Vasile Dîncu cere refacerea legilor Educației și prelungirea termenelor pentru prezentarea în Guvern
Vasile Dîncu, fostul ministru demisionar al Apărării și totodată membru al echipei de specialiști care analizează legile Educației, a transmis vineri, 27 ianuarie, că i-a cerut președintelui PSD, Marcel Ciolacu, să discute în Coaliție prelungirea termenului pentru înaintarea formei finale pentru adoptare, „pentru că noile legi au nevoie de o serioasă revizie și de consultări cu mediile educaționale”.
„După 7 ani de la debutul dezbaterii pentru România Educată, observăm că legile educației, deși ținute într-o confidențialitate de neînțeles, au creat o vie dezbatere și multe reacții din mediul educațional. Este clar că așteptarea societății este mare și e nevoie de dezbatere mai amplă și analize aprofundate”, a scris Vasile Dîncu pe Facebook.
Fostul ministru al Apărării acuză că noul pachet de legi aduce multe schimbări administrative, dar puține schimbări de paradigmă, care să asigure „adaptarea școlii și a copiilor la schimbările rapide de la nivelul culturii, civilizației și mediului tehnologic”
„Legile au suferit completări importante și modificări față de variantele negociate în exercițiul ministrului Sorin Câmpeanu și acum trebuie revăzute serios. Sunt multe elemente de originalitate, nediscutate până acum și care trebuie studiate și armonizate cu restul prevederilor”, a precizat fostul ministru.
Totodată, Dîncu critică „confidențialitatea” legilor Educației, dezbătute cu ușile închise de șase luni.
„Este nevoie ca această lege să parcurgă traseul transparenței, conform legii, înainte de a fi adoptată de guvern. Sunt și lucruri care au inflamat opinia publică înainte de a ajunge în transparență așa cum este eliminarea specializării învăţător-educatoare din oferta educaţională a liceelor pedagogice sau eliminarea orelor de istorie a holocaustului din programă, dar toate aceste teme vom fi repuse în discuție cu specialiștii și cu colegii din coaliție”, a mai transmis Vasile Dîncu.
„Imposibilitatea colaborării cu președintele României”
Proiectul „România Educată”, prin care sunt modificate legile Educației, este proiectul „de suflet” al președintelui Klaus Iohannis, ce a debutat în urmă cu șapte ani.
Când și-a prezentat demisia de la Apărare, Dîncu a argumentat decizia invocând „imposibilitatea colaborării cu președintele României”. Mai multe detalii, aici.
Legile Educației, dezbătute de 6 luni
Fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, a prezentat în luna iulie modificările aduse legii Educației prin programul România Educată. Printre acestea se numărau schimbări aduse examenului de Bacalaureat și procesului de admitere la liceu, dar și reorganizarea instituțiilor din subordinea Ministerului Educației.
Între timp, Cîmpeanu a demisionat în urma unui scandal de plagiat (detalii aici), iar responsabil de noile legi ale Educației a ajuns Ligia Deca. La scurt timp după preluarea mandatului, Deca a transmis că că noile legi nu vor fi prezentate la Guvern în forma actuală, ci vor fi rediscutate cu specialiști.
Liderii coaliţiei de guvernare au decis la începutul anului ca experţii din partide să lucreze cu Ministerul Educației din data de 1 februarie pentru ca proiectele Legilor Educaţiei să poată fi adoptate de către Guvern până pe 15 februarie, iar Parlamentul să le voteze până pe 15 martie, au declarat, pentru News.ro, surse din coaliţie.
Comentarii