Sunday, May 22, 2022
Jurnalism corect


Vlad Voiculescu, înainte de ședința de la Cotroceni pe noi restricții: Măsurile drastice trebuie luate acum

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 20 octombrie 2021

Măsuri drastice pentru a limita răspândirea COVID-19 în România trebuie luate imediat, a declarat pentru Main News Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății în Cabinetul Cîțu, întrebat despre măsurile care ar urma să fie stabilite în ședința de astăzi de la Palatul Cotroceni. Sursele Main News spun că nu se va introduce din nou starea de urgență, însă alte variante sunt luate în calcul, precum școala online sau carantina în timpul nopții sau chiar carantina generală. 

Vlad Voiculescu apreciază că măsurile sunt necesare, dar trebuie luate imediat, iar autoritățile trebuie să se asigure că populația le și respectă.

„Luate împreună, sunt cu siguranță necesare. Dar, vreau să subliniez că aplicarea lor judicioasă este la fel de necesară. Nu este suficient să avem regulile scrise dacă autoritățile nu veghează la respectarea lor. Și când spun supravegherea lor, mă refer la faptul că trebuie stabilite și sancțiuni, inclusiv autoritățile trebuie să-și facă datoria și să supravegheze asta. Ca principiu, măsurile drastice trebuie luate acum, urmând ca ele să fie relaxate pe măsura îmbunătățirii situației epidemiologice. Dar măsurile cele mai drastice trebuie să fie luate acum, imediat”, a declarat Vlad Voiculescu pentru Main News.

Măsurile luate în discuție

Între altele, toate școlile ar urma să intre în sistem online, prezentarea certificatului verde ar urma să fie obligatorie la locul de muncă, iar ora la care se închid magazinele ar putea fi modificată (în prezent, acestea se închid la ora 22:00 când rata de infectare trece pragul de 6 cazuri la mia de locuitori în weekend, și toată săptămâna dacă incidența este mai mare de 7,5). Totodată, se va discuta și despre impunerea unei carantine de noapte sau a unei carantine generale, dar asta în funcție de incidența din fiecare localitate.

Acestea sunt câteva variante de lucru, iar în funcție de evoluția pandemiei de COVID-19 în perioada următoare, situația se poate schimba oricum. Rămâne de văzut ce vor discuta mai exact guvernanții cu șeful statului.

Context

Miercuri, 20 octombrie, la Palatul Cotroceni are loc o ședință de lucru privind gestionarea epidemiei de COVID-19, convocată de președintele Klaus Iohannis.

La întrunire vor participa premierul demis Florin Cîțu, ministrul interimar al Sănătății, Attila-Zoltán Cseke, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, ministrul Educației, Sorin-Mihai Cîmpeanu, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol, și coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, dr. Valeriu Gheorghiță.

Președintele a anunțat marți, în cea mai neagră zi de când a debutat pandemia de COVID-19 în România, că va convoca această întrevedere:

„Este alarmantă lipsa de acțiuni concrete din partea autorităților și cifrele de astăzi (marți – n.red.) confirmă, din păcate, că nu s-a făcut ceea ce ar fi trebuit până acum.

Am decis să convoc mâine (miercuri – n.red.) o ședință cu toți responsabilii guvernamentali implicați în gestionarea pandemiei, pentru instituirea unor măsuri clare, restrictive, singurele care mai pot diminua în acest moment răspândirea infectărilor”, declara în 19 octombrie Iohannis.

Declarația șefului statului a venit în cea mai neagră zi a pandemiei, când România a doborât recorduri pe linie – 574 de decese, aproape 18.900 de cazuri noi și peste 1.800 de bolnavi internați în secțiile de Terapie Intensivă.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW