Friday, May 24, 2024
Jurnalism corect


Valery Kuzmin, despre suplimentarea trupelor SUA din țară: Se joacă cu focul / Ce mesaj le transmite oficialilor de la București

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 9 februarie 2022

Ambasadorul Federației Ruse la București a catalogat dislocarea trupelor americane în România drept o „joacă cu focul”, menționând că ar exista reacții similare în Occident, dacă Moscova ar trimite trupe rusești la granița SUA cu Mexic. Valery Kuzmin a mai punctat că România cere Rusiei să plătească „o datorie externă inexistentă” și le-a transmis politicienilor din țară că „trebuie să facă mult mai multe” în ceea ce privește dialogul cu oficialii de la Kremlin. 

Atât timp cât dislocarea (n.r. trupelor militare SUA și ale Franței) în România are loc în cadrul campaniei isterice de propagandă la adresa Rusiei, cerându-ne să detensionăm situația de la granița Ucrainei, SUA și Franța contribuie la escaladarea tensiunilor”, a declarat Valery Kuzmin, ambasadorul Federației Ruse la București, în cadrul unei conferințe de presă susținută miercuri, 9 februarie, în mediul online.

Ambasadorul Rusiei la București a menționat că, pe lângă cei 1.000 de militari americani care urmează să fie dislocați din Germania, SUA mai plănuiește să trimită 8.000 de soldați în Europa.

Am auzit că în Europa vor veni peste 8.000 de militari- incluzând aici ultima divizie care a părăsit Afganistanul, fără să fac vreo aluzie, este un fapt – este important să înțelegeți că am întâlni reacții similare în cazul în care Federația Rusă trimite trupe în Cuba, de exemplu, sau la granița SUA cu Mexicul. (n.r. Occidentul) Se joacă cu focul, e ca și cum ai turna gaz pe foc”, a adăugat diplomatul rus.

Kuzmin a declarat, ulterior, că România ar trebui să abordeze o politică mai constructivă în ceea ce privește relația cu Rusia, dând ca exemplu, dar fără să le numească, Ungaria sau Croația, țări care sunt apropiate de regimul de la Kremlin, deși fac parte din UE și NATO.

Metaforic vorbind, distanța dintre București și Moscova este mult mai lungă decât cea mai lungă suprafață a pământului(…)Apartenența la NATO și UE contează, desigur, dar nu insist pe ideea că România ar trebui să părăsească NATO și UE, e decizia ei. Dar, cum am menționat, există mai multe state care fac parte din aceleași structuri internaționale și au abordat o politică mai constructivă (n.r. decât România)”, a precizat Valery Kuzmin.

În ceea ce privește tezaurul României, ce se află la Moscova și despre care ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, spunea, la finalul săptămânii trecute, că diplomația română „nu a abandonat acest subiect”, ambasadorul rus a transmis, ca o concluzie, că subiectul nu s-ar rezolva în beneficiul Bucureștiului.

Aș vrea să vă reamintesc, așa cum am mai menționat înainte, că, în 2012, Ministerul rus de Externe transmitea că acest punct nu se află pe agenda politică a dialogului dintre Rusia și România. S-a schimbat ceva între timp? Concluziile le trageți voi(…)Este într-adevăr surprinzător că acest subiect istoric (…) este folosit constant la București ca un pretext complet neîntemeiat pentru a cere Rusiei să plătească o datorie istorică inexistentă”, a spus diplomatul rus.

Totodată, Kuzmin le-a transmis liderilor politici de la București că „trebuie să facă mult mai multe în ceea ce privește dialogul cu Federația Rusă”.

Sursă foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW