Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Viziunea economică a României pentru următorii ani, explicată de un consilier prezidențial

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 21 septembrie 2022 Etichete: , , , , ,

Consilierul prezidențial pe politici economice și sociale, Cosmin Marinescu, a explicat, în cadrul Forumului Forbes 2022, viziunea economică a României pentru următoarea perioadă, marcată de inflație, criza energetică și explozia prețurilor la materii prime.

Cosmin Marinescu, profesor la Academia de Studii Economice (ASE), arată că actualul context macroeconomic și de securitate este „complicat, dominat încă de incertitudini, dezechilibre și provocări majore în planul politicilor economice”.

Este momentul să încercăm să privim dincolo de paradigma actuală a crizelor multiple și să începem să prefigurăm, de o manieră concretă și pragmatică, felul în care ne dorim să arate parcursul economic și social al României în anii următori”, a transmis consilierul prezidențial.

Profesorul universitar arată că eforturile și măsurile pentru a trece peste perioada de criză trebuie însoțite de stimularea mediului privat, valorificarea avantajelor competitive și mai buna utilizare a resurselor locale și naționale.

Marinescu menționează că mare parte din inflația globală reprezintă „nota de plată” a măsurilor adoptate pe timpul pandemiei de COVID-19, la care se adaugă efectele războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina și ale crizei energetice.

În cazul României, consilierul a indicat că „cea mai serioasă vulnerabilitate macroeconomică din prezent” este adâncirea dezechilibrelor externe, chiar dacă investițiile străine în primele 7 luni ale anului au crescut cu 44%.

Totodată, Marinescu arată că datoria publică a României a înregistrat una dintre cele mai mari creșteri din UE, ajungând la aproape 50% din PIB în prezent, dar a menționat că, în primul semestru, creșterea economică a fost de 5,8% (față de prognoza anuală, de 3,5%).

În schimb, investițiile nete din economie au scăzut cu aproape 1% în ultima perioadă, a mai precizat consilierul prezidențial.

Ne confruntăm așadar cu provocări structurale acumulate de-a lungul mai multor ani, ca urmare atât a politicilor economice defectuoase, cât și a crizelor intervenite sau a unor măsuri disproporționate”, a indicat consilierul.

Astfel, consilierul pe politici economice și sociale arată că noua abordare economică a României trebuie să graviteze în jurul „unui model de business rezilient, adaptabil și flexibil în fața schimbărilor sau a șocurilor pieței”.

Prin implementarea investițiilor din Planul Național de Redresare și Reziliență, dublate de reformele structurale atât de necesare, vom putea genera un climat solid de credibilitate, bazat pe competitivitate și perspective tot mai favorabile pentru investitori. De aceea, concentrarea atenției și a întregii capacități administrative spre utilizarea eficientă și integrală a fondurilor europene trebuie să rămână prioritatea zero a tuturor autorităților statului.

Totodată, merită să intensificăm promovarea de politici pro-active de atragere și creștere a capitalului privat, atât străin cât și românesc, care să susțină dezvoltarea antreprenoriatului pe baze competitive”, a indicat profesorul Cosmin Marinescu.

Foto: Pixabay

Comentarii