Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Vasile Bănescu îl pune la punct pe Arhiepiscopul Teodosie: „A predica îmbrobodirea femeilor în secolul XXI traduce o viziune ruptă de realitate”

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 12 iulie 2024

Teologul Vasile Bănescu, fost purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, a contrazis categoric afirmația făcută de Arhiepiscopului Teodosie, potrivit căruia femeile căsătorite nu ar trebui să umble cu capul descoperit. 

Într-o emisiune difuzată miercuri pe Radio Dobrogea, Teodosie Snagoveanu a declarat, nici mai mult nici mai puțin, că femeile căsătorite nu ar trebui să umble cu capul descoperit.

Teodosie a fost întrebat de o femeie cum să procedeze în cazul în care doreşte să poarte o eşarfă pe cap la un eveniment, iar familiei îi este ruşine cu ea dacă face acest lucru.

„Sigur că trebuie să porţi ceva pe cap. O femeie căsătorită nu trebuie să umble cu capul descoperit. Cum să îi fie ruşine? Chiar dacă pune o pălărie, o bască, dar nu e cu capul descoperit. Dacă sunt atâtea mofturi la cineva, acoperiţi-vă cu ceva capul”, a declarat Arhiepiscopul Tomisului, potrivit News.ro.

Vasile Bănescu: „A predica îmbrobodirea femeilor în secolul XXI traduce o viziune ruptă de realitate”

„A predica îmbrobodirea femeilor în secolul XXI, dar nu contra insolației, ci a ‘ispitirii’ fragilului bărbat ajuns pe ‘nedrept’ doar el în pușcărie pentru viol, act abominabil care, după părerea unui teolog universitar, nu ar fi chiar dezagreabil femeilor, traduce o viziune ruptă de realitate, în care femeia e percepută ca o ființă situată invariabil pe locul doi și căreia i se poate impune orice năzbâtie debitată de fanatismul misogin. Nu în numele lui Hristos, desigur, nici în acela al Sfântului Pavel care trimitea prin scrisori adresate comunităților creștine din secolul I sfaturi utile și bine adecvate la complexa realitate socio-religioasă în care acestea se formau, ci în numele unora care sunt siguri că nici Hristos, nici Sfântul Pavel nu ar ști azi mai bine decât ei cum stau cu adevărat lucrurile în Biserică. Ce mai contează că autentica teologie creștină mariologică e fundamentul primar pentru emanciparea femeii din lumea antică, dar și al drepturilor femeii perfect egale cu bărbatul în cea mai înaltă viziune antropologică din lumea de azi?”, a explicat Vasile Bănescu.

Arhiepiscopul Teodosie este cunoscut public pentru poziția sa retrogradă la adresa femeilor și nu numai. Luna trecută, el a instigat public la violență împotriva femeilor, după ce a minimalizat drama unei soții abuzate.

„Poate exista şi vindecare, dar dumneata, care ai primit taina cununiei, trebuie să-ţi duci crucea, să te rogi să suplinească Dumnezeu această lipsă de empatie, pentru că ai un legământ. Soluţia este să nu vă despărţiţi, vindecarea o dă Dumnezeu”, i-a răspuns femeii fosta sursă „Mache” a Securității.

Ulterior, el a fost reclamat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării de către deputata USR Diana Buzoianu.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii