Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Violeta Alexandru, apel către Inspecția Muncii: Trebuie să iasă pe teren!

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 6 noiembrie 2020

Violeta Alexandru cere reprezentanților Inspecției Muncii să efectueze controale la companiile care au mai mult de 50 de angajați, pentru a verifica dacă se respectă măsura adoptată de Guvern, privind decalarea programului de muncă pentru evitarea aglomerării în spațiile de lucru.

Programul decalat de venire şi plecare de la serviciu – şi aceasta este o măsură luată pentru a proteja sănătatea angajaţilor. (…) Cer Inspecţiei Muncii să verifice aceste lucruri. O spun direct: sunt foarte atentă la activitatea Inspecţiei Muncii. În această perioadă, mai mult ca oricând, Inspecţia Muncii trebuie să fie şi ea la dispoziţia şi aproape de angajatori. Acolo unde se justifică, să fie fermă. Unde este cazul să ofere explicaţii şi să sprijine angajatorul, îi cer Inspecţiei Muncii să facă acest lucru. Trebuie să iasă pe teren! Nu avem cum să verificăm decalarea programului de lucru cu un interval de o oră între grupele de angajaţi pe care le organizează angajatorul decât dacă mergem pe teren. Nu există altă metodă de a verifica dacă această prevedere se respectă decât mergând pe teren şi lucrând, colaborând cu angajatorul pentru a putea pune în practică această prevedere”, a declarat Violeta Alexandru, într-o conferință de presă susținută la Ministerul Muncii.

Ministrul Muncii a îndemnat ITM-urile să efectueze astfel de controale în toată țara, nu doar în câteva orașe.

Constat că activitatea Inspecţiei Muncii nu este în acest moment la nivelul pe care îl aşteptam, doar în Bucureşti au fost controlaţi 1.144 de agenţi economici din 3.169 – mă refer, căci aşa este prevederea legislativă, la angajatorii cu peste 50 de angajaţi. Controalele nu trebuie să fie doar în câteva oraşe, trebuie să fie peste tot. E vorba despre angajatori mari, deci se presupune că mediile urbane trebuie în special să fie atent analizate, dar şi angajatorii care au sediul de lucru în proximitatea oraşelor mari, în zonele metropolitane. Inspectorii de muncă ştiu clar să-şi facă un plan în acest sens, le spun doar că voi fi atentă şi voi urmări în ce măsură duc la îndeplinire ceea ce le cere prevederea legislativă”, a adăugat Violeta Alexandru.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *