Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


SUA: România rămâne cea mai importantă rută alternativă de export pentru cerealele din Ucraina

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 15 ianuarie 2024 Etichete: , , ,

Un înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA a accentuat joi că, în afară de coridorul său propriu de la Marea Neagră, România va continua să reprezinte pentru Ucraina cea mai crucială rută alternativă de export pentru cereale și alte produse, conform informațiilor furnizate de US News & World Report, citat de Rador Radio România.

Ucraina se află printre cei mai importanți exportatori de cereale la nivel mondial. După invazia totală a Rusiei în februarie 2022, care a blocat exporturile prin propriile porturi de pe malul Mării Negre, țara a început să utilizeze portul Constanța din România. În anul 2023, Ucraina a exportat prin intermediul portului Constanța 14 milioane de tone cubice de cereale, reprezentând 40% din totalul exporturilor de cereale din acest port, în creștere semnificativă față de cele 8,6 milioane de tone din 2022.

Cu toate acestea, în a doua jumătate a acestui an, volumul tranzitului a înregistrat o scădere, după ce Rusia a efectuat atacuri repetate asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre către România. În luna august, Ucraina a instituit un coridor naval dinspre propriile porturi, situate în vestul Mării Negre, apropiate de România și Bulgaria, imediat după ce Rusia s-a retras din acordul privind exporturile de grâne prin Marea Neagră, convenit prin intermediul Națiunilor Unite, și a emis amenințări cu privire la tratarea tuturor navelor ca potențiale obiective militare.

Joi, într-un comunicat de presă, adjunctul secretarului american de stat pentru afaceri europene și euroasiatice, Jim O’Brien, a afirmat că, în luna decembrie, Ucraina a livrat aproximativ 7,5 milioane de tone de cereale, în principal folosind propriul său coridor, dar și prin intermediul portului Constanța.

„Prevăd un oarecare echilibru în acest sens. Pentru a se redresa, Ucraina trebuie să-și exporte produsele. Eu cred că, păstrând actualele cote de export, aproximativ 7 milioane tone de cereale și încă un milion de tone de alte produse lunar, ar însemna peste $25 miliarde pentru PIB-ul economiei ucrainene. Asta înseamnă un venit din taxe situat între 5 și 6 miliarde dolari”, le-a spus O’Brien reporterilor.

foto: X

Comentarii