Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Victorie la limită pentru tabăra pro-UE la referendumul din Republica Moldova. Votul basarabenilor din diaspora, decisiv

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 21 octombrie 2024

După ce primele date ale referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană a Republicii Moldova au adus dezamăgire în tabăra proeuropeană, voturile basarabenilor din afara granițelor au răsturnat rezultatul.

După centralizarea datelor din 2206 secții de votare din totalul de 2219, opțiunea „Da” înregistrează 746.032 de voturi (50,39%), în timp ce „Nu” – 734.571 de voturi (49,61%). Au mai rămas de centralizat cifrele din 13 secții de votare, însă matematic rezultatul nu mai poate fi întors.

Pe fondul unei puternice campanii de dezinformare și a mituirii de alegători, ambele operațiuni orchestrate de la Moscova, pe teritoriul Republicii Moldova votul a fost majoritar în defavoarea modificării Constituției. Salvarea a venit din afara granițelor, acolo unde peste 165.000 de cetățeni moldoveni au votat în favoarea aderării la Uniunea Europeană.

Într-o declarație făcută noaptea trecută, la câteva ore după închiderea urnelor, președinta Maia Sandu a denunțat o tentativă uriașă de fraudare a alegerilor.

Așadar, urmează acum ca Curtea Constituțională să valideze referendumul, iar legea fundamentală a Republicii Moldova să conțină asumarea ca obiectiv strategic aderarea la Uniunea Europeană.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii