Tuesday, May 21, 2024
Jurnalism corect


Mircea Geoană, nou discurs de prezidențiabil: Economia și societatea sunt ținute în loc de modul de operare al clasei politice

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 19 octombrie 2023

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a criticat dur abordarea elitelor politice ale României în zona economică și socială, într-un discurs cu iz electoral susținut joi, 19 octombrie, la Conferința Proiectul România 2030. Geoană a adus în discuție probleme precum „clientelismul”, infrastructura inadecvată și incapacitatea clasei politice de a realiza progrese economice semnificative. Deși nu și-a anunțat oficial intenția de a candida la alegerile prezidențiale, numărul doi din NATO susține din ce în ce mai multe discursuri care conturează acest scenariu. 

„Economia și societatea sunt ținute în loc și trase în jos de modul de operare al clasei politice. Clasa politică trebuie să-și revizuiască resursa umană. Și acest lucru trebuie nu doar spus, ci și asumat. E treaba partidelor să se confrunte cu această axiomă a competenței și să se conformeze fiecare după curajul, inteligența și onestitatea de care dispune. Și tot partidele politice trebuie să înțeleagă că, fără un acord politic pe un program de dezvoltare strategică, România nu are cum să-și recupereze întârzierea”, a spus Geoană.

De asemenea, Mircea Geoană face referire la practica „capușării”, sugerând că este momentul să se inoveze și să se implementeze o politică economică care să servească interesul comun în loc să permită scurgerea resurselor către clientele politice.

„Așa cum în lexiconul economic al tranziției, România a inventat și practicat pe scară largă capușarea, a venit poate clipa să inovăm printr-o politică economică integrată, care să nu mai conducă la scurgerea resurselor spre buzunarele clientelei, ci să lucreze pentru binele comun”, a adăugat secretarul general al NATO.

Geoană a subliniat că o politica de coeziune teritorială și socială accelerată este esențială pentru dezvoltarea României, subliniind importanța implicării zonelor mai sărace în locul abandonului. A ales să se refere la județul Vaslui, unde președintele Consiliului Județean, Dumitru Buzatu, prins în flagrant când primea mită pentru deblocarea unor plăți în cadrul contractului pentru modernizarea unui drum.

„Asumarea unei politici de coeziune teritorială și socială accelerată este singura care poate duce România la un adevărat salt de dezvoltare. Nu prin abandonul zonelor mai sărace, ci prin implicarea acestora. Nu prin laissez-faire economic, darwinism social și clientelism degradant ca până acum, ci prin solidaritate, responsabilitate și simt comunitar. 

Vasluiul este din nou, pentru motivele greșite, în atenția țării. Ar fi momentul ca aceste zone să capete și un alt fel de atenție – pozitivă și constructivă – pentru a putea ridica întreagă țară. Înarmate cu cele mai bune echipe de specialiști din zona publică și privată și cu cele mai moderne instrumente de bugetare dinamică și multianuală”, a mai declarat Mircea Geoană.

CITEȘTE ȘI: Sondaj INSCOP: Geoană, pe primul loc în intenția de vot pentru prezidențiale. Ciucă nu ar prinde turul 2

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii