Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

ANALIZĂ “Vine, vine!”. Cum profită politicienii de pe urma dramelor. Apuseni, Caracal, Colectiv: catastrofele naționale ale unui stat capturat

By Tudor Alexandru , in Analize & Investigatii Opinii Politic Stirile zilei , at 29 iulie 2019 Etichete: , ,

Confirmarea uciderii copilei din Caracal după ce a sunat la 112 într-un gest extrem de a se salva, decesul oamenilor în munții din Apuseni la câteva ore după ce au fentat moartea la aterizare și dispariția dintre noi a tinerilor care au ieșit cu viață din Colectivul care ardea, dar pe care i-a omorât sistemul medical românesc, arată limitele unui stat capturat, lipsit de proceduri și incapabil să reacționeze în situații de criză. Politicienii au încercat mereu însă să profite de aceste momente pline de emoție.

Colectiv

“Ieșiți și spuneți că avem tot ce ne trebuie”, a fost mesajul central pe care premierul Victor Ponta îl dorea transmis în toată țara în toamna lui 2015. 27 de tineri muriseră după un incendiu în clubul Colectiv, iar alții se zbăteau să supraviețuiască, chiar dacă se aflau în mâinile doctorilor.

Să se audă bine, România se poate ocupa de victimele de la Colectiv, răsuna mesajul de la Palatul Victoria. De multiplicarea sa s-au ocupat atunci imediat Nicolae Bănicioiu, ministru al Sănătății, dar și Raed Arafat. Câteva săptămâni mai târziu, totul ieșea la lumină. Tineri care au murit din cauza infecțiilor nosocomiale, un sistem care nu era pregătit să facă față unei asemenea situații, paturi pentru mari arși care nu existau. Un sistem perfect pentru guvernanți, care a ucis vieți în viața reală. Și niște guvernanți care au blocat transferul lor în afara țării.

Presiunea publică a făcut ca unii pacienți să prindă totuși un spital din afara țării și să fie salvați. Mulți puteau muri cu zile în România, în timp ce auzeam la televizor: “avem tot ce ne trebuie”. Există situații de pacienți transferați în afara țării care figurau pe lista celor în stare “critică” – adică pot muri oricând din cauza rănilor suferite după inhalarea fumului pe căile respiratorii superioare, iar în Olanda sau Belgia au intrat într-un program intens de salvare din cauza infecțiilor obținute în spitalele românești. Nu fumul sau arsurile îi omorau, ci spitalul din România.

Puține lucruri s-au schimbat cu adevărat

S-a vorbit mult despre proceduri, au căzut capete, puține lucruri s-au schimbat cu adevărat. Posibilitatea unui nou Colectiv nu a dispărut, șansele de supraviețuire într-un caz similiar nu au crescut, doar că lumea a uitat. S-a trecut mai departe. Sistemul de pile este în continuare intens cultivat, nu există vreo condamnare definitivă în acest dosar.

Dacă în plan legislativ, lucrurile nu au avansat foarte mult, schimbările au fost de ordin politic. Sub presiunea străzii, dar și a președintelui Iohannis, tot Guvernul Ponta a trebuit să plece. Demisia forțată și-a dat-o și primarul Sectorului 4, Cristian Piedone. A venit un Guvern nou, condus de Dacian Cioloș, PSD și-a conservat electoratul și a câștigat alegerile din 2016. Victor Ponta a dispărut din prim planul scenei politice până la europarlamentarele din mai 2019.

Apuseni

Victor Ponta mai supraviețuise unei drame: accidentul din munții Apuseni, 20 ianuarie 2014. Chiar dacă sistemul STS nu a funcționat, iar intervenția echipei lui Raed Arafat a fost una deficitară, cel care a plecat acasă a fost ministrul de Interne, Radu Stroe. Cei care au supraviețuit în Apuseni trebuie să mulțumească oamenilor din zonă, care au acționat mai bine decât oficialii. Aura Ion și Adrian Iovan au murit. Familia Aurei Ion a încercat să își găsească dreptatea în justiție, dar acest lucru nu a fost posibil după clasarea dosarului Apuseni.

Pentru cei care vor citi rapid despre acest accident, vor găsi pe Wikipedia aceste rânduri:

“Analiza activității de căutare și salvare a victimelor accidentului, care activitate s-a desfășurat cu întârziere, a relevat o serie de deficiențe ale sistemului național responsabil de gestiunea unor situații de urgență, deficiențe printre care s-au numărat unele reglementări specifice sau proceduri, precum și comunicarea defectuoasă între instituțiile responsabile”.

Victor Ponta, care anunțase la un post de televiziune că toți cei aflați în avion sunt în viață, nu a avut nici o tresărire când au fost anunțate primele decese. STS nu a suferit vreun șoc, viața a mers mai departe pentru toți cei implicați.

Politic, USL se rupea la o lună după această dramă, Victor Ponta candida la prezidențiale, iar Crin Antonescu dispărea de pe scena politică șase luni mai târziu. Klaus Iohannis, cel propus să îi ia locul lui Radu Stroe în Guvernul USL, a fost scânteia care a dus la ruperea marii Uniuni Social Liberale. La sfârșitul anului, Iohannis devenea președintele României după ce îl bătea pe Victor Ponta la peste un milion de voturi distanță.

Caracal

Caracal este o poveste sfâșietoare. Un copil care s-a luptat până în ultima clipă pentru propria supraviețuire într-un stat care ascunde combinațiile locale între mafioți, procurori și polițiști. Cel puțin două crime sunt confirmate până la această oră, iar autorul lor a dormit până la șase dimineața fără să fie deranjat de nimeni. Trei telefoane a dat tânăra de 15 ani în încercarea disperată de a indica locul în care se afla. A descris perfect locul, orice polițist din zonă îl putea recunoaște.

Telefonul, în loc să o salveze, poate a omorât-o. Din cauza protocoalelor care nu au funcționat, a lipsei de proceduri și capacității de intervenție rapidă în cazuri extreme. Din cauza modului în care sunt promovați în județe șefii Poliției, favoriți fiind mereu cei care răspund direct în fața partidului.

STS nu a explicat până la această oră prin șeful său care a fost rolul său. Cât de precisă a fost procedura de localizare, ce le lipsește. În spate rămân, cel puțin două crime, dar politicienii ies deja la atac.

Începe lupta pentru supremație mediatică, cine iese primul cu măsurile așteptate. CSAT versus referendum, Ministerul de Interne versus SRI și STS. Temele se succed rapid, de la o zi la alta. Multă emoție, speculată din plin de actorii politici.

Premierul Dăncilă l-a trimis pe ministrul de Interne să demită tot ce se poate în județ pentru a opri revolta populară. A anunțat că amână Congresul PSD, adică propria sa lansare la prezidențiale, în săptămâna în care se înmormântează rămășițele fetelor ucise. Vrea un referendum pentru înăsprirea pedepselor pentru crime și violuri, dar nu spune un cuvânt despre modificările aduse în justiție de propriul partid. Iordache, deputat din Olt, chiar din Caracal, dispare, nu este scos în față. Partidul nu își asumă o asemenea figură publică în asemenea momente.

Coaliția de guvernare dă vina pe STS, SRI, servicii în general, pentru a arunca drama în brațele lui Klaus Iohannis.

Viorica Dăncilă are o poziție mai nuanțată și încearcă să facă pe plac celor din SRI: analizează varianta cumpărării cartelelor prepay doar cu buletinul.

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, anunță o comisie parlamentară de anchetă, care să analizeze cauzele care au dus la tragedia din Caracal.

Președintele Comisiei de Apărăre din Camera Deputaților, Dorel Căprar (PSD), vrea să îi cheme să dea explicații pe șeful STS, responsabili din Ministerul de Interne.

Klaus Iohannis acuză PSD de crima din Caracal

Klaus Iohannis convoacă și el o ședință CSAT pentru marți în care să se discute și crima din Caracal. Nu mai așteaptă până marți și iese duminică seara cu un mesaj de la Palatul Cotroceni.

Președintele spune că este decis să-i demită pe toți cei responsabili, inclusiv pe șeful STS. Nu uită să acuze PSD de crima din Caracal.

“Au vrut să-și subordoneze politic toată justiția”, “politizarea MAI este o realitate”, “Guvernul să uite de referendumuri absurde”, “statul român a fost profund slăbit de guvernarea PSD”, au fost doar câteva dintre mesajele lui Klaus Iohannis. Vorbește deschis despre reconstrucția statului al cărui președinte este de aproape cinci ani.

De la Cotroceni s-a auzit încă o dată amenințarea că președintele poate schimba majoritatea parlamentară dacă dorește. Ceea ce arată că până acum nu a dorit Klaus Iohannis ca PSD să plece de la putere.

“Vă promit că voi strânge o nouă majoritate”, a spus președintele, care a precizat însă că va face acest lucru după ce o să fie votat din nou la prezidențiale.

Au trecut doar trei zile de la crima din Caracal. Familiile își vor plânge copiii, politicienii vor încerca să adune cât mai multe voturi. Prea puține se vor schimba cu adevărat, iar următoarea dramă o să ne prindă iar nepregătiți.

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *