Europa se relaxează/ Ce măsuri iau țările după trei luni de luptă contra Covid-19
Tot mai multe țări din Europa au început să își ridice restricțiile de circulație impuse pentru a combate pandemia de coronavirus, permițând oamenilor să se deplaseze mai mult și afacerilor, cum ar fi magazine, saloane de înfrumusețare, să se redeschidă.
În timp ce unele țări au relaxat măsurile impuse doar de câteva zile, sunt anumite țări care nu au luat măsuri drastice pentru combaterea pandemie și totuși nicio țară nu a raportat o creștere semnificativă de cazuri noi de infecție.
Mai multe Guverne din Europa au avertizat că procesul de ridicare a restricțiilor ar trebui să se facă lent, fiindcă o relaxare totală a măsurilor ar putea duce la un nou val de infectare, ceea ce presupune reimplementarea regulilor drastice.
Germania, cea mai mică rată de deces în ciuda numărului total de îmbolnăvire
Germania, una dintre cele mai afectate țări din Europa de pandemia de coronavirus a permis deschiderea unor magazine precum librării sau magazine de articole sportive, conform BusinessInsider.com.
Țara a înregistrat peste 6.000 de decese și 161.986 de cazuri de infectare. Cu toate acestea, rata de deces este remarcabil de scăzută în comparație cu țările cu un număr similar de cazuri de infectare, cum ar fi Franța, care a înregistrat un număr de 166.420 de cazuri de contaminare, iar numărul deceselor a ajuns la 24.500.
Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat că țara a făcut multe progrese, însă numărul cazurilor de infectare trebuie monitorizat îndeaproape pentru a evita izbucnirea unui noi val de infecții.
„Am reușit atât de multe, însă nu am ieșit din pădure și nu ne putem juca cu focul”, a declarat ea.
Țara intenționează în următoarele zile să deschidă școlile, saloanele de coafat, însă barurile, restaurantele și cafenelele vor rămâne închise, iar adunările mari sunt interzise până la sfârșitul lunii august.
Cu toate acestea, există o anumită îngrijorare pentru numărul de reproducere a țării, în sensul că încă nu se știe exact care este numărul mediu de persoane pe care o singură persoană infectată cu Covid-19 le poate contamina. Publicația Deutsche Welle a raportat, luni, că numărul de reproducere al Germaniei a crescut de la 0,9 la 1,0, ceea ce înseamnă că, în medie, fiecare persoană infectată, infectează o altă persoană.
Șeful Agenției de Boli Infecțioase din Germania, Lothar Wieler, susține că numărul de noi cazuri raportate zilnic este în scădere iar rata crescută de infecție din ultimele zile nu este un motiv imens de îngrijorare.
Danemarca, Norvegia, Cehia și Polonia, pe drumul cel bun
Danemarca, unde au decedat aproximativ 500 de persoane din cauza coronavirusului, a început să relaxeze măsurile la 15 aprilie prin redeschiderea școlilor pentru copiii de până la 11 ani și prin menținerea distanțării sociale în clase, sau în curtea școlii.
De asemenea, țara a permis deschiderea saloanelor de înfrumusețare, instanțele sau frizeriile.
De aproape o săptămână, numărul de cazuri noi zilnice a fost sub 200, cu excepția zilei de 25 aprilie unde au fost raportate 235 de cazuri noi.
Începând cu 7 aprilie, Republica Cehă le-a permis oamenilor să meargă cu bicicleta, să facă drumeții și să facă meargă în mediul rural fără măști de față, atât timp cât respectă distanțarea socială. De asemenea, a redeschis facilități de sport în aer liber.
Cehia intenționează, în mai, să redeschidă centrele comerciale, restaurantele, teatrele și muzeele, dacă noile cazuri de infectare nu cresc.
Ceea ce nu s-a întâmplat, fiindcă noile cazuri raportate zilnic nu au depășit cifra de 150 într-o singură zi începând de pe 20 aprilie. Până în prezent, au murit aproximativ 230 de persoane.
Premierul Norvegiei: Am reușit să ținem virusul sub control
Norvegia, unde au murit 206 de persoane, au redeschis grădinițele și școlile primare de pe 20 aprilie. De asemenea, țara din nordul Europei a deschis mai multe afaceri, precum saloanele de coafură.
Din 16 aprilie, țara nu a înregistrat nicio creștere de cazuri noi. Cifra a rămas sub 108 din 16 aprilie.
„Norvegia a reușit să țină sub control coronavirus. Acum trebuie să păstreze acest control”, a declarat premierul țării, Erna Solberg
Iar Polonia, unde au murit 606 de persoane, autoritățile au început să redeschidă parcurile și să permită accesul în păduri, și, totodată, a crescut numărul persoanelor care au voie în magazine.
De pe 20 aprilie nu a înregistrat nicio creștere a ratei de cazuri noi, cazurile rămânând mult sub vârful celor 545 de cazuri noi înregistrate pe 19 aprilie.
Totuși, ministrul Sănătății, Lukasz Szumowski, a declarat că regulile ar putea fi din nou impuse dacă vor apărea schimbări în privința numărului noi de cazuri, chiar dacă țara intenționează să facă mai mulți pași spre deschiderea hotelurilor și a grădinițelor.
Elveția, Albania și Grecia pași mici spre relaxarea restricțiilor
În ultimele zile, Elveția, Albania și Grecia sunt alte țări din Europa care au început să își ridice restricțiile impuse de autorități. Deși este prea devreme pentru a ști dacă au fost luate decizii corecte, potrivit jurnaliștilor străini, până în prezent nu s-au înregistrat efecte grave.
Elveția, unde au murit 1.699 de persoane, a deschis luni cabinetele stomatologilor, magazinele de feronerie sau grădinițele. Timp de două săptămâni, numărul zilnic de cazuri a rămas printre cele mai scăzute de la începutul focarului.
Albania a permis redeschiderii unor magazine, însă doar între anumite intervale orare, iar oamenii folosesc mașinile proprii sau taxiurile pentru a nu răspândi virusul.
Noile cazuri zilnice au ajuns la 34 la 25 aprilie și au fost înregistrate mai puțin de 14 pe zi. În total, 750 de persoane au murit din cauza coronavirusului în Albania.
Grecia, unde au murit 138 de persoane, a deschis luni instanțele și oficiile de registru și intenționează să deschidă anumite magazine și școli la începutul lunii mai. Noile cazuri zilnice au rămas printre cele mai scăzute din țară începând cu 14 aprilie.
Premierul Kyriakos Mitsotakis a avertizat marți că lucrurile trebuie să rămână așa, spunând că revenirea la viața normală „nu trebuie să conducă la o recidivă”.
Premierul Spaniei: Relaxarea restricțiilor trebuie făcută lent, deoarece coronavirusul încă ne „pândește”
Chiar și cele mai afectate țări din Europa, precum Spania și Italia, planifică să relaxeze anumite restricții.
Spania, care a înregistrat peste 230.000 de cazuri și mai mult de 24.000 de decese cauzate de coronavirus până în prezent, a implementat unele dintre cele mai drastice măsuri din lume, însă, cu toate astea, a permis copiilor să iasă din case o dată pe zi, timp de o oră.
Premierul Pedro Sanchez a avertizat, de asemenea, că ridicarea restricțiilor trebuie să fie lente întrucât virusul încă „pândește”.
Iar Italia, țară care a înregistrat 27.000 de decese – mai mult decât oricare altă țară din Europa – a anunțat o relaxare treptată a restricțiilor începând cu 4 mai, cum ar fi deschiderea parcurilor sau vizitarea rudelor care locuiesc în aceeași regiune.
În Franța au fost înregistrate peste 23.000 de decese. Țara va începe să ridice restricțiile în ceea ce privește magazinele și școlile începând cu 11 mai. Portugalia, Austria și Belgia intenționează, de asemenea, să relaxeze măsurile în luna Mai.
România, situație neclară
În România, autoritățile planifică relaxarea măsurilor începând cu 15 mai, însă, dacă numărul noilor cazuri nu scade, aceste restricții ar putea fi păstrate pentru încă o perioadă de timp.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că relaxarea se va face în momentul în care va exista un risc mic de transmitere în comunitate și că se va face și în funcție de situația de pe teren.
„La momentul în care vom decide acea relaxare, va fi momentul în care considerăm că acel risc de transmitere în comunitate este mic. Nu neapărat să ne gândim că a dispărut. Trebuie să ne obişnuim ca pe perioada verii să avem ca şi vecin virusul. De aceea, o primă etapă de relaxare va cuprinde strict nişte libertăţi care le-am pus, să spunem, la urmă, când am impus acele restricţii. Nu mai există acea declaraţie pe propria răspundere, va fi liberă ieşirea, dar individuală sau în grupuri de până la trei persoane, vom purta mască şi mănuşi în spaţiile închise şi în transportul în comun. Vom merge în magazine, dar la fel, vom intra restricţionat.
Vom ridica restricţiile în condiţiile în care vom observa că într-o anumită regiune, într-un anumit focar, se poate face acest lucru. Nu trebuie să gândim că acolo unde avem zonă de carantină, vom ridica aceste restricţii, nu, trebuie să gândim la început ridicarea acestor restricţii în interiorul unei comunităţi”, a explicat Nelu Tătaru.
Comentarii
… [Trackback]
[…] Read More here on that Topic: mainnews.ro/weekend-europa-se-relaxeaza-ce-masuri-iau-tarile-dupa-trei-luni/ […]
… [Trackback]
[…] There you can find 92864 more Information on that Topic: mainnews.ro/weekend-europa-se-relaxeaza-ce-masuri-iau-tarile-dupa-trei-luni/ […]