimă oră pentru prevenirea răspândirii coronavirusului: Zborurile spre și dinspre Italia vor fi suspendate

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 8 martie 2020 Etichete: , , , ,

Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, ministrul Sănătății, Victor Costache și ministrul Transporturilor anunță, duminică seară, măsurile de ultimă oră luate de Guvern pentru prevenirea răspândirii infecției de coronavirus. Principala măsură adoptată este aceea de suspendare a zborurilor cu destinația Italia, dar și a celor care vin din această direcție. 

Ion Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne: „Se aprobă suspendarea zborurilor efectuate de operatorii economici pentru toate aeroporturile din țară, începând de pe 9 martie până pe 23 martie. Operatorii aerieni au obligația de a comunica cetățenilor români care se vor îmbarca din Italia, Iran, China și Coreea de Sud, faptul că vor intra în carantină pe teritoriul României și își vor asuma asta printr-o declarație pe proprie răspundere. Operatorii aerieni au obligația de a nu permite îmbarcare cetățenilor străini care vin din Italia, Iran, China, Coreea de Sud. Cei care vin prin punctele de frontieră sunt obligați să intre în carantină în județul de la graniță. Faptul că refuzul sau declararea falsă a rutei se pedepsește. (…)Sunt exceptate transporturile de marfp de minim 3,5 tone. Se aplică prevederile de mai sus și pentru transportul maritim și fluvial. Măsurile se aplică până pe 31 martie cu posibilitatea prelungirii perioadei. (…)Este decisă o măsură (n.r pentru școli). Dacă un singur caz este confirmat într-o școală, este închisă toată școala.

Pe varianta aeriană soluția e foarte simplă. În terestru este mai complicat. Fac un apel la responsabilitatea compatrioților noștri pentru că sunt responsabili pentru sănătatea rudelor lor. Să nu facă ce a făcut un cetățean român care a venit din Italia și a spus că a venit din Germania.Vom intensifica controalele. Vor fi verificări ample. Până la urmă adevărul se află. Vom avea verificări în cascadă. Atunci când pui în pericol sănătatea publică este mai grav din punct de vedere penal(…)

Avem posibilitatea financiară să suplimentăm locurile de carantină.(…)

Am decis la sugestia premierului să extindem anchetele epidemiologice. Noi luam doar contacții primari. Recunosc că nu ne-am gândit la varianta aceasta. Acum facem ancheta pe încă un cerc, pe posibili contacți”

Victor Costache, ministrul Sănătății: ” Vom avea probabil rezultatul în câteva ore (n.r. al studentei din Regie). Sunt măsuri firești care au fost luate în cadrul acestui comitet. Misiunea noastră este de a proteja cetățenii, Deocamdată suntem în primul scenariu epidemiologic, suntem sub 20 de cazuri. Măsurile pot părea mai drastice. Le-am luat încă din ianuarie.  „

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență: “ La Oradea un autocar întreg a fost introdus în carantinî după ce o personaă venită din Milano a acuzat febră. La București s-au suplimentat 200 de locuri (n.r. de carantină).

Suntem în legătură cu prefectul de la Galați. (…)O parte din persoanele care au luat contact cu cetățeanul au fost identificate. (…)Nu a sunat nimeni dar poliția a găsit o parte din ei”

Lucian Bode, ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor: ” Pentru 14 zile putem lua o astfel de măsură. 1. Autoritatea aeronautică civilă Română emite un notam către toate companiile aeriene cu destinația România. 2. Ministerul Transporturilor notifică prin reprezentanța României Comisia Europeană. 3. Autoritatea aeronautică civilă Română informează notifică eurocontrol.

Destinațiile din Italia unde se zboară direct sunt: Roma, Torino, Napoli, Florența, Pisa și Catagna. Aeroporturile erau: Suceava-2 zboruri pe săptămână; Craiova- un zbor pe săptămână ; Cluj- 3 zboruri pe săptămână , Iași-5 pe săptămână, Timișoara- 3 zboruri pe săptămână și Otopeni-51 zboruri pe săptămână „

Știre în curs de actualizare

sursa foto: Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj /Facebook 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *