Thursday, December 2, 2021
Jurnalism corect


Violeta Alexandru, despre muncitorii din Sri Lanka: Îi asigur că nu închid cazul până nu îşi găsesc locuri de muncă

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 25 mai 2020 Etichete: , ,

Ministrul Muncii s-a întâlnit, luni, cu muncitorii din Sri Lanka, iar în urma discuțiilor cu aceștia, Violeta Alexandru a declarat că se va implica pentru a le găsi locuri de muncă în România.  

 „Niciunul dintre dânşii nu a vrut să se întoarcă în Sri Lanka, acasă, ci mi-au cerut insistent sprijin prin găsirea unei alte soluţii, adică unui alt angajator sau mai multor angajatori. Sunt dispuşi să se împartă, dacă nu voi găsi o soluţie care să îi relocheze pe toţi în acelaşi loc, sunt dispuşi să se împartă în grupe mai mici. Nu doresc să se întoarcă la firma la care au lucrat. Este dreptul dânşilor.

A fost făcută o primă verificare de unde rezultă nereguli evidente în privinţa modului în care au fost desfăcute contractele de muncă. Este adevărat, este pe fondul absenţei lor de la serviciu, o absenţă generată de panică în care au intrat la momentul în care unii dintre dânşi au fost infectaţi cu coronavirus. Din păcate, nu s-a discutat cu dânşii, DSP nu le-a explicat în ce condiţii pot fi carantinaţi, în ce condiţii se pot întoarce la muncă. Nediscutându-se cu dânşii, nici supervizorul de origine sri lankeză pe care firma îl avea şi care ar fi avut datoria să le explice aceste lucruri nu a făcut-o. Ca atare, intrând în panică nu s-au mai prezentat la serviciu o zi-două-trei-patru-cinci, iar angajatorul a decis desfacerea contractului de muncă. Nu este o soluţie pe care eu să o susţin, rămâne să se face verificări în continuare.

Cert este că am vrut să ştiu şi dacă înainte de acest episod primeau salariile la timp, erau trataţi corespunzător. În cea mai mare parte, da, au existat şi comentarii legate de prelungirea programului de lucru, respectiv de îndeplinirea unor sarcini suplimentare, dar cea mai mare parte dintre cei cu care am discutat mi-au spus că, până la acest episod erau plătiţi corespunzător, erau plătiţi la timp, banii discutaţi, adică 550 de dolari, echivalentul a 550 de dolari, fără să li se reţină din această sumă banii de cazare şi masă, aşa cum m-am temut că s-ar fi putut întâmpla.

Eu vreau să îi asigur că nu închid acest caz până nu îşi găsesc un loc de muncă corespunzător şi până când nu luăm împreună o decizie. Nu voi lua o decizie fără să mă consult cu dânşii. Vor rămâne în acest spaţiu probabil până mâine. Intenţia mea e să mă implic foarte mult în această după amiază pentru identificarea ofertelor şi să vin la sfârşitul zilei să discut cu dânşii să îi las peste noapte să se gândească, să discute între dânşii şi mâine dimineaţă să îmi spună care dintre opţiunile pe care o să le prezint este cea pe care o preferă.

Repet, am închis discuţia legată de reîntoarcerea acasă, mi-au spus explicit că nu doresc şi că vor să continue să muncească şi am convenit că mă implic pentru găsirea unor opţiuni şi le discutăm împreună şi vor alege după cum apreciază că este mai bine pentru dânşii”, a spus Violeta Alexandru.

Citește și Zeci de srilankezi, aduși la București cu promisiunea că vor fi repatriați, au aflat că nu există nicio cursă către țara lor / Ministrul Muncii: Vor fi cazați în București până aflăm toate informațiile

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW