Sunday, December 4, 2022
Jurnalism corect


VIDEO Maia Sandu, în Parlamentul European: Republica Moldova are nevoie de o ancoră, statutul de țară candidată la UE

By Diochetanu Andreea , in Republica Moldova Stirile zilei , at 18 mai 2022

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a susținut miercuri, 18 mai, un discurs istoric în plenul Parlamentului European. Între altele, Maia Sandu a menționat că țara pe care o conduce face parte din Europa, iar valorile Uniunii Europene sunt și valorile Republicii Moldova.

Ea a menționat că se simte ca printre adevărații prieteni ai Moldovei și a mulțumit membrilor PE pentru că au ajutat la menținerea țării „pe calea sa spre democrație”.

„Astăzi, mă simt aici ca printre adevărații prieteni ai Moldovei, în cercul și familia poporului nostru. Permiteți-mi să vă mulțumesc din partea tuturor moldovenilor pentru sprijinul dvs. constant pentru Moldova și pentru viitorul ei european, atât în vremuri bune, cât și în vremuri grele. Sprijinul dvs. a fost vital în a menține Moldova pe calea sa spre democrație și prin faptul că ați sprijinit aspirațiile poporului nostru, aspirații de a trăi în pace și prosperitate și a putea să ne decidem singuri viitorul”, a declara Maia Sandu în debutul discursului istoric susținut în plenul PE.

Șefa de stat a subliniat cp acordarea statutului de țară candidat pentru Republica Moldova este „decizia cea bună”, în contextul în care țara vecină a depus cererea de de aderare la UE.

CITEȘTE ȘI Bogdan Aurescu a cerut ca Ucraina, Republica Moldova și Georgia să devină candidate la UE „cât mai devreme posibil”

„Deși există provocări, Moldova e hotărâtă să rămână o parte a lumii libere. Noi facem parte din Europa, valorile UE sunt valorile noastre. (…) Vă cer sprijin pentru Moldova, pentru cei care doresc să-și păstreze democrația și libertatea. E un lucru important și pentru Europa, pentru a avea un partener stabil și care să contribuie la pace în vecinătatera estică. În același timp, independența noastră, dezvoltarea pașnică, reformele economice și politice trebuie să aibă o ancoră. Această ancoră este perspectiva clară de aderare la UE (…)

Am făcut această alegere inspirați fiind de aspirațiile poporului nostru. Am ales aderarea la UE ca un drum spre libertate, prosperitate și pace, un drum pentru care va fi nevoie de multă muncă, de coordonare și bunăvoință, dar un drum pe care merită să facem fiecare pas. Pe 12 mai am trimis toate documentele și răspunsurile cerute de Comisia Europeană în procesul de acordarea a statutului de țară candidată (…) Cu toții am lucrat din greu, pentru că noi credem în Uniunea Europeană, în valorile sale și în viitorul său. Știm că nu e vorba de decizii ușoare, însă acordarea statutului de țară candidat pentru Moldova este decizia cea bună”, a mai afirmat Maia Sandu.

De asemenea, ea a subliniat că „pentru noi acest statut este luminița de la capătul tunelului”.

Președintele moldovean a mai menționat că în Republica Moldova se doresc reforme pentru a întâri statul de drept și sistemul de justiție liber de corupție și independent.

Totodată, Maia Sandu a evocat economia și comerțul, care „sunt din ce în ce mai conectate pe piața europeană”.

„Pentru noi e extrem de important, pentru că UE reprezintă un proiect de pace. Nu suntem naivi să credem că aderarea se face peste noapte, dar nu încercăm să găsim scurtături. Respectăm principiul meritelor”, a mai adăugat ea, între altele. La final, Maia Sandu a fost aplaudată în picioare de plenul PE.

Puteți urmări integral discursul său aici:

Anterior, Maia Sandu a avut discuții cu reprezentanții mai multor grupuri politice din Parlamentul European, între care Grupul Partidului Popular European, Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană și Grupul Renew Europe.

„Am făcut un schimb de opinii despre situația de securitate din regiune în contextul războiului purtat de Federația Rusă în Ucraina, am discutat agenda de reformare a țării noastre și le-am prezentat europarlamentarilor viziunea echipei de guvernare privind parcursul european al Republicii Moldova.

Le-am mulțumit deputaților europeni pentru rezoluția Parlamentului European din 5 mai 2022, care a recomandat acordarea, pentru țara noastră, a statutului de țară candidată la aderare. Cu susținerea statelor membre ale UE, Republica Moldova va avansa mai rapid pe calea reformelor și poate deveni astfel un pol de stabilitate în regiune”, a transmis ea, după întâlniri.

Foto: Caputră video/ Facebook Maia Sandu 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW