Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

CCR: OUG pentru cumpărarea cartelelor prepay doar cu buletinul este neconstituțională

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 18 februarie 2020 Etichete: , , ,

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, luni, că ordonanța de urgență care prevede ca vânzarea cartelelor de telefon prepay să se realizeze doar în baza buletinului, este neconstituțională. 

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 62/2019 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență și pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.111/2011 privind comunicațiile electronice este neconstituțională, în ansamblul său”, transmite CCR.

Ordonanța de urgență a fost adoptată, anul trecut, de Guvernul condus de Viorica Dăncilă, în urma tragediei de la Caracal. Conform OUG, actualii posesori de cartele prepay ar fi avut timp până la 1 septembrie 2020 să se legitimizeze.

„Curtea a reținut că Guvernul nu a motivat în cuprinsul actului normativ criticat situația extraordinară a cărei reglementare nu putea fi amânată și nici urgența  reglementării, limitându-se la a justifica oportunitatea și necesitatea reglementărilor, aspecte care nu se circumscriu criteriilor de constituționalitate prevăzute de art.115alin.(4) din Constituție, așa cum acestea au fost dezvoltate în jurisprudența constantă a Curții Constituționale”, este unul din motivele pentru care CCR a declarat ordonanța ca fiind neconstituțională.

De asemenea, Curtea Constituțională a mai a constatat că „principala modificare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.111/2011 adusă prin actul supus controlului de constituționalitate, respectiv cea referitoare la achiziționarea serviciilor de telefonie destinate publicului la puncte mobile pentru care plata se face în avans, a fost amânată de două ori, mai întâi până la 31 decembrie 2019, apoi până la 31 martie 2020, în condițiile în care Ordonanța de urgență a Guvernului nr.62/2019 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, în data de 3 septembrie 2019, fapt care dovedește inexistența urgenței reglementării”, se mai arată în comunicatul transmis de CCR”.

Sesizarea a fost depusă la CCR de către Avocatul Poporului, Renate Weber. Aceasta a semnalat faptul că ordonanța de urgență „afectează drepturile, libertăţile şi îndatoririle cetăţeneşti”.

sursa foto: Dreams Time

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *