Thursday, August 5, 2021
Jurnalism corect


INTERVIU Cine sunt cei care protestează în stradă împotriva restricțiilor. Politologul Cristian Pîrvulescu: Am avut o importantă falangă reprezentată de galeriile echipelor de fotbal, cu care George Simion are o relație veche

By Vîrban Robert , in Interviuri Politic Stirile zilei , at 3 aprilie 2021

Într-un interviu acordat Mainnews.ro, profesorul Cristian Pîrvulescu a explicat că nucleul manifestaților organizate împotriva restricțiilor este reprezentat din membri ai galeriilor echipelor de fotbal, aflate în relații bune cu liderul AUR, George Simion, grupuri conspiraționiști, la care se adaugă și diverse persoane nemulțumite de oprirea unor activități economice.

Cele mai importante declarații făcute de Cristian Pîrvulescu

– În cel puțin două zile am avut o importantă falangă reprezentată de galeriile echipelor de fotbal, cu care George Simion are o relație veche.

– Mișcarea este AUR.

– Văd că politicienii încearcă să menajeze această mișcare pe principiul că poporul are întotdeauna dreptate.

– Problema reală este că cei care organizează această mișcare este un model de societate anacronică.

– PNL nu prea mai are valori liberale. Din modul în care se exprimă partidul, nu prin toți membrii, singurul lucru liberal din acest partid este numele.

– Lupta care se dă în stradă este una ideologică.

Interviul integral

Main News: Putem identifica anumite grupuri de persoane care au participat la aceste proteste?

Cristian Pîrvulescu: Nu putem cu nume sau orientare, însă anumite elemente comune există. În cel puțin două zile am avut o importantă falangă reprezentată de galeriile echipelor de fotbal, cu care George Simion are o relație veche. Acestea au format miliții paramilitare, care, într-o tradiție legionar-fascistă, le-am văzut la Valea Uzului. În afara de aceștia, sunt grupări de anti-vacciniști și conspiraționiști, care și-au asumat organizarea manifestaților. Din ceea ce relatează presă, sunt și foarte mulți oameni interesați, oameni de afaceri. La Timișoara a ieșit fostul șef al piețelor (n.r. – Ionuț Nasleu).

Main News: Credeți că AUR va reuși să beneficieze de pe urma acestor proteste?

Cristian Pîrvulescu: Asta este poziția AUR. Mișcarea este AUR. Această formațiune este creată prin asamblarea unor mai multe mecanisme existente înainte. Unește fundamentalismul religios cu foarte multă teorie a conspirației, primind idei din zona extremei drepte americane.

Main News: AUR poate capitaliza și din zona de extremă stângă?

Cristian Pîrvulescu: Nu există stânga în România. Stânga înseamnă egalitate, iar AUR nu are nicio legătură. AUR este un partid de extremă dreaptă. Cred că AUR folosește elemente de conservatorism, în tradiție legionară. Din punctul meu de vedere, vorbim de aceeași mișcare pre-modernă și anti-modernă care a zdruncinat România în perioada interbelică, pe care unii vor să o resusciteze. Între timp, populația liberală din România este mult mai numeroasă. Capacitatea de mobilizare a AUR nu este neglijabilă.

Nu înțeleg de ce politicienii români nu își asumă deschis valorile pe care le au. Probabil că nu le au. Văd că încearcă să menajeze această mișcare pe principiul că poporul are întotdeauna dreptate. Națiunea este formată din toți cei care trăiesc, nu doar dintr-o parte a lor. Revoluția Franceză a explicat aceste lucruri acum 200 de ani. PSD încearcă să preia sentimentul, pentru că a avut o bază iliberală puternică. PNL, fie din motive legate de conservatorism, fie că unii politicieni, așa-numiți pragmatici, încearcă să profite pe linia internă.

Problema reală este că cei care organizează această mișcare este că susțin un model de societate anacronică, fie că vorbim despre reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe care vor să ne ducă înainte de cucerirea Bizanțului, fie că vorbim despre cei care vor să închidă societatea românească împotriva „degradării” occidentale, vorbim despre un model periculos. Acești oameni se inspiră din Brazilia, unde cultele neo-protestante, în special penticostalismul, au ajuns să joace principalul rol politic. Rezultatul este un dezastru epidemiologic fără precedent, cu o încercare a președintelui Bolsonaro (n.r. – Jair Bolsonaro) de a da o lovitură de stat pentru a împiedica statele să declare carantina.

Main News: Cum vedeți pozițiile mai degrabă timide avute de unii politicieni? 

Cristian Pîrvulescu: La PSD este o mare confuzie ideologică. Pe de o parte se declară susținători ai lui Biden, domnul Ciolacu se declară susținător al Partidului Democrat, pe de altă parte susțin toate ideile lui Trump, de la familia tradițională până la relaxare fără vaccinare. Relaxare de dragul economiei. De când un partid de stânga este mai interesat de economie decât de viața oamenilor? De niciodată. Nu este partid de stânga. De când un partid de stânga are baza în zona rurală, cea mai conservatoare?

În ceea ce privește PNL, sunt cei care vin dinspre zona ultraconservatoare apropiată de cercuri religioase, plus Roman (n.r. – Florin Roman), care încearcă să profite de întreaga chestiune. Marea problema a PNL este asemănătoare cu cea a PSD, doar că se află în altă parte a spectrului politic. Numai că PNL nu prea mai are valori liberale. Din modul în care se exprimă partidul, nu prin toți, singurul lucru liberal din acest partid este numele. Sunt timorați pentru că unii dintre ei cred o parte dintre aceste lucruri.

Pentru mine, lupta care se dă în stradă este una ideologică. Prin liberali înțelegem pe toți cei care aderă la valori liberale, la protecția individului, nu numai la respectarea drepturilor omului, dar și la punerea lor la baza construcției politice. Iliberalii sunt suveraniștii, care în numele votului poporului, încearcă să blocheze drepturi fundamentale și să destructureze drepturile omului. De exemplu, Coaliția pentru Familie lupta împotriva drepturilor omului. Un element esențial în înțelegerea stângii este egalitatea. Din punct de vedere politic, liberalismul este un curent politic de stânga pentru că ia în considerare egalitatea și drepturile omului. (…) În momentul în care îi tratezi pe cei din comunitatea LGBTQ ca fiind inferiori, în momentul în care îi tratezi pe evrei ca fiind inferiori, nu mai vorbim despre niciun fel de egalitate. Avem o treime dintre români mai degrabă liberali, o treime mai degrabă iliberali și o treime la mijloc, care se află între cele două și în funcție de evoluțiile opiniei merge într-o parte sau spre alta. AUR încercă să profite de lucrurile acestea dar și celelalte partide cred că aceste priorități sunt reale. În acest moment, USR PLUS este împins de aceste curente și devine reprezentantul valorilor liberale din România. Însă nu toți cei care se regăsesc în valorile liberale nu sunt fericiți să fie reprezentanți politic de USR PLUS.

Sursa foto: Inquam Photos / Bogdan Buda

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW