Friday, January 27, 2023
Jurnalism corect


Vasile Dîncu: Protestele anti-restricții nu seamănă cu cele împotriva OUG 13 sau din 10 august. Fiecare are revendicarea lui

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 5 aprilie 2021

Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD, susține că manifestațiile anti-restricțiile impuse în contextul pandemiei de COVID-19 sunt diferite de cele din 2017 și 2018, îndreptate împotriva guvernelor social-democrate. Sociologul este de părere că protestatarii nu își doresc neapărat căderea Guvernului. 

Este o situaţie de criză politică şi mie mi se pare că în acest moment capitalizăm şi ceea ce s-a întâmplat înainte în politică, ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani în politică şi oamenii sunt dezorientaţi, oamenii sunt dezamăgiţi de ceea ce se întâmplă şi simt că nu-şi pot gestiona viitorul. În ultimele cercetări pe care le-am făcut 10% spuneau că şi-au pierdut locurile de muncă – sigur, asta nu se vede în statistici neapărat, pentru că foarte mulţi au lucrat, de exemplu, în zona gri, au avut ocupaţii mai degrabă informale decât formalizate şi fiscalizate – sunt vreo 40% care spun că şi-au pierdut foarte mult din venituri, ceea ce duce la o situaţie, după părerea mea, o situaţie oarecum de explozie socială. Noi ştim, în sociologie, un om în stradă înseamnă o mie de oameni nemulţumiţi acasă, cam aşa au fost la ultimele revolte de stradă, caracterul este însă diferit acum. Nu este nici Ordonanţa 13 din 2017, nu este nici 10 august(…) oamenii ies şi strigă, fiecare are revendicarea lui, nu e aceeaşi revendicare şi eu zic că nici nu ar trebui să exagerăm foarte mult cu protestele împotriva medicilor, pentru că au fost nişte lucruri spontane, nu fac parte din corul acestei revolte de stradă. Nu sunt de mare amplitudine, însă guvernanţii ar trebui să ţină cont de aceste manifestări”, a declarat, Vasile Dîncu, duminică seară, la Digi 24.

Vasile Dîncu a adăugat că, în opinia sa, protestatarii care ies la manifestațiile împotriva restricțiilor nu își doresc neapărat căderea guvernului format din PNL, USR-PLUS și UDMR.

Oamenii nu au vrut neapărat în momentul ăsta, cred că, jos guvernul, ci vor mai mult, vor să poată să participe la sistem şi la propria lor viaţă, sunt speriaţii de spitale, sunt speriaţi să meargă la spitale”, a adăugat președintele Consiliului Național al PSD.

Președintele Consiliului Național al PSD este de părere că membrii Guvernului au dat dovadă de aroganță și că manifestațiile ar trebui luate în serios.

Este un sentiment al aroganţei guvernului care apare aproape la fiecare guvern, dar acum s-a părut că unele gesturi ale guvernanţilor, gesturi mici, la nivelul, să zicem, al comportamentului guvernamental în general, dar care sunt relevante:  faptul că miniştrii sunt prinşi fără mască şi incită pe oameni la acest lucru. Apoi am văzut doi oameni politici cu experienţă care au spus unul că sunt needucaţi cei din stradă şi că ar trebui să meargă la şcoală, lucru care e destul de grav, este  o aroganţă în direct, altul a spus că sunt fascişti sau terorişti. Aceste mici greşeli pot să producă, până la urmă, scântei şi revolte sociale, dar ar trebui luate în serios”, a precizat Vasile Dîncu.

CITEȘTE ȘI: INTERVIU Cine sunt cei care protestează în stradă împotriva restricțiilor. Politologul Cristian Pîrvulescu: Am avut o importantă falangă reprezentată de galeriile echipelor de fotbal, cu care George Simion are o relație veche

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW