Thursday, May 2, 2024
Jurnalism corect


Verdictul în procesul de extrădare a Elenei Udrea, amânat de judecătorii bulgari / Când a fost stabilit următorul termen

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 18 mai 2022

Curtea de Apel din Sofia a amânat decizia în cazul cererii de extrădare a fostului ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, condamnată la 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”. Următorul termen va avea loc pe 8 iunie, potrivit Digi 24. 

Sunt arestată ilegal de 40 de zile”, a declarat Elena Udrea, la ieșirea din sala din judecată.

Curtea de Apel din Sofia ar fi trebuit să dea un verdict definitiv, după ce judecătorii bulgari au decis în primă instanță, pe 20 aprilie, că Elena Udrea trebuie extrădată pentru a executa pedeapsa în România.

Fostul ministru a invocat condițiile precare ale închisorilor din țară și le-a spus judecătorilor că poate aduce un expert din România care să îi susțină argumentul.

Sunt criticate în toate hotărârile date în Europa, aproape nicio țară din Uniunea Europeană nu mai trimite înapoi un arestat, din cauza condițiilor din arest(…)Instanța a considerat că nu mai este nevoie să fiu audiată”, a precizat fostul ministru al Dezvoltării și Turismului.

Avocații bulgari ai Elenei Udrea au spus, recent, că fostul ministru ar fi primit o serie de amenințări, potrivit cărora „va fi ucisă sau va fi infectată cu SIDA” dacă ajunge într-o închisoare din România, relatează presa din Bulgaria.

Elena Udrea a fost condamnată pe  7 aprilie, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”. Decizia este definitivă.

Udrea va trebui sa achite în jur de 3 milioane euro – 8,1 milioane lei cu titlu de despagubiri civile către Autoritatea Națională pentru Turism, 600.000 euro către Corin Boian și 300.000 euro către Adrian Gărdean.

În încercarea de a scăpa de pedeapsă, așa cum a mai făcut-o în 2018, Elena Udrea a fugit din țară înainte de a fi condamnată, însă a fost reținută de Poliția bulgară când încerca să treacă frontiera în Grecia prin punctul de trecere Kulata.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *