Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Vladimir Putin, despre Maia Sandu: E președinta Republicii Moldova, dar în același timp, cetățeană a României

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 18 decembrie 2020

Președintele rus Vladimir Putin a amintit joi, în timpul unei conferințe de presă de aproape cinci ore, că președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, deține și cetățenia română ceea ce, în opinia sa, ar reprezenta un impediment în soluționarea conflictului transnistrean.   

„Maiei Sandu îi doresc tot binele din lume, îi doresc succese în activitate, dar nimic nou nu s-a întâmplat, ca reprezentant al unei noi forțe politice nu a spus nimic nou. Ea e președinta Republicii Moldova, dar în același timp, cetățeană a României. Demult auzim îndemnuri din partea țărilor din vest că trebuie să ne retragem trupele de pacificatori. Și noi suntem pentru, dar atunci când va fi contextul potrivit, imediat cum va fi stabilit un dialog normal dintre Chișinău și Tiraspol, când toți vor alege calea păcii și înțelegerii. Noi pentru asta suntem. Și am fost foarte aproape de asta cu președintele Voronin, dar în ultimul moment, reprezentanți ai vestului au pus presiune, el a refuzat, a respins înțelegerea și soluționarea conflictului transnistrean a fost amânată pe un termen nedeterminat. De ce, pentru ce? După asta am întrebat colegii din UE, pentru ce ați făcut asta? Ei, iată așa a ieșit. Dar mai devreme sau mai târziu, această problemă trebuie hotărâtă”, a declarat Vladimir Putin, citat de Ziarul de Gardă.

Context

Federația Rusă staționează circa 1.500 de militari și 25.000 tone de armament în regiunea transnistreană, ce aparține de jure Republicii Moldova. Totodată, alimentează cu fonduri regimul separatist de la Tiraspol, pe care îl folosește ca mijloc de proiectare a influenței geopolitice în regiune.

În anul 2003, Federația Rusă a încercat soluționarea conflictului transnistrean prin așa-numitul memorandum Kozak, care presupunea crearea unei republici federative și care ar fi  asigurat Moscovei pârghii suficient de puternice pentru menținerea statului reunificat în sfera sa de influență.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *