Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Victimele violențelor din 10 August cer, în instanță, urgentarea cercetărilor | Protestatarii vor ca judecătorii să oblige procurorii să finalizeze ancheta în trei luni

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 11 august 2020 Etichete: , , ,

Una dintre organizațiile care reprezintă protestatarii din Piața Victoriei a depus la Tribunalul București o cerere de urgentare a anchetei în dosarul 10 August. Victimele vor ca cercetările să fie reluate și finalizate în cel mult trei luni.

Protestatarii susțin că ancheta a durat prea mult și că le sunt încălcate drepturile.

”Este vorba despre o plângere privind durata excesivă a procesului penal și are rolul de a cere instanței să oblige procurorii să termine în trei luni de la data pronunțării în dosarul 10 August. (…) Din cauza faptului că în ultimul an nu s-a făcut niciun fel de cercetare serioasă, nu s-au audiat martori, nu s-au administrat probe în acest dosar, drepturile noastre cetățenești sunt încălcate și durata procesului a devenit excesiv de lungă. (…) Chiar în ordonanțele de la DIICOT se precizează că într-un an de zile nu s-au audiat decât patru martori. Mai mult, ordonanța de clasare s-a dat la zece zile după ce s-au audiat casetele video, iar acest lucru s-a făcut abia în iunie 2020, dosarul fiind început în iunie 2019 la DIICOT”, a spus în fața instanței Vlad Gheorghe, unul dintre protestatarii agresați în 10 august 2018.

Proces cu multe episoade

În tot acest timp, Tribunalul București trebuie să decidă dacă ancheta va, în primul rând, reluată. Luni, Curtea de Apel București și-a declinat competența de a soluționa cererea de redeschidere a dosarului pentru foștii șefi din Jandarmeria Română.

Înainte ca dosarul să ajungă, însă, la Tribunal, va merge la Instanța Supremă. Citește AICI motivele.

DIICOT iese din anchetă

Dacă judecătorii vor fi de acord cu reluarea anchetei în ceea ce-i privește pe foștii șefi din Jandarmerie, dosarul se va întoarce la procurorii militari, nu va rămâne la DIICOT.

Reluarea cercetărilor îi vizează pe Laurențiu Cazan (comandatul acțiunii din piață), Ionuț Cătălin Sindile și Sebastian Cucoș (aflați la cârma Jandarmeriei Române în urmă cu doi ani), Dan Mihai Chirică (pe atunci secretar de stat în Minsterul de Interne).

CITEȘTE ȘI: 10 August amar | După doi ani, în loc să știm vinovații, ne întrebăm dacă-i mai căutăm

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *