Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Washington Post: Zeci de republicani care au contestat rezultatul prezidențialelor din 2020, victorii în alegerile intermediare

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 9 noiembrie 2022 Etichete: , , , ,

Zeci de candidați republicani care au contestat rezultatul alegerilor prezidențiale din 2020 în Statele Unite ale Americii, alăturându-se falselor acuzații lansate de Donald Trump, au câștigat alegerile intermediare de marți, 8 noiembrie, și au obținut un loc în Senat și Camera Reprezentanților sau posturi în administrațiile locale din SUA, potrivit unei analize a Washington Post.

Jurnaliștii americani susțin că, din cei 569 de candidați ai Partidului Republican, 291 dintre ei au refuzat să accepte sau au pus la îndoială rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA, din 2020, pierdute de Donald Trump în fața lui Joe Biden.

Astfel, rezultatele preliminare ale alegerilor parțiale de marți indică faptul că peste 150 de republicani care au contestat alegerile din 2020 au obținut locuri în cele două Camere ale Congresului american și posturi la nivel local.

Candidații care au contestat alegerile trecute și-au construit campania electorală pe teme precum inflația, avortul sau infracționalitatea, iar cetățenii americani nu i-au ales exclusiv pentru poziția asupra prezidențialelor.

Washington Post menționează că ar exista consecințe asupra democrației americane, întrucât aceștia pot forma o majoritate în interiorul grupului Partidului Republican din Congres și vor avea un cuvânt important de spus la alegerea următorului președinte al Camerei Reprezentanților, obținând, astfel, avantaj politic în cazul în care viitoarele alegeri prezidențiale din 2024 vor fi contestate.

Totodată, o parte dintre cei care au obținut posturi la nivel local vor fi însărcinați cu organizarea alegerilor viitoare.

Candidații despre care publicația americană spune că intră în categoria celor care au contestat alegerile au fost aleși pe baza declarațiilor și acțiunilor din 2020, mulți dintre ei alăturându-se, atunci, încercării lui Donald Trump de a întoarce rezultatele alegerilor pierdute în fața lui Joe Biden.

Totodată, mulți dintre ei au atacat public comitetul de investigare al atacului din 6 ianuarie înființat la nivelul Camerei Reprezentanților pentru a investiga acțiunile lui Donald Trump.

Reamintim că, în urma alegerilor din anul 2020, câștigate de Joe Biden, Trump a negat rezultatele votului, iar campania fostului președinte a culminat cu asaltul asupra Capitoliului, din 6 ianuarie 2021, când manifestanții pro-Trump au reușit să pătrundă în clădirea care găzduiește Congresul Statelor Unite. În timpul protestelor violente, cel puțin 4 persoane au decedat și 52 au fost arestate.

CITEȘTE ȘI: Alegeri în SUA: Avantaj pentru Republicani la Cameră. Cursă strânsă pentru Senat

Sursă foto: NBC News / Twitter

Comentarii