Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Viktor Orban, vizită oficială în China, după ce s-a întâlnit cu Putin la Moscova

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 8 iulie 2024 Etichete: , , ,

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a ajuns luni la Beijing, unde a fost întâmpinat de președintele chinez Xi Jinping. Aceasta marchează a treia vizită neașteptată a lui Orban de la începutul lunii iulie, când Ungaria a preluat președinția rotativă a Uniunii Europene. Săptămâna trecută, premierul ungar a călătorit în Ucraina și Rusia, numind aceste deplasări parte a unei „misiuni de pace”.

Pe rețelele de socializare, Orban a postat imagini în care dă mâna cu Xi Jinping, folosind hashtag-ul #HU24EU, care semnifică președinția Ungariei a Consiliului Uniunii Europene. Totuși, liderii de la Bruxelles au criticat aceste vizite, subliniind că Orban nu are mandat din partea UE și că acțiunile sale sunt limitate la relațiile bilaterale.

„China este o putere-cheie în crearea condițiilor de pace în războiul dintre Rusia și Ucraina. De aceea am venit să mă întâlnesc cu președintele Xi la Beijing, la doar două luni după vizita lui oficială la Budapeste”, se arată în mesajul care însoțește poza postată pe rețeaua X.

Deplasările lui Orban au atras atenția, în special cea din Moscova unde s-a întâlnit cu Vladimir Putin, primind critici puternice din partea aliaților săi. În contextul în care Ungaria, sub conducerea lui Orban, a devenit un partener comercial și de investiții important pentru China, în contrast cu alte state membre UE care încearcă să își reducă dependența de a doua mare economie a lumii, această vizită are o semnificație aparte. Vizita sa la Beijing a avut loc cu doar câteva zile înainte de un summit NATO, care va discuta continuarea sprijinului militar pentru Ucraina în fața „războiului de agresiune neprovocat” al Rusiei.

Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, l-a însoțit pe Orban în China, conform fotografiilor postate pe pagina sa de Facebook. La sfârșitul săptămânii trecute, Ministerul de Externe ungar a anulat o întâlnire programată pentru luni la Budapesta cu ministrul de externe german și Szijjarto, conform unui oficial german. Orban, un critic al sprijinului militar occidental pentru Ucraina și cunoscut pentru relațiile sale apropiate cu Putin, a recunoscut săptămâna trecută că nu are mandat UE pentru călătoria sa la Moscova, dar a argumentat că pacea nu poate fi realizată „dintr-un fotoliu confortabil la Bruxelles”.

foto: Uniunea Europeană

Comentarii